Колумбийците отхвърлиха мирното споразумение с ФАРК

Резултатът от гласуването хвърля страната в несигурност
3 окт 2016 08:12,
9
Колумбийците отхвърлиха мирното споразумение с ФАРК
Снимка: БТА

Колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение между правителството и бунтовническата организация Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), предадоха световните агенции.

Изненадващият резултат от гласуването хвърля страната в несигурност и нанася тежко поражение на президента Хуан Мануел Сантос, който призоваваше колумбийците да одобрят споразумението, целящо да сложи край на 52-годишния конфликт.

Още по темата

Проучванията преди референдума прогнозираха, че споразумението ще бъде одобрено без проблеми.

Но резултатите след преброяване на 99,5 процента от бюлетините показват, че 50,2 процента от колумбийците, участвали в гласуването, са казали "не" на сделката, а 49,8 са я подкрепили.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос призна резултата от референдума.

"Аз съм първият човек, който признава резултата", заяви Сантос, за когото това е тежко поражение. "Няма да се откажа. Ще се боря за мир до последния си ден на този пост", каза той в предавано по телевизията обръщение.

По думите му прекратяването на огъня между правителството и ФАРК засега остава в сила.

Той заяви, че е наредил на правителствените преговарящи да се върнат в Куба, за да проведат консултации с водачите на бунтовниците.

Според него резултатът от референдума няма да повлияе върху стабилността на Колумбия.

Сантос каза, че ще се срещне с представители на всички партии, за да бъде намерен начин за продължаване на мирния процес.

Лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо, известен с бойния си прякор Тимошенко, заяви, че организацията е готова да продължи да работи за постигане на мир.

"ФАРК отново заявява, че е готова да използва единствено думи като оръжие за изграждане на бъдещето", каза той от Хавана, където се водеха мирните преговори през последните четири години.

"Обръщаме се към колумбийците, които мечтаят за мир - разчитайте на нас, мирът ще възтържествува", заяви лидерът на ФАРК.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Нещо по темата:channel.nationalgeographic/videos/targeted-by-the-farc/
5
1
 
2
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До АнонименПич, а да почетеш малко преди да се произнасяш като последна инстанция. Научи езици, инфо има достатъчно. Картелите са разпространители, те също произвеждат, но са връзката Боливия-Перу-Кoлумбия-Хондурас-Мексико-САШ-Кенъдъ, тия произвеждат по джунглите. ФАРК са една немалка банда *** със съвецко аружье, действащо в предимно пригранични региони. Много народ изпищяха от тех, но те са световно неинтересни. За тях се чу преди десетина години около освобождаването на Рохас и Бетанкур.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Айде бе? И от къде се финансира ФАРК. Вероятно от членски внос. Стига сте защитавали убийците на другаря Че Гевара.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност ФАРК събира нещо като данъци от наркодилърите, а не произвждат, не пласират и не пренасят дрога. Против ФАРК са всички свързани с наркотиците и арзбира се ФАРК не са колумбийската мафия.
2
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Имаше рядко добра статия за ФАРК в NG преди 5-6 години. Тия са си живи робовладелци. Например по северното и пригранично течение на р. Магдалена. Местните живеят като крепостни - а се е напиш некой у Вторник, а са му клъцнали гърнето. Имат право само в Неделя на църковно служение, некоя сватба и малко да се понакукат. Всеки конфликт се решава на ниво 7,62. Произвеждат тонове сурова и пеработена кока като се явяват естествеа конкуренция на картелите. Абе, Латинска му работа...
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ФАРК това е колумбийската мафия. Имат си революционери роби които произвеждат дрогата основно кока, имат си и революционери по пласмента дето им казваме наркотърговци, имат си и охранители на които е възложена "революционната" борба.