Москва скочи на САЩ след ударите в Сирия

Играят номера, контрираха веднага от Щатите
Обновена: 18 сеп 2016 09:39 | 18 сеп 2016 09:29, Александър Попов
247
Москва скочи на САЩ след ударите в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Москва ще инициира извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ударите на САЩ по сирийската армия. Това заяви снощи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова пред телевизия "Росия 24", предаде ТАСС.

"Искаме от Вашингтон пълни и подробни обяснения - това е целенасочена подкрепа за Ислямска държава или е поредната грешка", каза тя. "На постоянния представител на Руската федерация в ООН е възложено извънредно свикване на Съвета за сигурност на ООН по въпроса. Тези обяснения трябва да бъдат дадени в Съвета за сигурност на ООН."

"Ударите на американските военновъздушни сили по сирийската армия навеждат на извода, че Белият дом защитава "Ислямска държава", каза Захарова, цитирана от ТАСС.

Още по темата

Тя заяви също, че САЩ са застрашили всички споразумения за Сирия.

Нападението на американските ВВС по позициите на сирийската армия показват нежеланието на Вашингтон да изпълнява своите задължения по мирното уреждане на сирийския конфликт, каза Захарова.

Сирийското министерство на външните работи изпрати спешно послание до Съвета за сигурност на ООН, в което поиска той "да осъди американската агресия".

Въздушно-космическите сили на Русия не са били използвани по време на инцидента с атаката на американските ВВС по сирийските въоръжени сили, заяви пред журналисти представителят на руския генерален щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской.

Четири самолета на "антиидиловската" коалиция и щурмови безпилотен самолет на американските ВВС са нанесли ударите по отбранителни обекти на подразделения на сирийската армия на 6 км южно от летището на Дейр аз Зур, заяви пред журналисти началникът на Руския център за помирение между враждуващите страни в Сирия генерал-лейтенант Владимир Савченко.

Представител на сирийското командване заяви на брифинг, че в резултат на авиоударите на предвожданата от САЩ международна коалиция по позиции на сирийската армия са загинали 62 военнослужещи, унищожени са 20 единици въоръжение и военна техника.

Възмущението на Русия заради американския въздушен удар, за който се твърди, че е поразил сирийските правителствени сили, и призивът й за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН са "номер", заяви преди срещата при закрити врата постоянният представител на САЩ Саманта Пауър, цитирана от ДПА.

"Дори по стандартите на Русия тазвечершният номер - номер, изпълнен с четене на морал и самоизтъкване - е уникално циничен и лицемерен", каза Пауър.

Постоянният представител на САЩ заяви, че Русия не е свиквала извънредни срещи за Сирия, докато сирийският режим е атакувал опозиционните сили и е пречил на хуманитарната помощ да достига обсадени райони.

"И тогава защо се събираме на това заседание тази вечер? Това е отвличане на вниманието от случващото се на терена в Сирия", посочи Пауър.

Руският постоянен представител Виталий Чуркин напусна заседанието като протест срещу определянето от САЩ на срещата като "номер".

"Никога досега не съм виждал такава непохватност, на каквато сме свидетели днес", каза той, след като излезе от заседанието.
Чуркин заяви, че американската му колега Саманта Пауър му е заявила, че не се "интересува" от това, което е имал да каже, защото заседанието е "номер", което накарало руския дипломат да напусне.

"Става дума за много сериозно безпокойство, което искахме да споделим и споделихме със Съвета за сигурност", заяви Чуркин. "Доста показателен и, откровено казано, подозрителен е фактът, че САЩ са избрали да нанесат дадения въздушен удар именно в този момент."

Със своя удар по сирийската армия САЩ са нарушили режима на спиране на огъня и задълженията, поети пред Дамаск през 2014 г., когато са започнали военната си кампания в Сирия, заяви Чуркин.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Американците си играят с огъня , а знаем че който си играе с огъня се ......напикава !! Струва ми се че лимита на търпение от страна на русите е почти изчерпа , но това не вразумява световния агресор !! Не се очаква добро бъдеще!
141
3
 
15
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Анонименсащ предизвикват умишлено трета световна това за тях е изход от глобална инфлация на долара но ще бъде страшно за всички особено за някои
140
0
 
12
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Не скачайте, а не се занимавайте с примирия, само давате възможност на американците да подпомагат ислямистите, горете всичко, а американците предупредете - да се махат от там, за да не горЪт и те ...
139
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е момента да се върнем в Османската империя и поправим грешката с освобождения, съединения и независимости.Оная нескопосана кула на Шипка - в дерето.Глупава работа! Изхвърляли камъните по аскера, сетне ги носили на върха да строят. Затова - 3-4 кила динамити толкоз. Копринка да се пресуши!
138
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още малко и Русия ще владее света.Търпение.
137
1
 
8
 
! Отговори
до 213 преди 7 години
След вас, другарю пиндел!
136
28
 
6
 
! Отговори
До 211 преди 7 години
Късно е чадо, мандалото хлопна! А и Русия скоро няма да я има, от нея ще останат само обувките с високи токчета на таварищ Жужи!
135
1
 
12
 
! Отговори
до 209 преди 7 години
Ти гледай да не те освободи трети път!
134
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има! Едни зализани буклуци, ходят по телевизиите и храчат по страната си.Естествено, добре заплатено. Глсяха ги да ги правят там министри и затова врещят. Ще стане.САЩ ще ги поставят там щом прогонят Асад и ще настъпи велик мир.
133
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия два пъти ни освободи като ни зароби! Не случайно Захари Стоянов е написал: Да е проклет деня в който руски ботуш стъпи в страната ни и Русия се нарече наша освободителка!
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А-ааааа, поддържали Садам! Интересно! Щото по долу пишеш, че бил много лош и нямал нито една мирна година в своето упавление. А САЩ колко мирни години имат сле разпада на Варшавския договор? За Виетнам, Панамми и Гренади няма да се връщаме.
131
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но тази помощ на Ссср не е безвъзмездна, само няколко години след Априлския пленум през 1956г, ръководството на Бкп в лицето на Живков вземат решение да изпратят в Москва наличния ни златен резерв уж за съхранение в тяхната банка и съответно никога повече не се чува за тоновете злато! Русия винаги е била злата мащеха за България и винаги ни е прецаквала!
130
0
 
2
 
! Отговори
Пак преди 7 години
Абе, във войната Иран - Ирак САЩ поддържаха ли някого? Спейса е по осведомен, нека да напомни!
129
1
 
0
 
! Отговори
До 200 преди 7 години
Явно и ти си пропускал уроците по български език в училище.
128
1
 
4
 
! Отговори
Сириец преди 7 години
Преди САЩ да започнат да изпращат своите банди, повечето чужденци да тероризират сирийски територии, сирийците живееха по добре, отколкото повечето европейци.Тунис също висок стандарт.
127
8
 
5
 
! Отговори
До 182 преди 7 години
Само да напомня на непросветените руски ***, че царска България през 1930-1940 г. е била 7-*** в Европа по брутен вътрешен продукт на глава от населението! А след като комунистите идват на власт след преврат на 9.9.1944г, само след 10г комунистическо управление страната ни е докарана до фалит и Ссср ни отпуска милиони рубли за да ни стабилизира и на следващата година се провежда Априлския пленум и ръководството на Бкп е смено и на власт идва селския хитрец другаря Живков!
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, във войната Иран - Ирак САЩ поддържаха ли някого? Спейса е по осведомен, нека да напомни!
125
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- черните години на България са именно като *** на СССР. Докато другите дръпнаха напред ние буксувахме на място.
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемерите и убийците от САЩпак си показаха Рогите П.сЧупете им Рогите изчистете СирияОт Северноамериканските Терористи
123
1
 
1
 
! Отговори
до 185 преди 7 години
То с пожелания не става! Трябва и малко екшън! В България все още са стотина подобни буклука и няма кой да им набие обръчите. Живеят комфортно, добре платено, властта е тяхна.Нищо не може да се направи, ами си налягай парцалите и чакай Путин!