Като шеф на ООН Гутериш иска да е "строител на мостове"

Той почти сигурно ще назначи жена за зам.-генерален секретар
6 окт 2016 11:30, Елка Василева
8
Като шеф на ООН Гутериш иска да е "строител на мостове"
Антониу Гутериш. Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който се очаква да стане следващият генерален секретар на ООН каза, че иска да бъде "честен брокер, строител на мостове и човек, който се опитва да създава условия за консенсус", предаде Асошиейтед прес.

Ветеранът политик и дипломат, който вчера спечели единодушна подкрепа от Съвета за сигурност, каза в интервю за агенцията и за други две медии по време на кампанията си, че ако спечели надпреварата за високия пост, целта му ще бъде да работи с всички страни, за да помогне за разрешаването на поредицата от сложни проблеми в глобалния дневен ред.

Още по темата

Съветът за сигурност ще се събере при закрити врата днес за официално гласуване по кандидатурата на Гутериш.

Гутериш, който побеждаваше при всички предварителни гласувания досега, бе единственият от 10-те кандидати, който не получи нито един глас "не насърчавам" при вчерашното гласуване в Съвета за сигурност.

Резултатът разочарова онези, които водеха кампания за избирането на жена или кандидат от Източна Европа за първи път начело на ООН, отбелязва АП.

Гутериш почти сигурно ще назначи жена за заместник-генерален секретар. В интервюто си той каза, че едно от най-важните неща в дейността на ООН, където доминират мъже, е "да има паритет между половете".

"Мисля, че живеем в свят, където се множат нововъзникващите конфликти, и се сблъскваме с огромни трудности при разрешаването на конфликтите, - каза той. - Налице е очевидна липса на капацитет в международната общност да се предотвратяват и разрешават конфликти."

Необходима е, подчерта Гутериш, "дипломация на мира", която изисква дискретни дипломатически контакти и совалки между основните играчи в конфликтите и споровете. Генералният секретар трябва също така да се ангажира колкото е възможно повече и "да действа смирено, опитвайки се да създава условия страните членки, които са ключовите играчи във всеки процес, да успяват да действат заедно и да преодоляват различията си".

Гутериш каза още, че простият отговор на въпроса защо желае да бъде генерален секретар, може да бъде открит в "Притчата за талантите" от библейския Нов завет, която той нарече "централно нещо в моя живот". "Мисля, че през живота си човек получава много подаръци, и има задължение да отвръща по същия начин, нали? И да умножава получените подаръци", отбеляза португалецът. Къде по-добре мога да се отплатя за онова, което съм получил през живота си, попита риторично той, визирайки ключовата роля на ООН в съвременния свят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 7 години
ААААможе можеда ремонтира най-сетне Аспарухов мост и после може да си подаде оставката
7
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Възможно е жената за заместник да е и Кристалина Георгиева като отплата, че провали Ирина Бокова, която беше единственият реален конкурент на Гурериш за поста. Все пак да се надяваме, че това няма да стане и Кристалина няма да излага България и в ООН, все пак никой не харесва предателите
6
0
 
9
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
А Бокова е втора.Е сега седесариата ще се гръмне.
5
1
 
2
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
През последните няколко години ООН не ми харесва особено. Защо ли?! Еми защото имаше едни резолюции, които даваха право на едни държави да бомбардират едни други държави. Само дето това не беше много редно. Освен това ООН-то не си беше на мястото при разследването на сваления над Украйна Боинг. Не си беше на мястото и при проверката на хуманитарните конвои от Русия за Донбас (в началото). Не се произнася и по отношение на престъпленията в Украйна, Сирия, и т.н. ООН трябва да е променено!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя да не е масон? Велик юдеоционистки зидаромазач? И предимно омазвач?Само питам.
3
0
 
18
 
! Отговори
Кочо Честименски преди 7 години
Не знам какъв "строител на мостове" може да бъде Гутериш, освен да си кюти в луксозния кабинет и да си взима огромната заплата, като остави американците да си "развяват байрака" на световната сцена както са го правили до сега от края на Втората Световна Война, та чак до наши дни !?Кой реално може да ги спре, освен Русия . . .
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OOOOOOOНЕ. Само не и строител на мостове, при нас имаме строител на магистрали и нищо не се получи.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тази жена ще е Ирина Бокова. А Боко ще трябва да държи хипертонията под контрол