Наливането на пари в слабо развитите райони не е панацея

Където има транспортна сигурност, има перспектива, убеден е Дончев
21 юни 2019 14:23,
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Абосолюна илюзия е, че публичното финансиране, наливано в слабо развитите райони, е панацеята и ще реши проблема. Това каза вицепремирът Томислав Дончев по време на конференцията "Бизнесът и регионите", съобщава Агенция Фокус.

По думите му, страната ни има нужда от "фини настройки", а правителството се опитва да мисли в големи мащаби. В момента, според него, ако нещо не се получава с толкова пари, колкото се отделят към момента, ги удвояваме, утрояваме и учетворяваме. Това обаче не било правилно.

Още по темата

"Безспорно има сектори, включително и пряко свързани с регионалното развитие, където са драстично, частично и до голяма степен не добре финансирани", изтъкна вицепремиерът, но добави, че това не е основният проблем.

"Ако направим една детайлна диагностика, ще забележим, че на ниво област, ако изчисляваме брутния вътрешен продукт, имаме разлики повече от 5 пъти. Добре, че статистиката не позволява да вадим данни за брутния вътрешен продукт на ниво община, защото тогава разликата ще е още по-драстична, имайки предвид изключително сериозните вътрешно регионални развития", аргументира се той.

Дончев напомни, че свръхцентрализацията е един от белезите на слабо развитите държави. Другият такъв било строгото законодателство, което обаче не се спазва.

"Аз се боя, че въпреки натрупания опит на ниво фина драматургия, ние все още не сме се развили до необходимата стойност и степен инстинки да определяме адекватно, каква е правилната интервенция, която обръща нещата", призна той.

Той изтъкна, че не бива да правим проекти и инициативи, които ще имат нужда в следващото десетилетие отново да бъдат обект на публично финансиране.

"Трябва да търсим такива, които обръщат тенденциите", смята вицепремиерът.

По думите му, такива проекти не са лесни за планиране, нито за осъществяване.

"Ще опитам да подскажа няколко неща - първо, просто и безспорен факт е свързаност. Това, което пише в учебниците, ние практическо го доказахме в последното десетилетие. Там, където има транспортна сигурност, има перспектива. Големият проблем е неравноделното развитие на транспортната мрежа на територията на страната", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласаен съм Дончев, правителството мисли в големи мащаби, най-вече как най-мащабно да краде от общите средства за сметка на шепа облагодетелствани политици и '' бизнесмени'' справка: Доган, Пеевски Домусчиев и кра..дливата герба..джийска шайка
14
0
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Дончев да прати жена мух да обЕсни на ромите как се сади пиперо
13
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Такава е съдбата на Княжеството след освобождението всичко отива за Румелия
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да концентрирате всичко в София,а страната да обеднява и се обезлюдява!Всичко сте концентрирали само в София,а хората на много места в страната гладуват и няма работа,в селата също.Толкова не можахте да създадете работни места из страната за толкова години или да спрете битовата престъпност!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А наливането на пари в Апартаментгейт и Къщигейт?
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Томислав Дончев нещо е слънчасал.Какви глупотии бръщолеви само.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият проблем е неравноделното развитие на транспортната мрежа на територията на странатаНе е вярно и ето преди 1989 г. страната беше много по-равномерно развита и без магистрали и без метро.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А наливането само в София води до обедняване на провинцията.
7
2
 
3
 
! Отговори
Маркучев преди 4 години
Каквото кажат господарите ! Като кажат - наливаме, наливаме. Не ви ли увряха *** ***, че българия НЕ Е ИМПЕРИЯ. Само империите оцеляват в историята.
6
2
 
11
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Тогава какво ще стане, ако хората от слаборазвитите райони откажат да плащат данъци?!? С какво ще ги накарате!?!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инфраструктура, икономика,добре заплатени работни места....Кое от изброените го има в тези райони,а това е минимума. Помните ли акцията за Странджа през соца? Обезлюдяването на региони си има причини , докато те не се отстранят няма да има обратен процес.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи тези които живеят в Северозападна България не са хора така ли ? - пътищата не са пипани от 40години и били слабо развити.А как да се развият без инфраструктура ?
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наливаме 24 милиона лева в сървър на Западна Европа, на който ще плащаме тока, а Запада ще го използва безплатно.
2
1
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Така е !Важното е да се наливат пари в бездънните герберски джобове. Слабо развитите райони кучета ги яли !
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наливането на пари в дълбоки джобове е най-важно.