Българи от САЩ: Ще гласуваме, интересува ни бъдещето

Приблизително 700 сънародници живеят на остров Нантъкет
Обновена: 1 апр 2021 09:38 | 1 апр 2021 09:38, Анисия Иванова
98

Българите в Съединените щати ще гласуват в 35 секции. Една от тях е на малкия остров Нантъкет, щата Масачузетс. Как върви предизборната подготовка?

Според последното преброяване от 2020 година, 11 000 души населяват целогодишно остров Нантъкет. Приблизително 700 от тях са българи. Жанета, Гергана, Виржиния, Росица и Николай за втори път полагат усилия да отворят избирателна секция.

"Смисълът е да гласуваме е един - обединение на българското общество", коментира Росица Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме, защото сме видели един по-различен свят", допълни Гергана Нейкова.

Жанета Аврамова подчерта, че въпреки че не живеят в България, те все пак имат много роднини в страната ни и се интересуват за тяхното бъдеще.

Всички те са лицето на българското училище, което събира почти 50 деца всяка събота. Вече шеста година с подкрепа от България децата изучават родна реч.

Гергана е майка на две деца и преподава в училището. Тя официално вече е и американски гражданин, но душата ѝ си остава българска.

"Аз съм в Америка повече от 15 години и за мен е изключително важно да запазя всичко българско, да го предам на своите деца. Не съм затворила вратите си към България", каза още Гергана.

"В българското училище учим главно децата на това да познават корените си, да знаят откъде са дошли, откъде са техните родители", посочи Жанета.

Българите ще гласуват в сградата на местния музей. Самата секция ще се изгради в събота. А в неделя в Америка е Великден, но за българите е ден за гласуване.

Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива родолюбци са че даже не знаят и дума български.
81
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
тук пишат двама трола на герб и дпс и един агент на кгб с по няколко ника...гордеем се с вас деца на България,където и да сте по-Света,простете ни,че позволихме да ви прогонят от домовете ви,Обичаме Ви,Обичайте България...единственият ни Дом...винаги се връщаме у дома...Бог да пази България!
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука IQ- то на повечето писачи е под 50, за това и ще гласуват пак за ГЕРБ
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тъпота във форума "Само злоба и глупости. Живеещия в България, който не дава да гласуваме - пич, Българите от чужбина са най-големия инвеститор в България след ЕС. Имигранта му е мило. Който не е бил, няма да го разбере. Много ограниченост и много злоба. Това е"Това е че Ти гледаш хората само като ПАРИ и това е живота. Да ама НЕЕЕЕ
78
5
 
4
 
! Отговори
Тъпота във форума преди 3 години
Само злоба и глупости. Живеещия в България, който не дава да гласуваме - пич, Българите от чужбина са най-големия инвеститор в България след ЕС. Имигранта му е мило. Който не е бил, няма да го разбере. Много ограниченост и много злоба. Това е
77
3
 
4
 
! Отговори
До живеещ в България преди 3 години
Че какво точно е това право, да живееш в беззаконие ли или в мизерия и мръсотия или тотална липса на справедливост. Просто идеоти като тебе с гласът си изгониха доста българи навън. Защото мнозинството дава властта, а мнозинството в България е некачествен материал и това се вижда от успехите последните 30 години.
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ви интересува гласувайте, нас тука не ни интересува и ще гласуваме само срещи бира и кюфте.
75
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък, останалите в България, не искаме Вие да гласувате на нашите избори.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувате заради роднините, дето сте ги зарязали тука? Що? Те не са ли достатъчно големи, че сами да гласуват, а??
73
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 3 години
"Някой имаме по 10-20 имота, даваме дом на десетки семейства и плащаме много повече,отколкот ти и цялата ти рода."Първо, казва се "някоИ", а не "някоЙ", когато се отнася за множествено число. Елементарна особеност на българския език. И второ - нищо не давате на никого. Парите, които вземате от тия 10-20 имота минус данъците ги изнасяте в розовата си чужбина и си ги харчите там, вместо да останат тук. Ние не сме неграмотни будали, така че не ни ги пробутвайте на нас тия. Аман.
72
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 3 години
5-6 пъти в годината се връща - друг път. Полет между БГ и САЩ - 2 дена, 1000 долара. За парче. Т.е. всяко пътуване е хилядарка + 4 дни само пътуване, демек една седмица. Това са 3 месеца на година и 5000 бона (за един човек). Добре платената работа, която да позволява такъв годишен разход за пътувания НЕ позволява вземане на толкова и така дълги отпуски. Нееееещо леко издиша тази теорийка. Сори. Не хващам вяра. По-скоро 4-6 пъти за 30-тина години е по-вероятно....
71
3
 
5
 
! Отговори
Гьжб преди 3 години
Пичове, демокрацията в световен мащаб е бита карта. Навсякъде се чупят рекорди по избирателна неактивност. България не е единствената държава управлявана от корумпирани долни простаци.
70
2
 
14
 
! Отговори
живеещ в България преди 3 години
Защо някой, който се е отказал от правото си да живее в България, трябва да определя как ще живея аз. Ако толкова много иска да гласува и да определя как ще се използват парите от моите данъци и осигуравки-моля, да заповяда да живее в България и тогава вече има това право.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Твоите роднини са се наредили до моите родители да си делят парите за пенсии. Нищо, че вие не внасяте и лев, а само ние пълним пенсионните фондове. Издържаме дефакто и вашите роднини. Звучи ми справедливо и морално. Нали? Издържаме пенсионирани вечни ергени и моми, пенсионирани родители на гастърбайтери, професионално социално слаби, работещи в чужбина сезонно и точещи осталите месеци фондовете за безработица, тези от сивия сектор и т.н. До кога? Та те се увеличават!
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Знаеш ли кой плаща пенсиите, социалните, медицинското обслужване на роднините ти? А? Аз и детето ми от нашите доходи. Та хайде по-леко! Когато плащаш данъци и осигуровки върху ДОХОДИТЕ си тук, тогава ще определяш правилата. Това трябва да важи и за тези дето живеят тук. Щом е на помощи и, или без доходи, той е зависим. Какъв вот очакваме от такива. Освен права гражданите имат и задължения. Те и една камара руснаци и британци имат имоти тук. Е?
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Сериозно ли? Средно 5 пъти на година, това са 5х900 щатски долата (приблизително, мисля, че са повече) само за един човек. На година значи по 4500-5000 долара само за пътувки насам-натам. За един човек. Ако работи - значи 5-6 пъти в година поне по една седмица отпуска. Яко, да имахме и ние толко много отпуски да ни се полагат годишно... И разходите като сложиш за престоите тука... Абе с една думя - вярвам. Лееееко невъзможно, освен ако не е червива с пари.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Имаш на геврека дупката!Гледай си панелката в младост шеесе до Пазарджик,и сънувай като спиш,а не пред компа!
65
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Че ти голям гражданин си бил бе.Що не си стоя там?
64
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какво правите в САЩ като милеете за Родината? Айде глупости.Отишли на другия край на света, живеят си живота, ама кифлите милеят...Гласуване само в страната.На такива не трябва да им позволяват да гласуват!Като им е зор да си дойдат в България!
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Кой я знае колко пъти се е връщала да види тия роднини, за които толкова милее, сигурно се броят на пръсти идванията й..."Да, около 4-6 пъти на година ...