Какви са шансовете за Европа на една скорост?

Икономист: Трябва да се търси облекчаване на данъчното облагане
Обновена: 17 авг 2016 12:48 | 17 авг 2016 12:44, Екип на Bloomberg
3
Какви са шансовете за Европа на една скорост?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има ниска ставка за преките данъци, но разполага с една от най-широките бази за облагане. Не съществуват почти никакви изключения, включително и за непреките данъци като ДДС. В Румъния и Словакия например ставката също е 20%, но прави изключение за книги и лекарства. Това казаикономистът Евгений Кънев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Процесът на конвергенция на цените и доходите между Източна и Западна Европа ще продължи в бъдеще, което предполага и по-висок растеж в Източна Европа, смята икономистът. По думите му причините за благоприятното развитие на източноевропейските държави през последните 1-2 години са краткосрочни и се дължат на някои фактори като ниските цени на горивата, ниските лихвени проценти, ефектите върху пазара на труда от миграцията към по-развитите страни и други. 

Проблемът с данъчната хармонизация в ЕС е много сериозен, коментира още Кънев. 

Според него трябва да се търси възможност за опростяване на данъците, облекчаване на данъчното облагане и същевременно по-ефективна данъчна събираемост. Икономистът коментира и шансовете за Европа на една скорост, като отбеляза, че подобно развитие е малко вероятно да се случи, тъй като желанието за отдаване на суверенитет, което изисква Европа на една скорост, е различно в различните държави.

По думите му реалистично е да говори за Европа на две скорости – от една страна, еврозоната, където има по-голямо желание за унифициране на политиките и от друга Източна Европа и отчасти Южна Европа, където съществува желание за запазване на икономическата самостоятелност като политики на отделните държави.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нулеви.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая дума`конвергенция`не е за акъла на нашето правителство!Много политици и депутати,дори не са я чували.Във икономическия речник,това е финансова стабилност на една държава да се сравнява с друга Нашата,не можете да е сравните с никоя европейска. Миграцията,към по развитите страни,не е икономически растеж на една държава другарю Кънев.Истината за растеш е другаде,не на нас тия бла бла приказки!