Пет хода на войната в Украйна, за които да следим през следващите седмици

Никой не може да предположи как ще реагира Русия
26 мар 2022 21:55, Нели Христова
289
Пет хода на войната в Украйна, за които да следим през следващите седмици
Снимка: БГНЕС

Войната на Русия в Украйна наближава едномесечната си граница, а напредването на нейните войски към някои ключови градове, включително столицата Киев, изглежда се забави.

Въпреки че има нарастваща картина, че нападението на Русия срещу Украйна не е минало по план, страната продължава да използва въздушните си сили, за да унищожи градовете и да атакува цивилни, за да накара Украйна да се подчини.

И така, накъде отива тази война? Ето пет неща, за които трябва да внимавате през следващите седмици, според CNN.

1. Русия може да засили своята бомбардировката

Експертите предупреждават, че колкото повече Русия нанася удари по земята, толкова по-вероятно е тя да засили кампанията си за въздушни бомбардировки и да използва други оръжия за "отпор, които поставят руските войници в по-малка опасност".

Има малко надеждна информация, която излиза от Украйна и от Русия за броя на загиналите, но статия в руски таблоид от понеделник предполага, че руската страна е загубила близо 10 000 войници и че други 16 000 са били ранени.

Уебсайтът на Комсомолская правда премахна номерата по-късно през деня, твърдейки, че са били публикувани от хакери. CNN не успява да потвърди числата, но броят на загиналите е по-близо до това, което съобщават американските разузнавателни агенции.

Такива загуби, ако бъде доказано, че са верни, биха обяснили както спирането на движението на руската армия по земя, така и нарастването на въздушните бомбардировки на ключови градове и други противопоставени атаки.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ каза, че Русия е започнала да обстрелва южния град Мариупол от кораби в Азовско море.

"Русия все още има способности и резерви и ще има нарастване на интензивността на обстрела, тъй като тя полага усилия да въведе повече войски", казва за CNN Джефри Манкоф, изтъкнат научен сътрудник в Института за национални стратегически изследвания на Университета за национална отбрана на САЩ.

В скорошна актуализация на Министерството на отбраната на Обединеното кралство се казва, че Русия привлича войски от цялата страна, чак до Тихоокеанския си флот. Освен това тегли бойци от Армения, от частни военни компании, както и сирийци и други наемници.

Въпросът е колко дълго може да продължи Русия с големи загуби на персонал.

"Ще има повече войски и друго оборудване и помощ, разбира се, но има момент, в който ще бъде трудно да се поддържа такъв вид оперативно темпо, особено с цифрите, за които чуваме, по отношение на жертви и материални загуби. Те изпреварват способността за попълване на доставките", обяснява Манкоф.

2. Докато има фокус върху Киев, Русия може да се опита да обгради украинските бойци на изток

Много се говори за спиране на руските военни усилия, но дали това е вярно или не, се свежда до това какви са били целите на Москва на първо място. Дори това е трудно да се знае със сигурност, тъй като публичното оправдание на страната за нейната инвазия е ясна пропаганда – например "денацификацията на Украйна".

Вероятно Русия се опитва да погълне части от Източна Украйна. Райони като Донецк и Луганск, които съставляват региона на Донбас, са контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г., когато Русия анексира Крим, и макар амбициите на Русия да се простират отвъд Донбас, тези зони все още представляват централен фокус, казват експерти.

"Въпреки че има много внимание върху натиска на Русия към Киев, по-голямата част от украинската армия остава близо до Донецк и Луганск, където са групирани като Операция на съвместните сили (JFO). Движението на руските войски предполага, че те се опитват да обградят JFO по три оси и това вероятно ще бъде основният фокус на Русия. Това става ясно и като погледнем сложността на типа войски, които се изпращат там", обяснява Сам Крани-Евънс, изследователски анализатор от Royal United Services Institute.

"Южният военен окръг - в Донецк, Луганск, Мариупол, Бердянск, Мелитопол - това са най-добрите войски в руската армия. И те винаги работят. Те са предназначени да се бият с НАТО", казва Крани-Евънс пред CNN. "Така че силите, които бяха ангажирани с обкръжаването на Киев, предполагат, че това е била цел, която Русия е смятала, че ще бъде лесно постигната, или те са надценили възможностите на тези сили. Така че това отчасти води до заключението, че обкръжаването на украинските войски в JFO са част от целта, която Русия се стреми да постигне. И движенията на руските сили изглежда предполагат, че това е така."

Той добавя, че медиите са толкова фокусирани върху загубите на Русия и предизвикателството пред Украйна, че дават фалшиво усещане за динамиката на войната.

"Ако погледнем тези карти, става ясно, че руските сили всъщност са напреднали по дълъг път в много части от страната. Те са превзели доста градове, така че сега има много повече украински граждани, живеещи под руско управление, отколкото преди седмици", казва Крани-Евънс.

"Независимо от това колко руски превозни средства са взривени или колко руски войници са убити, вероятно има и много голям брой украинци, които са претърпели подобна съдба."

3. Ще се говори повече за преговори

Един от сценариите е, че войната в Украйна може да се превърне в продължителен конфликт. Вероятно Русия е загубила значителен брой войници, оръжия и оборудване по време на войната и въпреки че е участвала в продължителни конфликти в миналото, тя няма да иска да приключи този с напълно унищожена армия.

"Преговорите са единствената област, в която нещата изглеждат малко обещаващи, защото и Русия, и Украйна заявиха през последната седмица, че се движат към действителна дискусия по същество, вместо Русия просто да постави ултиматум", обяснява Кийр Джайлс, Руският експерт от базирания в Обединеното кралство мозъчен тръст Chatham House.

Руските официални лица заявиха, че техните искания включват Украйна да оттегли желанието си за присъединяване към НАТО и да демилитаризира и приеме "неутрален" статут, какъвто имат Австрия и Швеция. Но условията за това какво означава това за Украйна ще трябва да бъдат договорени.

Главният говорител на президента Владимир Путин Дмитрий Песков каза в интервю за CNN във вторник, че Русия също иска Украйна да приеме, че Крим – който Русия анексира през 2014 г. – е официално част от Русия и че отцепилите се държави Луганск и Донецк "вече са независими държави".

Редица експерти спекулират, че Русия ще се опита да отцепи части от Източна Украйна.

"Това е болезнен сценарий, освен ако не стане възможно западната помощ, както военна, така и хуманитарна, да бъде усвоена в Украйна с достатъчна скорост, за да могат наистина да обърне течението срещу напредъка на Русия", казва Джайлс. "Ако става дума за това кой може да налее по-големи ресурси и да понесе по-голяма болка, за да надделее, Русия има опит в нанасянето на значителни икономически щети на себе си и страданията на собственото си население, за да преследва войни", допълва той, визирайки санкциите, които започват да хапят руската икономика.

Американските служители обаче не са толкова оптимистични, че разговорите ще минат добре. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза на пресконференция миналата седмица, че дипломатическото решение на войната е малко вероятно, като каза, че действията на Русия "са в пълен контраст с всякакви сериозни дипломатически усилия за прекратяване на войната".

Той също така предположи, че Русия ще ескалира войната, използвайки химическо оръжие.

4. Може да има масови "депортации" на украинци в Русия. Това е тревожно

Русия казва на жителите на южния град Мариупол да напуснат, тъй като продължава с агресивната въздушна бомбардировка, която разкъсва града на парчета. Силите са отворили това, което наричат ​​"хуманитарни коридори", за да позволят на цивилните да избягат, но десетки хиляди от тях са транспортирани в Русия.

Руската държавна медия РИА Новости съобщи, че близо 60 000 жители на Мариупол са достигнали руска територия "в пълна безопасност". Руските медии показаха опашки от превозни средства, които очевидно се насочват на изток към границата, на около 40 километра от Мариупол.

Но съветът на Мариупол обвини Русия, че принуждава жителите да отидат в Русия против волята си. "През последната седмица няколко хиляди жители на Мариупол бяха отведени на руска територия", се казва в изявление на града.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза в събота, че "това, което правят окупаторите днес, е познато на по-старото поколение, което е видяло ужасните събития от Втората световна война, когато нацистите насилствено залавяха хората". Джайлс казва, че има опасения от повторение на тази тъмна история през следващите седмици.

"Русия има история на жестоки репресии срещу цивилни във всяка област, когато се провежда някакъв вид съпротивително движение."

Джайлс споменава за "депортирането" на стотици хиляди хора от балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които Русия анексира към Съветския съюз в началото на Втората световна война.

"Депортация" е евфемизъм. Използва се като доста безобиден термин за случилото се с тези хора, което всъщност е поробване и глад, изпращане на жените, децата, хората, които искате да премахнете от обществата, за да ги неутрализирате", обяснява Джайлс. "Обикновено те имат доста ужасяващи съдби. Ако изобщо са оцелели, те не са се връщали с години или десетилетия."

5. Още милиони украинци биха могли да избягат, оставяйки нация, разбита на парчета

Съдбата на войната е едно, но съдбата на Украйна е друго. Точно както руската въздушна сила остави някои от сирийските градове в развалини, части от Украйна започват да изглеждат по същия начин.

Вече повече от 3,5 милиона украинци са напуснали страната. Повечето са жени и деца, което означава, че семействата също се разкъсват. Войната предизвика най-голямото движение на бежанци, което Европа е виждала след Втората световна война. Тези числа се увеличават със скорост от около 100 000 души на ден.

Ако включите броя на вътрешно разселените хора, 10 милиона украинци вече са напуснали домовете си. Това е почти една четвърт от населението на страната.

И това, което миналите войни показват, е, че бежанците често никога не се връщат в родните си страни. Те често няма към какво да се върнат, а понякога заплахата от още една война е достатъчна, за да държи бежанците далеч.

Това е нещо, за което преговарящите ще трябва да помислят при всякакви преговори на хоризонта. Дори ако може да бъде намерено дипломатическо решение за прекратяване на тази война, въпросът, който ще остане, е дали е достатъчно, за да се предотврати следващата, казва Крани-Евънс.

"Ако погледнем исторически авторитарните режими, които се представят лошо във военна среда, те не са склонни да променят поведението си в положителна посока след това. Така че въпросът може да бъде, че ако украинците кажат: "Добре, ние ще бъдем неутрален, просто се махай", руснаците могат да кажат "Не, трябва да ни дадете Донецк и Луганск. Това може би е поносимо за Украйна, може би, за да спре войната", казва той. "Но какво става, ако например след 10 години Украйна е напреднала към значителна военна модернизация? Или следващият руски президент иска да докаже стойността си и започне нова война? Има много сценарии за обмисляне в по отношение на това до какво може да доведе краят на тази война."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Воината напредва бавно защата руснаците се стремят да избегнат цивилните жертви - за същия период краварите бяха избили в Ирак около 150 000 цивилни и бяха обесили без съд и присъда - Садам Хясеин - интересно защо тогава никои от развитите демокрации не ревеше а сега реват като наебани мечки - що така бе господа ***
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много фантазия
179
2
 
10
 
! Отговори
Като за последно преди 2 години
Яка пропаганда... Сорос е в агония.. Доларът колабира. ЕС заложи благосъстоянието на населението си в полза на интересите на глобализма. Май след няколко години глад ще се започва на чисто извън виртуалностите на САЩ.
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що не вземем нещо наше, като Воложка България + и Велика /Стара България която включва Крим ? Дайде като ще се връщаме да се връщаме . Русия нямат много общо с този регион
177
1
 
10
 
! Отговори
За своето преди 2 години
Който е гледал руския филм "Особености на руския риболов" знае култовата фраза от този филм: "Руснаците винаги се връщат за своето". Това става днес в Окрайна - руснаците се върнаха да си вземат рускоезичните области.
176
2
 
5
 
! Отговори
Грамотен преди 2 години
До dnes.bg: Твърде много сте занижили критериите си за правопис на български. Вече си позволявате да публикувате автоматично преведени статии. И дори ви мързи да поправите сгрешените фрази. Много тъжно.
175
5
 
8
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
Брей, какви глупости изсмукани от пръсти.
174
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още през 1998г политологът Збигнев Бжезински пише във своята кника,че Украйна е западната дългосрочна партия шах за САЩ,той пише така: "След разпада на комунизма на нас ни е неоходим разкол във православието и разпад на Русия и в това ще ни помогне Украйна КЪДЕТО ПРЕДАТЕЛСТВОТО Е НОРМА НА ОБЩЕСТВЕНИЯТ МОРАЛ
173
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете си статиите преди да ги избичите в интернет, моля.
172
1
 
6
 
! Отговори
Hashimoto преди 2 години
Вече е ясно, че нападението на Киев е отвличаща маневра, а истинската цел е открадване на части от южна и източна Украйна и свързване на Крим по суша с Русия. Може би Русия ще остави на Украйна излаз на Черно море само при Одеса( все пак това е град-герой от СВ2, а тези "хора" са напушени на тема героизъм и втора световна война).
171
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Командирът на 13 руски танков полк се самоуби, след като установи, че 90% от танковете в резерв се оказват негодни. На някои дори били откраднати двигателите. В руската армия корупцията и кражбите са същите като в другите сектори на държавата, където олигарсите са изсмуквали каквото могат за да го изнесат в банковите си сметки навън. За обладаният от реваншизъм и мераци за нов СССР Путин е бил системно заблуждаван. Време е за бесене на Шойгу, а не за самоубийства.
170
19
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Скоро гледах един клип на един американски журналист заедно с руснаци разкриха масов гроб от 300 човека които са били избити от бандеровците фашистите от украинската власт и някои трупове нямаха главиЕто това е истината за това Русия влезе вътре и това не е война а специална операция има голяма разлика между война и специална операция при войната караш всичко наред А тук не е така тук се пази и цивилното население а този журналист много лъже че избиват мирното население
169
0
 
21
 
! Отговори
? преди 2 години
Като гледам коментарите, имам чувството, че това е футболен мач, а не война! Феновете се кълнат и псуват, без да се замислят, че който и да победи, те пак ще са на същия хал! Разделили са се на путинисти и антипутинисти /не на русофили и русофоби/ и всеки си мисли да празнува победа. А България? Някои от тези хора ще я защитават ли, ако се наложи и как ще стане това при такова разединение?
168
5
 
3
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Глупости.
167
17
 
7
 
! Отговори
Човек преди 2 години
Е Не ли продажна псевдожурналистке не заслужаваш ли да бъдеш лисната с ки се ли на в лицето заради толкова години дето пудкаш глупости! Според мен задължително! Не каза толкова години нищо за избитите 14000 етнически руснаци от нацистите! Дано тая година да ти е последната в живота ти желая от сърце! Проклинам те!
166
12
 
24
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Въх ,въх - лоши руснаци и добри американци.Медии продажни.
165
1
 
25
 
! Отговори
стар чвор преди 2 години
понеже съм Българин , да ви кажа в последните години -- ме е срам да гледам военните ни паради, ясно е че ние вече нямаме армия, станахме за резил. Ако Богдан Филов и Цар Борис видят на какъв хал сме сега сигурен съм , че нямаше да харесат сегашна България.
164
14
 
17
 
! Отговори
9689 преди 2 години
Малка подробност, Русия не бомбардира мирни граждани...
163
6
 
9
 
! Отговори
Укрофашист преди 2 години
Преди да умре, Хуго Чавес каза, че причината за неговото умиране са бактерии на Кока Кола вкарвани перманентно в тиквата му от стационарен щатски Спутник. Та си мисля, какви бактерии са ползвали мръсните усаняци, за да подтикнат Путин към подобни действия.
162
11
 
15
 
! Отговори
До 244 преди 2 години
До АнонименПолзвай си получените от Митрофанова рубли. Или даже и за тоалетна хартия не стават или те е гнус да ги пипаш. Явно осъзнаваш с колко кръв на невенни хора са пропити и с колко пот и сълзи на обикновени руснаци са напоени