В Разградско: Откриха ?400 000, 150 000 лв. и 3 кг злато в тайник

Прокуратурата започна разследване за пране на пари и укрити данъци
Обновена: 6 авг 2019 21:30 | 6 авг 2019 21:30, Анисия Иванова
20
В Разградско: Откриха ?400 000, 150 000 лв. и 3 кг злато в тайник
Снимка: архив Reuters

Около 400 000 евро, 150 000 лева и около 3 кг злато са открити при претърсване в частен дом в Разградско.

Окръжната прокуратура е започнала досъдебно производство за пране на пари и укрити данъчни задължения в големи размери, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Днес сутринта с разрешение на Разградския окръжен съд са били извършени претърсвания и изземвания на четири адреса – два в Разград и два в село Ясеновец, Разградска област.

В специален тайник на един от адресите са намерени и иззети около 400 000 евро, 150 000 лева и около 3 кг злато. Тайникът бил в стена, скрит зад картина. Иззети са и няколко луксозни германски автомобила, ползвани от няколко лица, които според прокуратурата имат съпричастност към прането на пари и укритите данъци в големи размери.

Те са задържани за 24 часа по Закона за МВР. За срок до 72 часа Окръжната прокуратура в Разград задържа 62-годишния Шакир М. Сред задържаните в полицията са Сезгин М., който е син на Шакир, и Сюзен С., които живеят на семейни начала, и сина от първия му брак.

От събраните по досъдебното производство доказателства до момента става ясно, че въпреки липсата на доходи в България 62-годишният Шакир М. придобил през август миналата година недвижим имот в село Ясеновец с построена в имота къща със застроена площ от близо 200 кв. м и гараж. В същото време неговият син Сезгин обитава друг имот в селото на същата улица. Имотната фамилия от Ясеновец притежава и магазин в Разград, закупен през миналата година.

Установено е, че средствата за имотните сделки са придобити чрез тежко умишлено престъпление, каквото е прането на пари по член 253, ал. 4, във връзка с ал. 3, т. 2 от НК, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Шакир М. не е платил данъци за периода от 30 април 2016 до 30 април 2018 г., като не е подал декларации за облагаеми доходи от източници в чужбина.

Синът му Сезгин притежава апартамент в Разград, както и микробус. Живеещата с него на семейни начала Сюзен има апартамент и фризьорски салон в Разград и луксозен автомобил БМВ. Синът на Сезгин кара спортно БМВ.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград. След преценка на събраните доказателства прокуратурата ще реши дали да продължи срока на задържането на Сезгин, Сюзен и синът на Сезгин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 4 години
То не са само те в това село .Почти цялото село е в злато ! И са много нагли *** от Ясеновец ! Отдавна трябваше да ги разтършуват ..Само Хитлер ги оправяше тия съпунерки.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българина това му е прлемът- не знае как да си изхарчи парите на черно- винаги бърза да си купи туй-онуй,а истината е че трябва да се живее под наем , с кола под наем/лизинг
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен в България всичко сиво а как иначе мутра управлява държавата
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някаква изненада че Шакир не е плащал данъци и върти сиви сделки? Сигурно и помощи савземали докато са лежали на 1 млн лева скрити.Затвор 20г, имуществото на търг в полза на държавата.
10
0
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Проверете и в гетата в София, Пловдив, Сливен и др. там си е е...ло лайката. Кога само че? Това е въпроса. Явно знаят на кой да плащат.
9
1
 
12
 
! Отговори
Евроатланик преди 4 години
Това е дискриминация,веднага ромите да бъдат освободени,и мангизите да им се върнат.Как тъй ще работят ромите за 560лв минимална заплата?
8
2
 
8
 
! Отговори
Хитлер преди 4 години
Само така браво, да им вземат и глав...
7
4
 
5
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Брех... Много защитници на ........ се извъдиха
6
7
 
20
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Само ку.рвата на Тиквата може да живее в къща за 2 млн. евро. Останалите си натискайте парцалите и не надигайте глава, щото НАПа идва и ви разкатава фамилията.
5
4
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
у нас не е ли противоконституционно да доказваш доходи и да плащаш данъци?особенно за една специална група хораинтересно какво ли се случва със конфискуваните пари?и колко ли още милиона могат да се приберат от подобни честно работещи индивиди
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бедна страна като в България не трябва да показваш богатството особенно ако не си българин
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ги разградиха, уупс разграбиха
2
0
 
20
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Сезген Сюзгюн ***....Що ги гоните за пране на пари а не за престъпленията извършени за добиването та тези пари.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия имена се чете като скоропоговорка, особено последното изречение.