Google видеоразговори с Duo – има ли някакъв шанс?

Приложението обаче не предлага нищо непознато
16 авг 2016 17:07,
4
Google видеоразговори с Duo – има ли някакъв шанс?
Снимка: Reuters, архив

Google за пореден път се хвърля в борбата за място в социалния свят, в който упорито се опита да извоюва позиции, но за сега не се получава особено. Наподобяващата социална мрежа Google Plus така и не стана водещ фактор, а с последните си действия да не кара потребителите си да имат профил в нея, за да ползват други услуги на Google, стана ясно, че и интернет компанията няма същия хъс като преди. Първоначално идеята беше всеки потребител, ползващ някаква услуга на интернет гиганта, да си прави профил в Google Plus и така да се създаде една огромна социална екосистема, ама не става.
 
Новият опит ще се направи чрез Google Duo - приложение, чрез което Android потребителите ще могат да извършват видеоразговори. Или с друго думи - FaceTime, само че за останалите потребители, които не ползват iOS устройства. Все пак, приложението може да се ползва и на iOS устройства, но какъв ще е ефектът, имайки предвид наличието на FaceTime от години, не е особено ясно. Duo беше обявено още през май месец на годишната Google конференция I/O, като от днес стартира навсякъде по света и на двете мобилни операционни системи на 78 езика.
 
От гледна точка на функционалност Duo трудно може да бъде поставено на едно със съществуващите продукти като Facebook Messenger и Apple FaceTime. Duo не може да прави групови разговори, няма видео ефекти или опция за едновременно писане, докато видеото върви, каквото може да се намери и в Skype разговорите. Ако искате да се обадите на някой чрез Duo, ще трябва да му пратите SMS, в който да има линк за сваляне. Донякъде може да се счете като предимство, че няма нужда да се прави Google акаунт, за да може да се ползва.
 
Интересна функция е Knock-Knock, която позволява на потребителя, който трябва да отговори на обаждането, да види отсрещния с вече пусната камера. От Google подчертават, че тя ще бъде много полезна, за да разберат хората дали са подготвени добре за видеоразговор - ако някой ви звъни за бизнес разговор, ще може да разберете това преди да вдигнете и да се преоблечете, примерно. Дали той ще ви чака междувременно е отделна тема на разговор.
 
За сега приложението няма да има синхронизация с останалите Google продукти за комуникация като Chat, Spaces, Hangouts, Allo и дори това за SMS-и, което е само за Andorid. Кому е нужно още един продукт, който да е напълно отделен от останалите? Дано Google преосмисли това си решение, за да може наистина да създаде някакъв вид социална екосистема, която да улеснява потребителите, а не да ги кара да ползват няколко приложения отделно.
 
Най-големият потенциал на Duo, колкото и странно да звучи, изглежда да е в развиващия се свят, където достъпът до интернет все още е нещо ново. Най-използваното приложение в тези страни е WhatsApp на Facebook, но то няма видеоразговори, така че това е ниша, която може да се заеме. Може би за това не иска да обвързва Duo с другите си продукти, за да може ползването му да е опростено колкото се може повече. Имайки предвид, че със сигурност липсата на свързаност с другите продукти, придружена с не кой знае какви впечатляващи функции, ще накара хората за пореден път да изсипят негативни коментари срещу Google. Може пък това да ги накара да се замислят. А дано, ама надали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: GoogleDuoвидеоразговор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
dominici преди 7 години
Когато поискат от Google могат да натикат всичко в ръцете на хората. Когато излезе Chrome преди години всички, включително и аз, бяха "Кому е нужно още един браузър", а ето че в наши дни е най-използвания браузър в света. Android също срещна сериозна съпротива в началото. Имат и доста издънки де.
2
1
 
5
 
! Отговори
Striker преди 7 години
На тези само търсачката им става за нещо.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма глупост, по-добре да бяха се стегнали да опварят Hangouts, отколкото още една излишна програма. Да се чуди човек, спряха читави програми от типа на myTrack, събирачката за новини, щото били нерентабилни, а сега правят съвсем излишен още един клиент за нещо, дето никой не знае какво е?!