Русия създава чуждестранен легион

Руските наемници ще бъдат легализирани със закон
17 окт 2016 09:30, Елка Василева
35
Русия създава чуждестранен легион
Снимка: архив, Reuters

Използвайки опита от скорошните си военни кампании, Русия възнамерява да улесни воденето на специални операции от редовни армейски подразделения, като приспособи сегашното законодателство за действия при извънредни условия. Това пише вестник "Ведомости" в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

В петък руското правителство внесе в Държавната дума проект за поправки в закона за военната служба, който легализира краткосрочните договори за военни, изпълняващи специални задачи в страната и в чужбина, и им предоставя всички права на участници в специални операции.

"Русия легализира статута на бойците си в чужбина - това означава, че Кремъл и за в бъдеще най-малкото не изключва възможността да използва руски военни в чужбина при операции с цел да повиши собствения си престиж", обяснява вестникът.

Щом бъде приет законът, вече няма да е наложително руските държавни лидери да се прикриват с евфемизми за "опълченци" и за "армейски магазини", откъдето те получавали екипировка и бойна техника, заключава "Ведомости".

Законът ще легализира руските наемници, твърди "РБК". Военни експерти на изданието обясняват появата на проекта с необходимост да се легализира дейността на служители на частни военни компании (ЧВК) в Сирия.

"Законопроектът безспорно може да подсигури възможност за чисто документиране на дейността, извършвана от наемниците в ЧВК на Вагнер", смята аналитикът Александър Храмчихин. Т. нар. група на Вагнер е неформална групировка от 2500 бойци, главно бивши руски военни, пояснява всекидневникът.

Според Храмчихин проектът е опит да бъде улеснена дейността на отряда на Вагнер, участващ по данни на "РБК" във военния конфликт на сирийска територия.

Бъдещият закон не само ще обоснове статута на тази групировка в рамките на международното право, но ще създаде и юридическа база за поява на подобни структури, смята юристът проф. Дмитрий Лабин.

Нормативният акт ще осигури "основание за създаване на нещо като френския чуждестранен легион, в който военнослужещи изпълняват задачи, разчитайки да получат гражданство, възнаграждение или други облаги", казва експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Приятел, в Ним от 1200 легионера в това число капрали,капрал шефове ,сержанти ....бяхме 7 българи.Най много бяха поляците,бразилците ,румънците и рускоговорящите......службата не е много тежка ,но е много интересна виждаш най затънтените места по света .....самите бойци са средна работа
28
1
 
3
 
! Отговори
Ми да! преди 7 години
Има логика. Кое е чудното та коментирате?!
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде ония смешници дет си играят на войници от войнския съюз или кот беше там Васил Левски да ходят се записват.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Ето ви възможност бе русофлченца. Отивайте при матушка да се правите на големите мъже. Ама не ви стиска. Защото мама няма да ви носи закуска и да ви пере гащите. Силните сте само по коментарите реално сте едни шмaтки.
25
0
 
16
 
! Отговори
Tret преди 7 години
Халооо къде е новината че в момента тръгва освобождаването на Мосул...там живеят 1,3 мил. иракчани и 6000 бойци на ИД...ККолко ще бъдат жертвите там...къде, на чия територия ще бъдат отласнати тия 6000 главоризи...Сирия и от там ще се включат като омерена опозиция може би!!! Да се готвим за гости от Ирак!
24
0
 
5
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
пехотинецпоскоро си нсивник отколкото пехотинец
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пехотинецКъде и кога си служил, щото нещо не ми звучиш убедително! Едно време, при соца имахме страховита армия. Българска, трябваше да се бием срещу зли врази за Родината. Сега имаме малко ландскнехти, които пращаме по света да служат на американците. Връщат се озверели откачалки, някои побойници, други - наркомани. Не, това не е моята армия!
22
9
 
24
 
! Отговори
До пенсионер 7 преди 7 години
Гладни руснаци? Ама толкова ли са гладни като българските пенсионери или по-гладни. Щото по-гладни от тях са само в Сомалия и Дарфур. Абе льольо, завчера ми се обади приятел, който са върна от Русия. Имали си всичко, навсякъде чисто, а това най-много шокира нашенците, нагледали се на ***. За легиона- щом във Франция може, значи и в Русия може! Че и в България трябва да помислим, дали няма да ни излезе по-евтино, отколкото да храним дембели - хиляди полковници и генерали с обемисти кореми!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добре де, руснаците на са измислили топлата вода. Франция отдавна има чуждестранен легион. Пращат на най-кофтите места по света.
20
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
" *** но упорит" се казва на това. Бил съм в " освиенцим". Преди 13 години посетих този концлагер и изпитах силно познато чувство, че съм бил някога тук.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 11Бил си в Слънчев бряг край Ловеч. Дядо ти да бе се казва Газдов а баба ти Ръжгева. Достоен техен наследник си. Ще се гордеят с внук като теб.
18
5
 
16
 
! Отговори
до 15 ДОБРОВОЛЦИ преди 7 години
Винаги готови за почистване на България от нарко- евроатлантическите генетични замърсители
17
2
 
24
 
! Отговори
ей преди 7 години
Какво чудно има в тази новина,много от големите държави имат такива военни сили,явно е сложена за да може промитите мозъци пак да плюят Русия.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДОБРОВОЛЦИСтавате единствено за надзиратели в концлагери. Да измъчват и избивате невъоръжени и беззащитни хора. Подобно на дядовците и бащите си.
15
2
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Четеш ми мислите. В предишният си живот съм бил служител в " освиенцим" само, че не мога точно да ми се изсветли дали съм бил надзирател или д- р Менгеле.
14
25
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Какъв легион ще създава русия! За да си легионер трябва да притежаваш изключителна издръжливост, адаптивност, интелигентност и непоколебимост срещу всякакви трудности! Как руснака ще стане легионер като половината му тяло е черен дроб? Българският Войник може да бъде легионер защото е велик! Мужика е просто велико пиян и нищо повече от това!
13
7
 
27
 
! Отговори
ДОБРОВОЛЦИ преди 7 години
в БЪЛГАРИЯ ще се намерят колкото искаш. БЕЗ ПАРИ. Стига да кажат, че ще изметат тази евроатлантическа *** от родна земя
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, измети се от присъствието си тук, пор фавор или пожайлуста.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с цел да повиши собствения си престижСТРУВА МИ СЕ, ЧЕ ИМА И ДРУГИ ПО-ВАЖНИ ЦЕЛИ, НЕ Е САМО ТАЗИ.
10
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 5...запиша.."чистач" в София...прочиствам ...евроатлантици...Дори за това се искат топки. Ти си пригоден единствено да бъдеш надзирател в някой концлагер и да измъчваш и избиваш невъоръжени и беззащитни хора. Също като дядо си и баща си.