Путин и Тръмп на власт. Как би изглеждал светът?

Вероятно милиардерът подценява безпощадността на руския президент
8 авг 2016 21:30,
174
Путин и Тръмп на власт. Как би изглеждал светът?
Снимка: Архив Reuters

Нека приемем, че Доналд Тръмп не е съзнателен агент на Путин и че не е сигурно дали или в каква степен Путин се опитва да осигури избирането на Тръмп за президент. Истинският проблем е, че Тръмп и Путин споделят същия нихилистки подход към международните отношения. Заедно те могат да преобразят нашия свят, пише Джаксън Дийл във в. "Вашингтон
пост".

Путин вече разви нагласа на безпощаден, циничен и напълно безпринципен опортюнизъм в това, което преди появата му се смяташе за една все по-сътрудничеща си и рационална международна общност. Руският президент възприе и усъвършенства употребата на лъжи за постигане на геополитическо предимство, преследва и убива опонентите си в чуждестранни столици, нахлу на територията на съседи както открито, така и прикрито, намесва се в изборите в други страни и нехае за правилата в международната търговия и спорт.

В повечето случаи му се разминава и поради това той установи модел на беззаконие и лъжливост, който други режими започнаха да следват. След като видя, че един от основните опоненти на Путин, Александър Литвиненко, бе убит насред Лондон без значими последици, Китай се захвана да отвлича дисиденти извън границите си, включително британски гражданин, който бе похитен в Хонконг.

Реджеп Тайип Ердоган, турското бледо копие на Путин, засега не е убил или отвлякъл критик в чужбина, но под негово давление Германия разреши съдебни действия срещу един от собствените си граждани, който го беше оскърбил.

Путин успя да издигне очевидни неистини до равнището на документираната журналистика при обясняването на международни събития. Москва например казва, че не украинският народ, а агенти на американското разузнаване са отговорни за свалянето на клиента на Путин, бившия президент Виктор Янукович (за когото в миналото е работил сегашният ръководител на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт). А Хилари Клинтън някак е организирала масовите анти-Путинови демонстрации в Москва преди пет години - с което може би си е заслужила ответния удар с руското хакване на компютрите на Националния комитет на Демократическата партия.

Путин може и да вярва в тези лъжи, или може да допуска, че те не се различават от историите, които разпространяват западните политици. Което и да е вярно, той е съумял да създаде една алтернативна реалност. Имаме света какъвто го знае Западът и имаме света на Путин. Зрителите на международни сателитни канали могат да си изберат един.

Това също е нещо, на което другите режими се учат. Може би повече от когато и да било досега, благодарение на интернет и сателитната телевизия, светът е залят от държавно спонсорирани теории на конспирацията, повечето антиамерикански. САЩ имат таен план да раздробят Египет, казва режимът на Абдел Фатах ас Сиси; не, те са твърде заети да спонсорират военен преврат в Турция, казва Ердоган. Глупости, казва венецуелският президент Николас Мадуро: кроежите на САЩ са съсредоточени върху неговото сваляне с военно нашествие.

При все отровната си партизанщина политиката на САЩ като цяло избегна тези патологии - докато не дойде възходът на Тръмп. Тръмп може и да прибягва до насилие като Путин, обаче безрезервното прегръщане на неистини, цинизъм и аморално преследване на тесни интереси вероятно е най-чистият американски израз на путинизъм, който някога ще видим. Това поражда злокобния въпрос: Как би изглеждал светът, ако и двамата са на власт?

Да започнем със съюзите и мултилатерализма. От повече от век най-тесните чуждестранни връзки на САЩ се опират на споделени ценности. При президентско управление на Тръмп САЩ, подобно на Русия, няма да имат съюзници, само клиенти. Посланието на Вашингтон към Естония ще е като това на Москва към Беларус: плащайте си за подкрепата на свръхсилата, давайте каквото се иска от вас или ще бъдете изоставени.

Подобно на Путин, Тръмп ще създаде своя глобална реалност. Няма значение, че от 2009 г. повече мексиканци са се завърнали у дома, отколкото са имигрирали в САЩ; в света на Тръмп те прииждат през границата и това налага изграждането на стена. Американските и руските лъжи може да се припокрият - Тръмп и Путин са съгласни, че няма руски войски в Украйна, въпреки че те продължават да убиват украинци почти ежедневно.

Кой ще брани истината? Може би Швеция.

Тръмп вероятно ще изпълни най-съкровеното желание на Путин - да е на равна нога с президента на САЩ и двамата да си поделят света на сфери на влияние. Резултатите ще са катастрофални за редица страни в Евразия и Близкия изток. Тръмп може да бъде приканен от Путин да се откаже от Украйна и Грузия, а може би и от Египет и Йордания, и като нищо може да се съгласи. В крайна сметка от тези места не може да се изкарат пари, може да заключи бизнесменът.

Тръмп си се представя как договаря трудни сделки с един мислещ като него авторитарен управник. Той със сигурност подценява безпощадността на Путин и не е наясно с неговото схващане за американско-руските отношения като игра с нулев резултат (в която печалбата на единия става за сметка на загубата на другия).

След 15 години на власт Путин вещо борави с изкуствата на измамата, предателството, саботажа и тактическата агресия. В сравнение с него Тръмп е дилетант. Така че последицата от един свят на Тръмп и Путин няма да е само триумфът на аморалното държавно управление, но и нарастването на руското влияние за сметка на Америка.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2000 руски рубли за 1 долар и обща граница Китай Украйна самата русиявече само московия орязана и по малка от Беларус молеща се на колене за да не я анексира Латвия ТОВА Е БЪДЕЩЕТО
107
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ви е срам да наричате това журналистика. Това е пасквил и нищо повече.
106
1
 
3
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До анонимен 141 Каква голяма грешка се е получила като не си се родил през 1921 г. в Русия.
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До didoмойто момче и без бомбите Японците щяха да се предадат 1945-та ... Русия е по това време е била превзела Маджурия .... япония е почти без флот ...изолирана без доставки на петрол .....Това е било демонстрация на сила ...да се сплаши СССР който по това време е имал най силната армия .и военно ориентирана икономика .....и Сталин се е опитвал да диктува условията на международната сцена ....демонстрация с цената на над половин милион японци
104
4
 
7
 
! Отговори
dido преди 7 години
до 144 Труман е бил една секретарка издигната до президент, като наш ***. По времето на атомните бомби 2/3 от Червената армия е в Монголия, Китай и Камчатка, као го е направил, днес щяха да плащат в рубли. Япония не се е предала заради два бомбандирани града помежду другото, а заради това че руснаците са стъпили на Сахалин и няма връщане назад.
103
0
 
7
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 7 години
Много по добре много по спокойно много по правилно без толерастия за мюсюлмани хомосексоалисти и подобна ***!!
102
2
 
20
 
! Отговори
хехе преди 7 години
по голяма помия не бях чел !!!! Даже и по комунистическо време !срамно е да се публикчуват подобни статий ! не че става въпрос за Путин ! дори и за Меркел да беше попдобен начин на изопачаване на реалността е под всякаква критика !
101
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква голяма грешка направи Хари Труман, че не пусна бомбите над Москва и Ленинград.
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как би изглеждал - Хиляда пъти ПО-ДОБРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
99
5
 
24
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Според мен светът би изглеждал по-спокоен и мирен, ако Тръмп управлява Америка. Към момента този човек, би могло да бъде обвинен във всичко друго, но не и в милитаризъм. Докато Клинтън ще продължи да пали чергата на различни народи по света и постоянно ще "раздава" безплатна демокрация, за да поддържа тлеещи конфликти.
98
0
 
6
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Защо? За съжаление това е невъзможно да стане, колкото и да имат основание за това. Нали САЩ пази Европа - уж.
97
2
 
20
 
! Отговори
9-ти Август преди 7 години
На 6-ти Август 1945, американците извършиха едно от най-големите си масови убийства. Убиха 140 000 цивилни японци в Хирошима. С атомна бомба.На 9 август 1945 година, американски бомбардировач хвърля над Нагазаки втора атомна бомба. Загиват 73 884 души, ранени са 74 909 човека, разболяват се 120 820 жители.
96
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква сърцерадирателна статия !. Написана в демократичен евроатлантически стил. Демократе убичъм въ.
95
2
 
24
 
! Отговори
нико преди 7 години
ЗА МЕРРИКА НАЙ ДОБРЕ ЩЕ Е РУСИЯ ДА ИМА ПРЕЗИДЕНТ КАТО ЕЛЦИН МАРИОНЕТКА НА ЩАТИТЕ И ПИЯНИЦА А ПУТИН ПУТИН Е ЧУДОВИЩЕ КОЕТО ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ А ТЕ НЕ МОГЪТ ДА РАЗБЕРЪТ КАК МОЖЕ? ЛОШОТО Е ЧЕ СЛЕД ПУТИН НАСЛЕДНИКА МУ СИГУРНО ЩЕ Е СЕРГЕЙ ШОЙГУ А ТОЙ НЕ СЕ СЛАВИ С ПОЛИТИЧЕСКИ УМЕНИЯ А С ВОЕННИ ИЛИ СЕДИ ЛОШО ЧЕ ИДВА ПО ЛОШО
94
4
 
28
 
! Отговори
защо? преди 7 години
Защо трибунала в Хага не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
93
3
 
31
 
! Отговори
Прекрасна статия! преди 7 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, НАТО и обамовата Хилъри, станахме русофили и заобичахме Путин, Тръмп и Русия!
92
3
 
31
 
! Отговори
dido преди 7 години
Само заради тоя пропаганден вой, смятам че по-добре Тръмп да спечели. Явно много ги е страх в Америка, щом са разгърнали такава ПР кампания. Хилари се видя какво представлява от имейлите и.
91
1
 
3
 
! Отговори
Минало бешало врме преди 7 години
До От САЩОнзи просто не успя да си довърши работата.Ако беше успял, сега нямаше да хрантутим шведи и да се страхуваме да не ни залее вълна от пришълци. България щеше да бъде с по-голяма площ и с по-многобройно, проспериращо население, 90% от което щеше да се състои от средни и дребни собственици, чиито имоти и средства за производство нямаше да бъдат национализирани.
90
1
 
28
 
! Отговори
Друг Българин преди 7 години
Българино,стига с тая Русия и тоя Путин,ставате смешни.Оставете американците да решат,кой да им е президента.Оставете руснаците да решават съдбата си.Не е ли по-важно какво се случва в ЕС чиито член е България.Какво се случва в съседна Турция и как реагират европейските лидери .На юг 80 милиона са извадили ятаганите,Европа е залята от фанатизирани араби,които всеки ден колят някой по улиците.А на вас Тръмп и Путин са ви в устите.
89
11
 
20
 
! Отговори
х-м преди 7 години
"След 15 години на власт Путин вещо борави с изкуствата на измамата, предателството, саботажа и тактическата агресия".Това не е журналистика е проституция, Василке! Ментално си готова вече.