Задържаха предполагаем бос на метежа в Турция

Фетхуллах Гюлен призова САЩ да не го екстрадират
Обновена: 20 юли 2016 08:07 | 20 юли 2016 07:41, Екип на Dnes.bg
8
Задържаха предполагаем бос на метежа в Турция
Снимка: Reuters

Предполагаем ръководител на мрежата, организирала опита за преврат в Турция, е задържан, предаде ДПА, като се позова на турската държавна Анадолска агенция.

Според медията задържаният е Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник на генералния щаб на турската армия, който е смятан за ключова фигура в планирането на пуча.

Новината за ареста идва в момент, в който Турция поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ. Анкара смята, че той стои зад опита за преврат.

Още по темата

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че Турция е пратила на САЩ четири досиета относно Гюлен. САЩ потвърдиха, че са получили документите, но отказаха да кажат дали те представляват официално искане за екстрадиция, отбелязва ДПА.

Междувременно турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, призова Вашингтон да отхвърли всяко искане от Турция за неговото екстрадиране, предаде Ройтерс, като се позова на изявление, публикувано вчера вечерта.

Призовавам американското правителство да отхвърли всяко усилие да се злоупотреби с процеса за екстрадиция с цел да се извърши политическа вендета, казва Гюлен в изявлението, разпространено от организацията, свързана с него и наречена Обединение за споделени ценности.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес отново показа, че е готов на всичко, за да запази личната власт и да подложи на преследвания критиците, се казва още в изявлението на Гюлен, цитирано от ТАСС.

Твърденията, че имам отношение към този ужасен опит за преврат, са нелепи, безотговорни и не отговарят на действителността, допълва Гюлен.

В понеделник в интервю за Си Ен Ен Ердоган каза, че разчита, че САЩ ще екстрадират Гюлен. В неделя пък американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че Вашингтон може да предаде на властите на Турция Гюлен при наличието на достатъчно основание за това.

През декември 2014 г. съд в Истанбул издаде заповед за арест на Гюлен във връзка с подозрения за създаване на терористична организация за подкопаване на позицията на ръководството на Турция и на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Междувременно командващият силите на жандармерията на Турция Галип Менди е отстранен от изпълняваните от него задължения, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от ТАСС.

По данни на турската телевизия причина за това решение били проблеми със здравето на Менди. Медията уточнява, че отстраняването е временно. Според телевизията Менди имал кардиологични проблеми. Неговите функции ще се изпълняват от Яшар Ибрахим.

Турция уволни над 49 хиляди учители, полицаи, декани, служители в министерства във връзка с опита за преврат от 15 юли, съобщиха по-рано турски медии, цитирани от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Турцияопит за атентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия, може да се прочете и от края към началото, може и произволни абзази да се четът.Кай ви учи на структориране на текс? Това са просто нахвърляни фразички и копи-пейст
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Европа строго гледа към Асад и Путин, завъртяла старата си задница към чобанина в Анкара, който маже вазелина на срязаното устройство и мачка всеки от народа си, който не иска фередже, духовен и интелектуален мрак.А Европа все така не вижда в двора си, строго облещена към Путин и Асад, блажено навирила дирник към Ердоган бей...
4
2
 
10
 
! Отговори
49000 преди 7 години
Те тая тълпа ако беше била по един шамар на полицаите преврата щеше само с шамари да успее. Кои вобще се връзва на тез глупости не знам.
3
5
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тоя е по-отвратителен и от Путин.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Над 15 000 учители и всички ректори са уволнени в Турция"Тоя вече ще почва с промивките на населението...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
49000 уволнени... Чак да се неначудиш, как така не успя този опит бе! Ама Туркия ке бъде демократична, не сега де, ама някога може и да бъде.