Пасивността на християните - причина за разцвета на исляма

Всеки знае за Рамазана, но кой помни постите, пита австрийски кардинал
18 сеп 2016 18:11,
198
Пасивността на християните - причина за разцвета на исляма
Снимка: Архив, Reuters

Европа рискува да загуби религиозното си наследство поради пасивността сред християните, изправени пред ислям, който е в разцвет, заяви австрийският кардинал Кристоф Шьонборн, цитиран от Франс прес и БТА.

"Християнството в Европа рискува да загуби наследството си", смята прелатът, който изразява съжаление за спада на религиозния плам сред християните на континента.

"Не трябва да се страхуваме от исляма, по-скоро трябва да се опасяваме да не отслабне християнството", подчерта 71-годишният виенски архиепископ.

Няколко дни по-рано Шьонборн изнесе проповед, която предизвика противоречия. В нея той говореше за "трети опит за инвазия на Европа от исляма", 333 години след втората обсада на Виена от армията на Османската империя през 1683 година. Днес кардиналът увери, че просто е искал да посочи проблемите на самата християнска религия.

"Не можем да упрекваме мюсюлманите, че вярват в собствената си религия. Трябва да се запитаме защо толкова християни са станали безразлични", заяви кардиналът.

"Днес всички в Австрия знаят, че е Рамазан. Но кой още си спомня петъчните пости? Не можем да се учудваме при тези условия, че има мюсюлмани, според които Европа е станала слаба и декадентска и смятат, че тяхната религия е по-силна", подчерта Шьонборн.

"Разбирам мюсюлманите, които казват, че тяхната религия ще е добра за тази декадентска Европа", добави той, подчертавайки, че "искрената християнска вяра няма защо да се бои от исляма".

Австрийската католическа църква, която ръководи една от основните организации за подслоняване на бежанци в страната, ще публикува 34 000 броя от брошура, предназначена за мигрантите. В нея се подчертават по позитивен начин християнските корени и ценностите на страната, заяви Шьонборн.

Той добави, че иска да засили диалога с умерената мюсюлманска общност в страната и призова бъдещият президент на Австрия, който ще бъде избран през декември, да последва примера на предишния президент Хайнц Фишер и да покани мюсюлмански представители да отбележат края на Рамазана в президентския дворец.

Крайнодесният кандидат Норберт Хофер вече заяви, че ще сложи край на тази церемония, ако бъде избран, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
Масово хората са забравили същността на християнството. Забравили са за Кого се ходи на Църква. Забравили са Кой ги прави християни. Християнството не се състои от ядене и пиене по празниците. Никой човек не може сам да се спаси и излекува от греха, болестите и смъртта. Може ли слепец да води слепеца? Има само една свята,съборна и апостолска църква. Центърът на Църквата е Иисус Христос. В църковния живот всичко се върти около Иисус Христос. Иисус Христос е пътят, истината и животът.
119
1
 
1
 
! Отговори
bb преди 7 години
zashto prinujdavat hristianite da praviat kakvoto i da bilo te sa mirni krotki hora iskat mir i spokoistvie i lubovsram i padenie za vsichki koito sa protiv tezi dobrodeteli i gi prinujdavat da barzat i da se sastezava s islam religiata na povecheto ot nai propadnalite darjavi v sveta kato somalia
118
0
 
5
 
! Отговори
ЦРУ АГЕНТ преди 7 години
Има три големи лъжи за ''бежанците от СИРИЯ''..ПЪРВО ТЕ СА ПО 10 ПРОЦЕНТА ОТ ВСЕКИ МИГРАНТ..ВТОРО--ОТ СЕНЕГАЛ ЧАК ДООО БАНГЛАДЕСШ А ТОВА СА 5000 КМ, ВСЕКИ ТРЪГВА ЗА ЕВРОПА...А БАНГЛАДЕШ Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ИСНДИЯ, И ЗА ТЯХ Е ПО-БЛИЗО ДА ИДАТ В ТАИЛАНД, ШАНХАИ И ХОНГОК И ЮЖНА КОРЕЯ, ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА !!..ВТОРАТА ЛЪЖА Е ЧЕ '''ЗАРАДИ ВОЙНАТА''', ТОВА Е ОГРОМНА ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ .НЕ ТОВА Е ДЕТСКО ОПРАВДАНИЕ.
117
5
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Християнството съществува благодарение на Исляма. За да се противопостявя. Християните са вярвващи само по време на празници...А православието вече е щаб на КГБ за пропаганда.И как една религия да просперира като на всякъде е наложена с проливане на кръв....даже и в България.
116
0
 
5
 
! Отговори
кольо преди 7 години
проблема е че хората са тотално изпростели материалисти...
115
1
 
4
 
! Отговори
до 174 преди 7 години
До АнонименНе е бе човек. Докато човек вярва в духовността и иска да спаси душата си, че почита и БОГ. А той е един за всички. Нищо, че хората говорят различни езици и затова боговте им носят различни имена. Лошото е, когато религията се използва, зад а промива и манипулира мозъци. Има седем смъртни гряха. Просто е. И всеки един от тях съсипва човешкото и във всички религии е така.
114
0
 
3
 
! Отговори
така е преди 7 години
До 88Така е, защото соца научи хората да ценят повече силата отколкото интелекта и духовността. Сега добре живеят военни и полицаи, въпреки че сигурност няма и е рай за престъпниците. Военното разузнаване дойде в управлението със Симеон, а военното разузнаване освен с контрабандни канали и работи, като оръжия, силови структури- друго не може да прави. Затова и икономиката е такава, а различното, това, което искат труд, знания и морал е на изчезване. Ценностите на военния не са като на цивилния.
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истинският блъсък не е толковa християнство - ислям, колкото цивилизaция - примитивизъм. Друг е въпросът, че ислямa подсилвa примитивизмa.
112
1
 
3
 
! Отговори
/// преди 7 години
Истинският блъсък не е толковa християнство - ислям, колкото цивилизaция - примитивизъм. Друг е въпросът, че ислямa подсилвa
111
3
 
14
 
! Отговори
88 преди 7 години
И християнството ,и демокрацията вече са един мит!Погледнете как шепа мошеници и мутри завладяха богатствата на страната,а народа бедства в една национална катастрофа,каквато не е имало никога!Как да вярваш!?А нашите управници са чужди агенти и крадат отгоре до долу безогледно!Като народ и държава вече сме едно абсолютно нищо!И това не е хленчене, а факти-огледайте се и вижте кой у нас живее добре!
110
5
 
3
 
! Отговори
never преди 7 години
Не съм никакъв християнин, наследник съм на траките. Еб***си логиката, понеже не искам да ми натрапват ислям, трябва да си самонатрапя християнство, което е абсолютно същото нещо. Понеже не искам 20 камшика на голо от еднин натрапник, ще поема 20 от друг местен откачалник католик. Като го боготворите използвайте истинското му име, Исус месията = Ишо Мшикха Аллаха. Всеки си изработва персонален Хесус и забравя за оригинала Ишо, който ако е съществувал изобщо е толкова изопачен вече неразпознаваем
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички знаят кога е Коледа и кога Великден. За постите наистина се забравя. За сметка на това толерантността е свръхразвита у християните
108
7
 
11
 
! Отговори
never преди 7 години
И 3-те религии ислям, християнство и юдаизъм, са симитски и натрапени. Дори самото предположение за съществуването на Аллаха(БОГ на арамейски) според Христос Месията (Ишо мшика) който е плямпал на арамейски е крайно спекулативно. И ние никога няма да знаем какво наистина е казал защото всичко в библията е написано столетия след него и е било превеждано неточно и навсякъде където християнството навлиза се смесва с местните обичаи за по-лесна асимилация. Така че то е просто ненужна надстройка.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, марсианците са виновни.Докато има хора търсещи виновните за мизерното си съществуване всякъде другаде, но не и в себе си съществуването им винаги ще е мизерно.
106
1
 
9
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Хм след проповедта пояснил, че говорил за проблемите на християнството. С други думи, християните виновни. Отново прозира политкоректна редакция на нечии мнение от страх да не бъде заклеймен, че е ислямофоб. Е, толкова ли пък е страшно в ЗЕ да те нарекат ислямофоб? Но иначе не е проблем да хулим християнството...
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще е докато големите катедрали са само туристическа забележителност, а християнството е маската зад която се крием. Някой да познава истински вярваш християнин? За живееш според християнските традиции и закони въобще няма смисъл да питам.
104
0
 
0
 
! Отговори
don claude преди 7 години
До ФутурологХаха, я ми кажи какви лекарства взимаш, да си взема и аз, че явно халюцинациите си заслужават жертването на мозъчни клетки.
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връща се първи закон на Мойсей . За око -две , за зъб -чене ! Както прави ислямска държава с християните - ние правим същото със тях !!! Тъкмо са в Германия и някой иска да ги натика в газовите камери на камара - едно време Хитлер с вагони ги е карал в Германия , сега на крака им отиват . Само да излезе Новината че един милион са ги опекли в Освиенцим и са им продали органите и ще им секне мерака на всички останали да отидат до Германия и мн бързо ще се ориентират към саудитска Арабия и Катар )
102
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Бих напомнил на въпросният прелат,"култовото"заглавие:"Исус Христос супер звезда"!Пък сега да продължава да се чуди,кое е причината,и кое следствие.
101
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сблъсъкът на религиите който наблюдаваме в момента ще се отрази пагубно и за двете. Възможно е от този сблъсък все пак да се роди и нещо хубаво. Възможно е човечеството да загърби всякакви религии. Крайно време е да проумеем, че важните в края на краищата ние хората, а не боговете в които вярваме или не.