Обвиниха Ненчев и за униформите в армията

Прокуратурата: Вредата за МО е в размер на 259 773 лв.
Обновена: 25 ное 2016 12:22 | 25 ное 2016 12:19, Анисия Иванова
22
Обвиниха Ненчев и за униформите в армията
Снимка: Булфото, архив

Военноокръжна прокуратура – София повдигна ново обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба. Това е второто обвинение срещу министъра след като преди 3 дни той привлечен под наказателна отговорност за ремонта на изтребителите МиГ-29.

От прокуратурата уточниха, че новото обвинение е за нередности в обществена поръчка, свързана с доставка на облекло за военнослужещи през април тази година.

Още по темата

Според военните прокурори министърът умишлено склонил шефа на дирекция "Инвестиции в отбраната” във Военното ведомство - Венислав Цанов, да извърши престъпление по служба. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, разясниха от прокуратурата.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано "Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена. Ненчев обаче разпоредил на Цанков договорът да не бъде сключен с класираното на първо място дружество.

Вместо това МО сключва договор с второто класирано дружество - "Интендантско обслужване” ЕАД. Върху неговия управител пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с "Лортън" ЕООД, според който дружеството става подизпълнител на "Интендантско обслужване” ЕАД.

Така "Лортън“ печели поръчка за 4,3 млн. лв .за ушиване и доставка на полеви облекла, а на практика класираната на второ място държавна фирма "Интендантско обслужване“ поема шиенето на униформите, а "Лортън“ е  подизпълнител.

Според свидетели частниците работят по завишени цени на ишлеме, а на "Лортън" е опростена дори неустойка по поръчката от 45 000 лв.

Според прокуратурата от това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на "Лортън" ЕООД и "Интендантско обслужване” ЕАД .

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение "Подписка“. Разследването по делото продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
kolio99 преди 7 години
До Kifflaщото щяха дя шият на загуба:-))))
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само тоива да беше,с мед да го мажеш.А самолетите от Америка 4-та употреба,които договори за милиони.Я го качете на някои от тх,да видим дали ще му стиска.От всякъде си е за затвора,дано да му лъснат и другите далавери,а не да ги потулят,както до сега.
16
2
 
4
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Естествено,че е поръчка и лов на вещици...Като сте такива тарикати в прокуратурата и обичате да вадите плашила защо това не се случи преди оставката,а?
15
3
 
5
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Путин е виновен. Този индивид на снимката е света вода.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проядената ни от корупция прокуратура продължава да се занимава с кокошкарски разследвания и дори не си помисля, че бандити, като Доган, Пеевски, Сталийски, Русев, братя Велчеви и още цели кохорти престъпници ограбили милиарди лева от нашия джоб са на свобода и се радват на закрила и благоденствие. До кога народе ще се спотайваш и мълчиш за тези безобразия?
13
0
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Поредния корумпиран некадърен евроатлантик пишман- натовец. Що ли някак не съм учуден.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще диоди ред и на ББ
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между Бочко и машинациите има бушони, затова сега като дава накъсо горят предпазителите!Ще смени бушоните и пак "напред"!
10
1
 
19
 
! Отговори
we преди 7 години
Браво! А борисов кога?
9
0
 
3
 
! Отговори
До Kiffla преди 7 години
И аз така разбрах! Може би нещо са объркали при писането фирмите, нещо трябва да стане обратно за да се получи логиката!
8
1
 
14
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Уверен бях че е Недоразумение на министерско кресло и времето го доказва....
7
0
 
11
 
! Отговори
шивачев преди 7 години
Тоя в затвора и ЛОРТЪН да му ушият безплатно затворнически дрехи. В знак на благодарност един вид.😊
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненчев едвали върши нещо на своя глава, прекалено е НЕумен за да прави такива далавери!Въпросите трябва да се отнесат към Боко Тиквата, той е БАШ тариката дето стои в сянка!
5
0
 
5
 
! Отговори
Kiffla преди 7 години
Аз нещо не разбрах логиката.Тия "Лортън" са лошите, нали така излиза? Облагодетелствали са се те и се пита дали тогава не са подкупили министъра. Така го разбирам.В същото време, точно тия "Лортън" са се класирали първи на конкурса и нарушението на министъра е, че НЕ им е дал на тях поръчката директно, а на някаква държавна фирма, която пък после била натискана да ги наеме за подизпълнител.Защо, ако министърът е подкупен от "Лортън", просто не им е дал поръчката като победители в конкурса
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се казва корупция по учебник
3
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
...И да започва възстановяване на загубата - веднага !
2
0
 
2
 
! Отговори
Korenhof преди 7 години
Nenchev zasto taka biat bg policaite?
1
0
 
2
 
! Отговори
Rek преди 7 години
Partiinite clubove i ns v rbg imat po-visoki smetki za osvetlenie, otoplenie, shapki, obuvki i drehi ot bg peshehodna armia li?