Русия не ще изолация, нормализира връзките със Запада

Лавров смята, че захлаждане в отношенията не носи нищо добро
Обновена: 15 авг 2016 13:52 | 15 авг 2016 13:37,
86
Русия не ще изолация, нормализира връзките със Запада
Снимка: архив Reuters

Русия няма намерения да се затваря в изолация и отношенията й със Запада рано или късно ще се върнат на предишното равнище. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в слово пред студентите от Уралския федерален университет в Екатеринбург, предаде ТАСС.

Лавров е в града заедно с колегата си от Германия Франк-Валтер Щайнмайер във връзка с откриването на руско-германска лятна школа в Уралския университет.

Още по темата

"В Европа все повече се осъзнава, че нормализирането на отношенията и подновяването на механизмите за сътрудничество няма алтернатива", каза Лавров. Той изрази убеденост, че и руско-германските връзки "рано или късно ще се върнат на стабилната траектория". "Още повече че по-нататъшната им деградация не е в интерес нито на страните ни, нито на Европа като цяло", добави руският министър.

НАТО не желае да обсъжда възстановяване на отношенията с Русия - дейността на Съвета Русия-НАТО днес е замразена. С това алиансът повтаря своята грешка от 2008 г., която признаха самите ни западни колеги, отбеляза Лавров.

Миналия месец Русия направи конкретни предложения за възстановяване на военното сътрудничество с пакта, насочени най-вече към повишаване на доверието в тази сфера, напомни той.

"Курсът към придвижване на НАТО в източна посока без преувеличение на всяка цена задълбочава разделителните линии на континента. И щом този курс, подронващ баланса на интересите и стабилността в Европа, се спъна зле о Украйна, започнаха опити да се хвърли вината върху Русия", каза първият дипломат на федерацията.

"Философията на високомерна натоцентричност надделява над духа на заключителния акт от Хелзинки", констатира той.

В момента "са налице възможности за напредък в изпълнението на политическия пакет от Минските споразумения, по-специално що се отнася до приемане на закони за местните избори, за амнистия и за предоставяне на специален статут на източните райони от Украйна", заяви днес в Екатеринбург Франк-Валтер Щайнмайер.

Уреждането на конфликта в Украйна е възможно "само чрез последователно осъществяване на Минския комплекс от мерки", подчерта Сергей Лавров пред студентите от Уралския университет. Той увери, че "Русия задължително ще измине своята част от пътя" към изпълнение на споразуменията и ще насочва към конструктивни подходи самопровъзгласените републики в Донецк и Луганск.

Хуманитарната криза в Сирия заема централно място в политическата риторика на западните държавници, но те старателно подминават хуманитарната ситуация в Йемен, отбеляза руският външен министър.

Той нарече положението в Йемен "хуманитарна катастрофа". "Тук има за какво да се помисли" с цел "подходите и към либийската, и към йеменската, и към иракската криза да се опират на здрава почва - върху единни стандарти, групирани около един безусловен приоритет, изкореняване на тероризма", изтъкна Лавров.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 77Парите на руските олигарси бяха в западни банки и инвестиционни фондове. След като САЩ заплаши че ще ги мин Блокира макс Конфискува след Крим всички тези пари се върнаха в Русия под една или друга форма. Даже правителството направи спец механизъм да могат парите да се легализират само и само да се върнат в РФ икономика.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е за самоуспокоение на нашия лош матерял.На фона на каквото предстои в арабския свят и европа, направо е комиксно четиво в ненаучен стил с елементи на хумор :)
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представи си какво щеше да е ако не бяха под санкции. Те за това и им ги наложиха де. Щото щяха да изядат бизнеса на евроатлантиците за броени десетилетия. Сега ще им трябва поне столетие. А може би и по - малко ;)))
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повишиха си добива на суровини до никога досега недостигани нива. Разшириха си териториите в посока Европа и Северния Полюс. Стртоят заводи за ИТ продукция, тежко машиностроене и селскостопанска техника като невидели. Разширяват си химическата индустрия и скоро европейската такава ще се окаже в кюшето. Колко цеха за алуминиева дограма са отворили тази година в България? С китайски профили ли работят или с турски? От къде взимат алуминия производителите на профилите? А са под санкции...
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина няма провал на санкциите - в момента Русия е световен рекордьор по износ на зърно. Скоро ще стане същото и с месото.м Като имаш впредвид, че и двете не са генномодифицирани и не изпшолзват европейските и американските количества канцерогени за увеличаване на добива, а десетки пъти по - малко. Пренесоха си основните производства в Русия от Украйна, някои европейски преедприятия и от скандинавските страни. Внесоха си 8 милиона украинци за черноработници, изгониха турските гастербайтери...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Братушки ли?!Колко пъти ще пускаш един и същ бълвоч? Измисли нещо! Но тъ/потата ти пречи1 Глупости до психясване!На мен са ми братушки, на Вазов - също!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви контрасанкций се връщат като бумеранг, бе. Два процента от световния икономически дял срещу 50?Кой търпи повече щети от санкцийте?
47
1
 
1
 
! Отговори
българан преди 7 години
браво другаря Калантарян преименувал се на Лавров .Ти си мислиш,че рашките ще си крадът чужда земя и рано или късно западът ще клекне ще си правите каквото си поискаме без да се съобразяваме със световният ред.ДА АМА НЕ .Пълна изолация на тая комунистическа *** в която бяхме вкарани на сила от другарите болшевики 1944г.Кои сте вие да казвате на Бългатия с кого ще се съюзява и с кого ще сключва търговски договори.България е суверена страна и не е васал на Русия .БЯХМЕ С ВАС ДО БОЛШЕВИКИ !!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Европа и е много трудно вече. Милиардите, които потъват като в подвижнси пясъци в Украйна станаха много, пък резултат никакъв. На всичко отгоре се ткръднаха и нези бежанци, които са голям проблем. Всичко се разбърка в уж добре подредените държаве. вСЕКИ ДЕН ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ ИЛИ нападения от разни *** тормозат страшно много всички там. Санкциите срещу Русия вече се връщат като бумеранг срещу самата Европа. Турция и 3-те милионе бежанци, които всеки момент може да прелеят към Европа.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби и познанията ти по история са...като другите ти познания.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби ко да им казвам сам знаеш до 14 век няма келяв сърбин в косово Земя Арабаняшка както Пише Иван Асен в грамотите си Най често под ромейска власт 100 тина години Българска после няма и 28 г Душанова власт Вук Немач вариго печиго не се знае къв е маке черногорец албанец 37 години После е за кратко унгарско после за ДЪЛГО турско и така до 1912 г сърбите освен да ядът бой на косово поле хм 10-12 пъти друга работа нямат за справка Белград е над 300 години Български
43
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Историята... 61Кажи го на КОСОВО - Битката при Косово поле е в основата на създаването на Съвременна Сърбия. Ако САЩ кажат може така ли? Ако друг каже независимо кой е не ставаа - ниенте - нъц
42
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 59 60Уфф умници забравяте няколко ама МНОГО ГОЛЕМИ ФАКТАВ РФ има КАПИТАЛИЗЪМ и ЕВТИНИ РЕСУРСИ(включително работна ръка) което е формула за успех. Това се подсилва със санкциите които РЕАЛНО ЗАЩИТАВАТ МЕСТНИЯ ПРОХОЖДАЩ БИЗНЕС. Контра санкции няма да внасяме синьо сирене от Франция Ехейй пълна глупост освен ако това не защитава нечий прохождащ бизнес в самата РФ или незаконна но докато са санкциит ее законна държавна подкрепа за бизнеса.
41
7
 
3
 
! Отговори
Историята... преди 7 години
По време на СССР много руснаци са били нарочно разселвани в другите републики за да има руско присъствие навсякъде.В Казахстан руснаците са цели 20%!В други републи ки и повече.Създават проблеми и в Прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония.Това е целта, да има руско присъствие.А Крим си е бил украински винаги.Това, че са заселени много руснаци там не значи че е руски.
40
7
 
5
 
! Отговори
Що ревете преди 7 години
Ко стана бе, ***?Що ревете сега, нали бяхте много силни като откраднахте Крим. Яжте си сега Крим.Пийте си крим.
39
6
 
4
 
! Отговори
Импортозамещение преди 7 години
Това е новата политика на ПутинНякой май забравя историята - ами нали точнобтова се опитвахме да правим в СИВ по време на социализма - сами да си произвеждаме, да се задоволяваме независими от външния свят.На кенийски се нарича Харамбее ;)Видяхте до къде стигнахме.А Русия и тогава не произвеждаше нищо.Путин... то само името му като чуеш те напушва на смях :))))
38
7
 
4
 
! Отговори
Братушки ли?! преди 7 години
Защо някои наричат руснаците братушки ?!Те са от племето Руси, това са скандинавските роми, прогонени от норвежките племена, натирени в безплодните степи, заради това, че създавали само проблеми.Това са угро-фински племена, прочетете за варягите и русите.Няма нищо славянско в руснака.Само са взели писменост и вяра от нас.Български книжовници и духовници са канени в древна Русия да ги учат.Не са ни никакви братушки.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Путин да се оттегля! то този Медвет първо ще почне едни леви паразитчетаа стил Волгин като Троцкисти или каквато там глупост измисли После раша конц лагер бетер северна корея Че чак тогаз белким реши да изнася революция А вова кАТО си замине макс още 15 години Кой знае какъв Удобен за олигархите- ЩОТО ТОВА Са хората на ВОВА - Елцин ще цъфне чак малко ми е жал за руската ***
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги когато лавров говори нещата в матушката вървят на зле.
35
5
 
1
 
! Отговори
Путин да се оттегля! преди 7 години
Най-добре е Путин да се оттегли и да дойде Медвед от американските филми и да зачеше всички отворковци , седнали за клавишите и упражняващи се кой ще напише по-по-най - гнусен пост срещу Русия. Тогава...ще почнат да пишат за Слънцето и въздуха от Изток...