Суровините за храните скочили с до 89%, а крайните продукти с 40%

Българинът ще отдели повече пари за храна по празниците
Обновена: 20 дек 2022 10:37 | 20 дек 2022 09:44, Камелия Цветанова
45
Суровините за храните скочили с до 89%, а крайните продукти с 40%
Снимка: Pixabay

Българите ще дадат повече пари за храна по празниците.

Тове е факт, защото цените на продуктите продължават да вървят нагоре.

Колкото и да се дават едни осреднени цифри за инфлацията, моите наблюдения са, че при храните те вървят нагоре, коментира икономистът Мика Зайкова пред bTV.

„Разбирам, че темата е особено чувствителна, но хората трябва да знаят каква е истината. При положение, че всички суровини, които участват в себестойността на млечните продукти – като енергоносителите, суровото мляко и опаковките, как очаквате, че крайната себестойност няма да се повиши. При увеличение на суровините с между 60% и 89%, цената на крайните продуктите е скочила с едва 30-40%, т.е. все още не с калкулирани всички разходи“, обясни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Той даде пример, че преди две години само изхранването на една крава е излизало по 4000 лв., а сега то достига 8000 лв. Държавата е подпомагала животновъдите с 800 лв., сега им дава 600 лв.

„Кой ще дофинансира тази процес? Това питаме ние. Предишният финансов министър Асен Василев каза, че трябва да калкулираме всичко това в цените, защото държавата няма как да дотира този процес. Но в същото време при закупуване от държавата на млечни продукти за училищата например, ни се казва, че можем да увеличим цените само с процента на официалната инфлация, т.е. с 16%. Тогава Асен Василев каза, че това вече е проблем“, обясни още Зоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари