Цената на хляба скочила и заради пандемията

За първи път от 6 г. цената на пшеницата има подобни показатели, смята експерт
11 дек 2020 10:45, Петя Славова
19
Цената на хляба скочила и заради пандемията
Снимка: БГНЕС

Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет, изчисли пред БНТ Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

"Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН", обясни тя.

По думите й поскъпването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

"Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина - брашното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса", изреди Кукушева.

Тя подчерта, че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

"Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия”, отбеляза Кукушева и добави: “Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация - с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз наблягам основно на хляба. Боко и сие повеке да ядат.
17
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
ste ydem makaroni
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То, всяка година по това време има драма с хляба. Иначе все по-малко хора употребяват хляб. Та не знам докога ще бъде в "кошницата". А зърнопроизводителите ни проглушиха ушите, че го закъсват заради КОВИД. Оказва, че закъсването е вдигане на приходите им от продукцията им. Та това дето ви го пея от години, спирай всякакви субсидии! Не и е работа на държавата да вкарва в джобовете на който и да е бизнес. Като не могат да се справят, ще си внасяме хляб я от Турция, я от Македония.
15
3
 
11
 
! Отговори
ухаа преди 3 години
Годината, в която имаше рекордно добри добиви цената скача - страхотна логика. Сигурно щото е криза и нещо се е променило за продажбата на хляба...
14
0
 
5
 
! Отговори
скокподскок преди 3 години
много неща са поскъпнали хляб а е 1.69 в билата още отпреди неколко дена ...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хляб и сол, хляб и пиоер, хляб и препържено олио, хляб и кисело мляко, хляб и пържрн лук, хляб и ефно яйце, хляб и боб, хляб и картофи.Богато меню!
12
0
 
9
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Добре,а другите цени защоскочиха,м?!?
11
0
 
10
 
! Отговори
1212 преди 3 години
Никви 5 стотинки. Хляб на Симид бял от 1.50 на 1.65 лв. Едно 4 членно семейство по хляб на ден. Журналята пак не смятат както трябва.
10
0
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Е са че изпукаме от глад, нормално ручаме по три хлеба на ден(сутрин, обед и вечер) оти за друго неаме!
9
1
 
5
 
! Отговори
Ал Бънди Капоне преди 3 години
Тя Баницата отдавна си е поскъпнала .....
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно що са вдигнали цените - щото няма контрол и държавата е абдикирала.Олиото също поскъпна. Месото засега се държи, но основно е вносно и евтин б....к.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак оправдания.Ако не беше пандемията,щяха да измислят нещо друго-я сушата,я наводненията,я международното положение.А ако престанем да ви купуваме хляба и започнем сами да си го месим?Одавна се знаеше,че хляба ще стигне 1 евро,за да им е по-лесно като влезем в еврозоната.Лошото е,че още от сега много стоки са с по-високи цени отколкото в Европа.
6
0
 
7
 
! Отговори
така е преди 3 години
Пандемията пандемична-дело на всеки!
5
0
 
14
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
"поскъпването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното" !!! СТИГА ГЛУПОСТИ!!! Пшеницата е световна борсова стока! Когато е добра се ПРОДАВА, когато е кофти се КУПУВА! Цената и е КОНСТАНТА!
4
1
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Йежте банани, като хляба ви поскъпва.Тоалетна хартия имате ли в резерв, че и за нея скачахте като изоглавини ?Скоро таз хартия няма да ви трябва ... както досега ...
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет Значи според тях едно четиричленно семейство яде по половин хляб на ден? 350 грама? По 100 грама на човек? По 33 грама на хранене? Значи няма и половин филия?
2
0
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Чета икономическата обосновка и просто припадам!!!
1
0
 
9
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Стабиунуе