Вашингтон увеличава натиска над Facebook

Нови агенции се включват в разследването на Cambridge Analytica
3 юли 2018 11:23, Бойчо Попов
11
Вашингтон увеличава натиска над Facebook
снимка: Ройтерс

Федералното разследване на скандала със споделянето на данни от Facebook с компанията за политически консултации Cambridge Analytica се разширява, за да се съсредоточи върху действията и изявленията на технологичния гигант и сега в него се включват множество агенции, включително и Американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC), твърди Washington Post, позовавайки се на запознати с разследването лица.

Представители на ФБР, SEC и Федералната търговска комисия са се присъединили към Министерството на правосъдието в разследванията за двете компании и споделянето на лична информация за 71 милиона американци, което предполага широкообхватния характер на разследването, твърди вестникът, позовавайки се на петима свои източници, пожелали да останат анонимни. 

Facebook разкри, че през 2015 г. Cambridge Analytica, която по-късно е работила за предизборната кампания на Доналд Тръмп, е получила данни от Facebook за създаване на профили на гласоподавателите. Facebook обаче не разкри тази информация на обществеността до март в навечерието на публикуването на новинарски разкрития по темата.

Разследванията ще се съсредоточат върху това, което Facebook е знаела преди три години и защо компанията не е разкрила тази информация още по онова време на своите потребители или инвеститори. Изслушванията на редица мениджъри в Капитолия, сред които е и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, също ще бъдат проучени като част от разследванията.

Facebook потвърди, че е получила въпроси от федералните агенции и заяви, че споделя информация и сътрудничи по други начини. „Ние си сътрудничим с представители на САЩ, Великобритания и други държави", заяви говорителят на Facebook Мат Щайнфелд. „Ние предоставихме обществени показания, отговорихме на въпроси и обещахме да продължим да оказваме помощ, докато работата им продължи".

Министерството на правосъдието и редица федерални агенции отказват да коментират темата. Федералната търговска комисия разкри през март, че разследва Facebook във връзка с възможни нарушения на неприкосновеността на личния живот.

Американската комисия за ценни книжа и фондови борси пък описва разследването като „Казусът Facebook", твърдят двама души, които са видели свързани с него документи.

Cambridge Analytica прекрати операциите си, след като избухна скандалът, а запитванията по темата до пресцентъра ѝ са били върнати като недоставени.

Разширяващото се федерално разследване създава нов риск за Facebook, докато социалната мрежа се бори да излезе от почти двугодишен скандал, започнал с ролята, която нейната платформа е изиграла при руските усилия за дезинформация по време на президентската кампания през 2016 г.

Вижте продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: FacebookCambridge Analytica
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закриваи
9
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Закривай!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те такива са се влюбили в меила и ни ощетяват съд до живот за тия крадци хванат ли го вътре икономическа полиция и данс да не спят тяхна работа в да гледат това
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми да го спират се една с него и без него те лични данни крадат както им е кев особенно банките цкб като почнем от нея на тая банка кои лие клиент костов тили
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейсбук дава данни на всеки, който си плати. Проблема е, че тези данни са голяма сила и е много опасно тази сила да бъде притежавана от когото и да е било. В момента е доказано, че феминистките злоупотребяват с всичко, до което се докопат, а Хилъри е феминистка.
5
1
 
0
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
от тоя натиск да се изфабрикува поредната лъжа и пропаганда не се посерат само!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че не дават данни само и изключително на цру и мосад. Щом ги ползва данните и някой друг вече не е демократично...... Същото като юп и сп2 не може щото нас не ни устройва...
3
2
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНИТЕ преди 5 години
СКОРО ЩЕ "ОТКРИЯТ" НЯКОЯ ДРУГА ИЗФАБРИКУВАНА ВРЪЗКА. АМЕРИКАНСКОТО ШПИОНСКО СЕЧИВО "ФАЙСБООК" ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ... АГЕНТ. КАК ДА НАКАРАМЕ МАТРЯЛА ДА ПОВЯРВА В НОЕИТЕ НИ БРЪТВЕЖИ?
2
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Този клюкарник Фейсбук трябва да се забрани и да изчезне от Интернет.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или с други думи "facebook" стана "assbook"

Спонсорирани публикации