Ердоган и Гюлен: Какво делят двамата?

Турски политолог за причините за разрива между тях
Обновена: 3 авг 2016 19:52 | 3 авг 2016 19:19, Елка Василева
130
Ердоган и Гюлен: Какво делят двамата?
Снимка: Reuters

Политически и идеологически са причините за разрива между турския президент Реджеп Ердоган и ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен, обяснява турският политолог Чанер Авер в интервю за Дойче веле.

Гюлен е проповедник, имам и учен. Той следва линията на кюрдския религиозен духовник от 1910/1920-те години Сайди Нурси. Ердоган пък идва от средите на създаденото от Неджметин Ербакан през 1970-те години движение "Милли Гьорюш" и се стреми към някаква турско-ислямска синтеза, казва Авер.

„С други думи: от една страна имаме един по-скоро прагматичен и устремен към властта политик, позоваващ се на исляма; а от другата стои един проповедник, ръководен от чисто идеологически мотиви“, обяснява политологът.

Според него друга разлика се състои в това, че Ердоган изгражда фундамента на своята власт основно върху територията на Турция, докато привържениците на Гюлен са пръснати по целия свят.

Запитан дали има и исторически причини за враждата между двамата, Авер посочва, че при предишните военни преврати в Турция Ердоган и Гюлен са били винаги на различни позиции.

„Докато Гюлен подкрепяше метежниците, особено през осемдесетте години на миналия век, Ердоган и неговото движение бяха сред жертвите на тези преврати: заради тяхната идеологическа насоченост те трябваше да бъдат държани по-далеч от системата“, казва Авер.

Той обяснява, че Ердоган е харизматичен политик и точно това негово качество му печели много привърженици. От другата страна е един идеолог като Гюлен. „Ако един ден те вече не са начело - на тяхната партия или движение - допускам, че "Движението Гюлен" ще продължи да съществува именно заради религиозната си идеология, макар и не в сегашния си размер. Не така стоят нещата с партията на Ердоган, чийто привърженици могат да си избират и други личности, които да следват - в дългосрочна перспектива“, оценява политологът.

По повод отношението на Ердоган и Гюлен към образованието Авер казва, че Гюлен е за това да се строят повече училища, а не джамии. При Ердоган това е обратното: той иска повече джамии, а не училища.

„Гюлен има своя концепция за поставянето на науката в ислямисткия контекст. Целта му не е да модернизира религията или да я напасва към новото време. Той се опитва да обоснове научно Корана и по този начин да го легитимира. Ердоган не придава такова значение на образованието. За него е важно да мобилизира масите, да ги обединява зад себе си и по този начин да разширява властта си“, прави сравнение Авер.

Политологът обяснява още, че Гюлен е привърженик на по-либералната, западноориентирана интерпретация на исляма, докато Ердоган е движен от чувства, свързани с отминалото величие на Османската империя. Това се видя много добре по време на протестите в парка "Гези" - смазването им от полицията, при което загинаха и млади хора, беше разкритикувано от "Движението Гюлен", казва Авер.

„Според експерти между двамата наистина има властови спор. В тази битка става въпрос за разпределение на държавните ресурси и ключовите ръководни постове. Именно в този контекст напоследък се изостри конфликтът помежду им: докато Гюлен продължава да стои на демократични позиции, турското правителство го обвинява, че с помощта на чужди тайни служби работи срещу интересите на Турция“, смята Авер.

Сегашните събития поставят много въпросителни относно бъдещето на страната, оценява политологът. „Преди няколко дни видяхме окуражителни знаци: опозиционните партии отидоха да разговарят в президентството и за момент изглеждаше, че помирението е възможно. В този контекст се вписва и предложеният от кемалистката Народнорепубликанска партия (CHP) план от 10 точки. В крайна сметка и Ердоган и CHP имат общ враг – пучистите“, казва политологът.

Според него обаче помирението изглежда невъзможно. „Принудени сме да наблюдаваме как журналисти биват уволнявани и затваряни медии и издателства, макар много от тях да нямат нищо общо с движението на Гюлен. Изглежда, че Ердоган използва ситуацията, за да се разправи с всичките си опоненти от опозицията, отстранявайки ги от системата и така да заздрави властта си. Да, безспорно съществува такава опасност“, смята Чанер Авер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
10
 
! Отговори
до всички преди 7 години
от времето на турско владение е останало една дума които турците наричали нас българите *** днес си го тълкувах и са били прави ние сме си газолизци от старо време сащщ кадето стъпят създават война каква работа имат те в европа в азия обеснявате ли си това тръгнали сте да коментирате преврата в тр сащщ и там имат пръст
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ваши комментарии читать . До переворота в Турции вы другое говорили , но когда у США не удалось провести переворот в Турции и гейропейскии СМИ его начали осуждать за это и писать приукрашенную правду , вы его в разряд фашиста перевели . А вы хотели бы чтоб Турция превратилась в Ливию ПОД руководством США ?! Не думаю ))))
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IMA RAZLIKA ERDO E NEZAVISIM ISLQMIST I PRIQTEL NA BYLGARIQ A GIULEN E USA PODLOGA I PREDATEL.
45
3
 
5
 
! Отговори
Turk Ankara преди 7 години
This analysis didn't reflect the real issues bmp Erdogan and Gulen as the core issues are the controller of the Turkish economy and politic by the Washington militarry
44
3
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
От Едната страна имаме Ислямист и от Другата страна имаме Ислямист .Аз разлики не откривам!!
43
7
 
12
 
! Отговори
Каручка преди 7 години
Щщщщ, алоууу тюлените - гурбетчии , антигурбетчии и не знам си какви. Намирате се в България!!! Ако искате да си пльокате на друг език отивайте си дома!!!
42
2
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Ердоган върви по стъпките на Хитлер,но с нов прочит.Хитлер прочистваше евреите и всички партии,които не му симпатизират.Ердоган е срещу кюрдите,военните,журналистите и останалите,които не са с неговия Велико османски чип....
41
5
 
24
 
! Отговори
И ДВАМАТА СА Т.ЪПАЦИ преди 7 години
ВЪПРЕКИ ,ЧЕ СА ПРОТИВНИЦИ И ДВАМАТА СА ИСЛЯМИСТИ И СА ВРЕДНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРСКАТА НАЦИЯ ! ЕДИНСТВЕНАТА РАЗЛИКА Е В ТОВА ,ЧЕ ЕРДОГАН ИСКА ПОВЕЧЕ ДЖАМИИ И ПО-МАЛКО СВЕТСКИ УЧИЛИЩА ТОЕСТ ЯСНО ПОКАЗВА ,ЧЕ ДЪРЖИ ПОВЕЧЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ФАНТАЗИИ И РЕЛИГИОЗНИЯ ФАНАТИЗЪМ ОТКОЛКОТО НА СВЕТСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ! ГЮЛЕН ПЪК СЕ СТРЕМИ ДА ОБВЪРЖЕ РЕЛИГИЯТА С НАУКАТА ТОЕСТ ДА НАПРАВИ ТАКА ,ЧЕ РЕЛИГИЯТА ДА ИЗГЛЕЖДА МАЛКО ПО-ИСТИНСКА ,НЕЩО КАТО ДНЕШНИТЕ ХОРОСКОПИ ,В КОИТО ИЗПОЛЗВАТ НАУЧНИ ТЕРМИНИ ЗА ЗАБЛУДА !
40
2
 
13
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
И двамата са като БКП и БСП, все комунисти ,а в името на властта и мъните,обърнаха резбата и станаха Евроатлантици.
39
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е пълен ***. Авторът е човек на Гюлен и не е политолог. Гюлен бил демократ, айде бе? А не е ли ислямист. Бил незнам какъв си. Ами Гюлен освен да лъже какво друго прави? Нещо да е направил за Турция? Нищо. Гюлен го изкарват едва ли не нещо велико? Ами че кой е Гюлен? Какво му е великото? Гюлен е масон, нещо, което странно защо никой не казва. Изпълнява явно поръчки на господарите си от Запада. По специално преврата беше заповед на ЦРУ.
38
4
 
26
 
! Отговори
дц преди 7 години
Ердоган и Гюлен: Какво делят двамата?---------Как, какво делят!?Власта, бе!!!Двамката са бивши саратници!И двамата са проислямисти!И двамата се борят против светска Тр и наследството на Ататюрк!Но, подходите им са различни!На Гюлен са интелектуални, а на Ердоган първични.
37
3
 
15
 
! Отговори
До Османлията преди 7 години
Изостанал си. Влез в крачка. Над централата на партията на любимия ти Ердоган от няколко дни виси огромен портрет нс Ататюрк. Колко е искрен Ердоган е втори въпрос. Но явно е разбрал, че трябвс да си оправи отношението и с опозицията. Дори им се извинил, че опозцията пет години не е можела да говоро до сега по националните медии.
36
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
GIULEN E MRYSNA USA GIUVENDIQ PROUMETITE BULGARI
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНАДОЛСКИ.Да ДО СКОРО,а след това?Само един ИСТИНСКИ СТРАХЛИВЕЦ,настройва народа си един срещу друг-стотици убити в Истанбул,затваря медии,печатни издания,арестува учители,военни,затваря училища,защото мисленето на тези хора,не е робско.Щом не са гласували за неговата партия,значи са му врагове.Тези хора нямат ли семейства и деца.Остави милиони без поминък.Демократичен казваш.Не хвърляй пясък в очите на хората!
34
4
 
2
 
! Отговори
АНАДОЛСКИ преди 7 години
До Анонимен 60АЗ СЪМ:))))))))))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААПрочети още на: dnes.bg/redakcia/2016/08/03/erdogan-i-giulen-kakvo-deliat-dvamata.311176
33
9
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До ПитащаА защо, да попитам, ни занимавате с тези мюзлемани? Тяхната кавга си е някакъв между-ислямски спор! Нима мислите, че на някой от тез двамцата му пука за майка България??!ЩОМ ПИТАШ ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ ! ПЪРВО ИСКАМ ДА ТИ КАЖА ,ЧЕ СИ ТВЪРДЕ ГЛУПАВ И НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ ,ЧЕ НА ГЮЛЕН НЕ МУ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ ,НО НЕ БИ И НАВРЕДИЛ НА БЪЛГАРИЯ ! А ЕРДОГАН БИ ВЪРНАЛ БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ! РАЗБРА ЛИ СЕГА ЗАЩО ТЕ ЗАНИМАВАТ С ТЕЗИ ДВАМАТА МЮСЮЛМАНИ ?
32
8
 
14
 
! Отговори
АНАДОЛСКИ преди 7 години
До СисиЕРДОГАН Е ПЪЛЕН ДЕМОКРАТ, НЕ ЗАБРАНЯВА НИЩО,АКО ИСКАШ С ПРАШКИ, АКО ИСКАШ С ШАЛВАРИ :)))) КОЛКОТО ДО ЗАБРАДКИТЕ :) ДО СКОРО В ТУРЦИЯ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА ВЛИЗАШ ИЗОБЩО В ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ СЪС ЗАБРАДКА , А В ЕВРОПА НЕ Е ЗАБРАНЕНО, ЕРДОГАН ПРОСТО МАХНА ЗАБРАНИТЕ :)ВЪЗРАСТНИТЕ БЪЛГАРКИ СЪЩО НОСЯТ ЗАБРАДКА, СИГУРЕН СЪМ ЧЕ БАБА ТИ, ИЛИ ПРАБАБА ТИ СЪЩО Е БИЛА СЪС ЗАБРАДКА, ПРЕДСТАВИ СИ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ОБЩИНАТА ИЛИ В КМЕТСТВОТО, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ГНУСНА ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА, И ЗАВИСТ :)
31
3
 
9
 
! Отговори
Питаща преди 7 години
А защо, да попитам, ни занимавате с тези мюзлемани? Тяхната кавга си е някакъв между-ислямски спор! Нима мислите, че на някой от тез двамцата му пука за майка България??!
30
14
 
9
 
! Отговори
България и Турция преди 7 години
Най-важното и геостратегическо място на света са проливите и Анадола. Турция нито за СЕКУНДА не е била окупирана от чужда сила. Горд и могъщ народ са комшиите! Ердоган свали таралясника на Путин като му намекна "който не зачита суверенитета ни ще бъде унищожен". Няма Русия, няма Америка, всички се съобразяват с Турция. Меркел не смее да каже нищо на Ердоганич. Отново направи Турция велика...
29
1
 
4
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
До АНАДОЛСКИ.РАЗБРАХМЕ,и единия и другия са за линчуване от собствения си народ.Единия е вече взел -дал от старост,а другия жена ще го унищожи.Питаш се защо?Ами жените не са робините от 18 век,те са равноправни с мъжете.Не значи,че ,като тия двамата имат висулки отпред са повече хора от жените.Те и жените имат гърди,но не , се правят на по човеци от мъжете.Ще се забулват,няма да се усмихват,да не се образоват,а на тия двамата,може ли да се УСМИХНАТ?.