Проблем в ромските махали - деца на работа, вместо на училище

Здравни медиатори се опитват да върнат малките в класните стаи
13 юни 2020 10:56, Петя Славова
42

Един от най-честите проблеми в ромските махали е това, че децата не ходят на училище, а започват направо работа.

Всяка година на 12 юни световната общност отделя внимание на проблема с експлоатацията на детския труд . Случаи, в които деца не ходят на училище, за да работят, в много от случаите по принуда, предава Bulgaria ON AIR.

Този проблем е по-често срещан в ромските махали, където медиаторите от години полагат усилия да върнат децата в образователните институции.

За работата с тези общности разговаряхме с Кина Асенова, здравен медиатор в Ямбол и Анатоли Георгиев, зам.-директор на ОУ "Христо Ботев" в с. Долни Цибър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи чак и децата работят.Но никой не плаща данъци, никой не се осигурява, всеки е зейнал за социални помощи, надбавки и - ако е възможно - да си купи инвалидност, та да има осигурени пари и по тази линия пожизнено.Иначе са много работни, чак и децата работят.
24
0
 
1
 
! Отговори
,,, преди 3 години
Проблема е, че дори и на работа не са. А са по улиците с белите ви дъщери, ослепяващи родители!
23
0
 
3
 
! Отговори
Спирайте им детските преди 3 години
А какво работят?Всъщност, може би са на практика по химия? Al, Fe, Cu - сичкуту метали ша изучат.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа - кражби, просия, може би и проституция
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаех че на кражбата и викат работа
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие се противоречите до вчера казвахте че ромите не работят а сега казвате че работят от малки как да разбера самата истина излиза че ромите са трудолюбими
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РозаИ какво се случва, когато ги извадят от гетата и им дадат наготово нормални жилища?Освинват ги за нула време, после ги разкостват, за да продадат каквото могат и отново ревват "Нямаме къде да живеем! Дайте ни!" Но един лев не са внесли в хазната!Каква е съдбата на семействата, живеещи в блокове, в които са настанени роми - по-добре не питай.А още по-добре, *** ти да живееш в някой такъв вход и после ела да ни кажеш, ако все още си жива, здрава и адекватна.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19, 20 -Българинът най-напред си задава въпроса колко деца може да изхрани и възпита и едва когато може да се справи с отглеждането поне на едно, тогава създава семейство!Що се отнася до темата, по която комплексарите са болни - БЪЛГАРКАТА, първо виж какво е качеството на младите жени от други етноси и нации, после си задай въпроса с какво си заслужил златния шанс да избираш жена измежду българките? Намерил наготово, та чак се самозабравил - казано е за такъв, който разсъждава като теб.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам Стойчо Керев, симпатизирам на Боян Расате, но колко деца имат те?!Е, не може с 0 или с 1 дете в семейство да искате да имате бъдеще като народ.
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не са ромските деца, проблемът е, че няма български деца, а защо?Защото българите са гад-ни към собствения си род.100000 българи да останат на този свят, ако се обичат, поддържат, вярват и дерзаят, след 10години ще са 300000, да НО БЪЛГАРКАТА ПРЕДПОЧИТА ФИЛЪРИ И СИЛИКОН ПРЕД РАЖДАНЕ НА ДЕЦА, А БЪЛГАРСКИЯТ МЪЖ ОБИЧА ДА Е-БАВА БЛИЖНИЯ СИ.Е, заслужили сме си го!
15
2
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
Ех, ако ходеха на работа и да се учеха на почетен труд - то щеше да е прекрасно. Но те ходят да просят, да крадат, на ровят по кофите. Това едва ли може да се нарече работа.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е министър онлайн..) кой учи тия и кой получава заплата без да работят
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преведено на обикновен език - учителите нямат бройка деца за да получават по големи бюджети за заплати. Да не мислите че тези ги учат на нещо? Бройката се гледа . Все още нямаме закон за другата практика , необлагаеми с данъци частните уроци .Всеки даскал трябва да отчита извънкласните занимания с паричен характер , ако не , значи укриват данъци ! Добре че е ГЕРБ да ги крие тези мишки.Превърнаха призванието учител в търговия, като всичко останало.
12
3
 
6
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Не можем да отречем,че и между ромите има различия.Познавам роми,които живеят в къщи,работят и децата им учат.Според мен най-зле са тези които живеят в ромски гета.Там децата от малки се научават да крадат и просят.Какво следва по тази логика?Че държавната политика трябва да бъде насочена към изваждане на ромите от гетата и настаняването им в нормални жилища,като другите граждани.Да,ама не!Изглежда, че на политиците от всички партии е удобно ромите да си останат в гетата и да бъдат неграмотни !
11
6
 
1
 
! Отговори
Франк от Швейцария преди 3 години
Ако погледнем статистиката на населението, до 2050 г. ромите ще бъдат по-голямата част от населението в България. Съветвам ви: правете добре с тях, иначе ще ви е лошо.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз смятам, че не е нужно да ги насилваме да учат, щом не искат. По-скоро трябва да ги задължим да работят (може и срещу някакво заплащане) и естествено без право на глас, че иначе е смешно.
9
0
 
13
 
! Отговори
учуден преди 3 години
Толкова много работа ли има по махалите?
8
1
 
25
 
! Отговори
въййй преди 3 години
И какво "работят"?!
7
1
 
25
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Абе не знам дали са работа, но със сигурност преди всичко са по улиците. Ако бяха на работа, щяха да са доста по-култивирани! Та, съмнително звучи това твърдение за работата.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От малко се приготвят за бачкатори..