Лорер: До месец стартира програма за 70 млн. евро за малки и средни предприятия

8 фев 2022 17:52, Петя Славова
24
Лорер: До месец стартира програма за 70 млн. евро за малки и средни предприятия
Снимка: БГНЕС

Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120 лв.) ще стартира до месец по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност% /ОПИК/. Целта на подкрепата за малките и средни предприятия (МСП) е да се увеличат инвестициите в енергийно ефективни технологии. Това стана ясно по време на представяне на проектобюджета на Министерството на иновациите и растежа от министър Даниел Лорер в Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание, съобщиха от министерството.

Средствата за процедурата по ОПИК са от транша за 2022 г. на инструмента REACT-EU. Планира се да бъдат използвани при възстановяването на инвестиционната дейност на МСП, сериозно възпрепятствана от ограничителните мерки във връзка с COVID-19, и при справянето с прехода към зелена икономика. Мярката е от особено значение в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ.

"Още близо 10 млн. лв. са осигурени по процедурата за т. нар. Големите малки компании, като по този начин над 170 фирми от резервните списъци по нея ще могат да получат финансиране по програмата", допълни Лорер.

Той посочи, че Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи общата цел за въвеждането на качествени стандарти за оценка и контрол на програми, инструменти и проекти, свързани със стимули за бизнеса, като се облекчи процесът на достъп, кандидатстване и управление с цел елиминиране на корупцията и подобряване на икономическата среда.

Министърът изтъкна още, че министерството ще работи за ефективно, ефикасно и ориентирано към резултатите използване на фондовете за конкурентоспособност на Европейския съюз и Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите му проектът на бюджет за 2022 г. на Министерство на иновациите и растежа има същата цел, както държавният бюджет на Република България. „Идеята е да постигнем по-висок икономически растеж с фокус върху иновативния растеж. Мисията на ведомството е да води ясна и прозрачна политика, която защитава държавния и обществения интерес и е основана на европейските принципи, тъй като министерството работи със средства от оперативните програми“, каза той.

Лорер подчерта, че целта на Министерството на иновациите и растежа е създаването на благоприятна среда за привличане на инвестиции и приложение на иновации, подобряване на международния имидж на България и привличане на висококвалифицирани кадри в подкрепа растежа на българската икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Eдин Българин пита преди 2 години
Защо всички от това племе са неприятни?
14
0
 
5
 
! Отговори
Дима преди 2 години
Още един бодряга като Просто Киро.Клоуни!
13
0
 
10
 
! Отговори
СП преди 2 години
Ще стартира, ще се анализира, ще се комплектова, ще, ще, ще....и на наши ще дадемЕ, ако не им стига от даденото до сега. А, всички останали вече ще са фалирали. Така ли, куме???
12
0
 
12
 
! Отговори
Влади преди 2 години
За друг не знам, но това еврейче яко ще захлеби от нашите пари, а после - Тел Авив. Карай, народът копнееше за него, да има хитър министър.
11
0
 
7
 
! Отговори
пояснение преди 2 години
но да не се бутате на опашката щото пари ше има само за наши хора , другото е за нас .
10
0
 
10
 
! Отговори
харашой преди 2 години
Кои вярва на тия лакърдии?
9
1
 
8
 
! Отговори
Нови избори преди 2 години
Прашинка в пясъка на сънибийч
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До лореровите ли?
7
0
 
21
 
! Отговори
Лъжец! преди 2 години
Колко от тия пари мислите, че ще стигнат до малките и средни предприятия!
6
0
 
21
 
! Отговори
Цв преди 2 години
Шматка крадлива, тия пари са толкова малко, че не схванах за какво се хвалиш! За кого по-напред? С нищо не правенето си фалирахте толкова бизнеси! Само си чоплите носовете....
5
0
 
17
 
! Отговори
СТАВА, ДАНЧО, СТАВА. преди 2 години
ЩОМ ШЕ ревизират "БУЛГАРГАЗ"---всичко ШЕ стане.....щото тия 70-млн.евро ще са за "енергетиката" на малките и средни фирми на ДРУГАРЧЕТАТА... А, НЕ ЗА ТЕБЕ И МЕНЕ.... ЧАТ ЛИ, СИ...??? ..
4
0
 
17
 
! Отговори
Данчо, преди 2 години
Само с пари не става! Трябват преди всичко хора. Тия пари на каква база ги сметнахте, за какви проекти. Хотелчета, кръчми, магазинчета, работилнички, калашници и гранатомети. Или с 70 мил. Производства и технологии с висока принадена стойност. Как ще стане? А ха!Просто лева ръка десен джоб.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та те не стигат само за дребния бизнес на депутатите бе!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много"бре,колко фабрички ще обновите с тая"огромна"сума??
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лорер"!??????? Тоя за мъж от чужбина ли се е венчал бе, кви са тея!???