Защо Путин пуска единствения си самолетоносач?

Това ще затвърди мощта на Москва, но и ще усложни световната геополитика
Обновена: 22 окт 2016 07:55 | 21 окт 2016 20:55, Елка Василева
340
Защо Путин пуска единствения си самолетоносач?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Някъде в бурните есенни води на Северно море единственият самолетоносач на Русия плава на юг, за да воюва.

Според руската агенция ТАСС самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и още седем плавателни съда са отплавали в събота от град Североморск в Арктика, където е базиран Северният флот на Русия. За осми път този самолетоносач и ескортът му поемат към Средиземно море - дестинация, превърнала се в ключов елемент от стратегията на руския президент Владимир Путин за затвърждаване мощта и обхвата на действие на военноморските сили (ВМС) на Москва.

Тази конкретна дислокация обаче е много по-различна от другите досега, пише Питър Апс* за Ройтерс. Москва вложи значителни средства през последното десетилетие в придобиване на способности за провеждане на операции от този самолетоносач, приет на въоръжение в последните дни на СССР.

Но за разлика от самолетоносачите на САЩ, Франция, Великобритания и Италия Русия никога не е използвала своя в реални бойни условия. Сега това ще се промени. Вероятно само след две седмици самолетите Су-33 и МиГ-29 ще започнат да излитат, за да нанасят удари в Алепо и на други места в Сирия.

От една страна Кремъл няма кой знае каква нужда да използва самолети, базирани на самолетоносач. Ако искаше да увеличава сега действащата си бойна авиация в небето на Сирия, можеше просто да изпрати още самолети с наземно базиране в авиобазите на сирийския президент Башар Асад.

Изпращането на самолетоносач и ескортиращите го кораби в много отношения е по-скъпо и сложно начинание за постигане на същата цел. А и крие рискове - в миналото руските военни кораби понякога показваха обезпокоителна тенденция да се развалят и затова често заедно с тях плаваха и океански влекачи.

Москва очевидно иска да покаже, че също като Вашингтон може да изпрати ударна група на хиляди километри, където след това да действа в продължение на седмици и месеци, а целта на упражнението - да се демонстрират възстановените военни способности на Русия. Това ще усложни още повече политическите сметки на САЩ и другите, що се отнася до намирането на изход от ситуацията в Сирия. И, разбира се, дава възможност да се напомни на редица страни в Северна Европа, че Русия не може да бъде игнорирана.

При предишни плавания през Северно море самолетоносачът преднамерено задействаше авиацията си - самолети летяха близо до норвежки петролни платформи, - акт за сплашване, който принуждаваше всякакви граждански хеликоптери в съответния район да преустановяват полетите си. Този път има данни, че самолетоносачът може да проведе учения за извършване на бомбардировки в международни води северно от Шотландия.

Кораби на Кралските военноморски сили ще следят руснаците, докато преминават край британските брегове и Ламанша, и тези действия вероятно ще бъдат широко отразени в медиите в двете страни.

Висшето командване на руските ВМС се надява тази дислокация да укрепи позициите им при противопоставяния с другите родове войски. Досега с по-голямата част от славата при последните военни кампании - в Украйна през последните две години, Грузия 2008 г., Чечения, а сега и Сирия - се окичваха сухопътните войски и военновъздушните сили. Сега ВМС могат да се самоизтъкнат - и същевременно да придобият нужните умения и способности за развитие на наистина траен капацитет за нанасяне на удари със самолетоносач.

Тъй като Русия поддържа постоянно военноморско присъствие край сирийските брегове от 2013 г., САЩ и съюзниците им вече следяха внимателно какво точно могат и какво не могат да правят обновените руски ВМС. Несъмнено ще бъде предизвикан и интересът на Китай - първият самолетоносач на Пекин "Ляонин" е бивш руски кораб, построен по съветско време под името "Варяг", и е от същия клас като "Адмирал Кузнецов".

Москва и Пекин наляха значителни средства в производството на въоръжение за борба с американски самолетоносачи - разработването на подобни технологии стана поне толкова важно за тях, колкото и повишаването на самата боеготовност на техните самолетоносачи. Американски представители обаче твърдят, че качествата на последното поколение противокорабни и крилати ракети, които принадлежат към тези технологии, до голяма степен остават недоказани.

САЩ и съюзниците им от своя страна имат свои средства за изваждане от строя на вражески самолетоносачи - както и много по-голям опит в упражняването на тактика за изпълнение на такава задача. Американските ВМС действително са пръснати по цялото земно кълбо, но все още могат да съберат за целта достатъчно бойна мощ - било то подводници, надводен флот или самолети с наземно базиране.

Няма да е лесно обаче. Основната задача на групата на "Адмирал Кузнецов" може и да е нанасяне на удари по наземни цели в Сирия, но той е сравнително добре оборудван да се отбранява и от противници по море. Твърди се, че той има на борда си десетина хеликоптера за борба с подводници, което доста затруднява подводниците на НАТО да се промъкнат близо до него. Според руски медии групата на самолетоносача включва линейния крайцер "Петър Велики", както и два военни кораба за борба с подводници. Те също могат да бъдат потопени - но почти сигурно не и без преди това самите да са потопили кораби на НАТО.

Руските матроси може и да не са особено опитни в операциите по нанасяне на удари от самолетоносач, но в същото време те са част от единствения военен флот, водил бой с противокорабни ракети след британската война на Фолклендските острови през 1982 г.

По време на военния конфликт от 2008 г. с Грузия се смята, че руски и грузински военни кораби са влезли в кратко, но кръвопролитно сражение, подробностите за което до голяма степен остават неясни. Това, което е ясно обаче е, че и двете страни са дали доста жертви, поне съотнесено към бройката сравнително малки кораби, взели участие.

Всичко това обаче в крайна сметка е свързано с бойното поле на сушата, което има най-голямото значение - за бъдещето на Сирия в по-общ план и за това на Алепо в частност. САЩ вече знаят, че за да бъде спряно настъплението на руските и сирийските сили вероятно ще са нужни военни действия - като най-краен вариант сваляне на няколко самолета или удари по авиобази.

Сега обаче това може да означава и битка с гордостта на руските ВМС, последиците от която ще са катастрофични. И тъкмо за това е почти сигурно, че такава битка няма да има, нито при това правителство във Вашингтон, нито при следващото.

Провеждането на операции за нанасяне на удари от руски самолетоносач в Средиземно море не само затвърждава мощта на Москва, но и усложнява още повече световната геополитика. И именно това иска Владимир Путин.

*Питър Апс е коментатор на Ройтерс по темите от сферата на международните отношения, глобализацията, конфликтите и други. Той е основател и изпълнителен директор на "Проекта за изследвания на 21 век" (PS21), наднационален, надпартиен и идеологически необвързан аналитичен център, базиран в Лондон, Ню Йорк и Вашингтон. Преди това 12 години е бил репортер на Ройтерс. От 2016 г. е в резерва на британската армия и член на Лейбъристката партия. Изразеното мнение е негово лично - бел. на Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
1
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Ако се доставят на противниците на Асад,не на идилците десетина противосамолетни ракети русският цирк "Богатир" ще прекрати представленията...
242
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Елементарно Уотсън, щото няма два...
241
4
 
7
 
! Отговори
Брусли преди 7 години
Давайте братушки, бой по краварските сбирщини. В ръцета на юнак и тоягата е страшно оръжие:-)
240
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това чудо на техниката пуши толкова много, че няма как да бъде засечено точно. Всяка противокорабна ракета опушва сензорите си със сажди до състояние на пълен мрак. СТЕЛТ технология, нямаща аналог. Така си пада на кораба без да гръмне, а чешката пожарна кола от 1982 г. на борда, грижливо я измива и я прибират за разсекретяване на вражеската техника. Тоя авио-космически колобльонок е неуязвим.
239
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До JojoЙо Йо Още преди ВБ и Франция да предадат Чехословакия на Хитлер СССР е декларирала готовност да гарантира суверенитета(с войски ако трябва) на Чехите и Словаците. Ама нейсе реално Хитлер е УДВОИЛ Производствения си потенциал с това действие от страна на западните Сили. Малко преди подписване на Рибентроп-*** Пакта в Европа всички са имали някакви договори ако стане Война освен СССР. Сталин е бил принуден да приеме иначе остава сам срещу всички.
238
3
 
4
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
До 284Заблуждението е липса на знания, които на теб ти липсват.Чърчил не е допринасял за никаква война между Сталин и Хитлер.Сталин сам си е стиснал ръката с Хитлер първо за атака над Полша, а после и за останалата Европа.Единствения който се противопоставя на това е Чърчил. Ходи чети малко инвалидд исторически. Не знам САЩ какви са...ама ти определено, не си освободител на нищоо.Митичното злато така и не е намерено детските ти истории не вървят.
237
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До БобиСориииБългаеия 50 000
236
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 283Банките на САЩ в разрез с политикатс на Рузвелт спонсорират Хитлер. Заемите не са върнатиЛендЛиз към Великобритания е (11) единадесет пъти по-голям от този към СССРСАЩ и е обявена война от Германия след Пърл ХарборСАЩ имат около 540 000 жертви за периода 1930(Нападение на Япония над Китай) 1945 (Качитулация Япония)КИТАЙ 35 МИЛСССР 27-28 МИЛБЪЛГАРИЯ 500 000
235
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Jojo ти си най заблуденият *** който се мотае по този сайт. Лично Чърчил който беше полукравар допринесе за войната между Хитлер и Сталин и след това раздаде всичко на краварите. И него го мислят за най великия британец, а той разруши империята. След войната краварите станаха господарите на света с британските дългове и хитлериското злато заграбено от европейските народи. Благодаря на освободителите кравари, но аз лично бих предпочел да говоря сега немски.
234
10
 
8
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
До 246Ти колко трябва да си невеж, за да питаш такъв въпрос.1. Армията на САЩ се включва във войната след 100 молби на почти цяла Европа.2. Преди да влезе в Нормандия САЩ водят месеци война в морето с Хитлер, за да отвори коридорите към почти умрялата Европа.3. САЩ хвърля милиардите във войната с Хитлер, която Сталин подпали с Хитлер.Малко уважение към "краварите" покажи неввеж бедден и страхлиив. Русия е дала жертви заради алчността и неподготвеността си. Какво ти е виновна Америка?
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До унищожението на свет-263Съгласен. Твоето твърдение вече е доказано от Чернобилския инцидент.
232
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е покровител на тероризма. Трепери за Алепо, което е доказателство, че там на терористите са прикачени военни инструктори. Не им пука за гражданите и е безспорно. Вчера пак бомбандираха храм в Ирак. Ако е грешка защо няма оставка на някой военен министър?
231
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От самолетоносачи имат нужда само тези, които водят войни далеч от родината си, т.е. АГРЕСОРИТЕ!
230
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКойто има добра авиация и не е подъл агресор, като САЩ се оправя и с един самолетоносач. На САЩ и 1000 няма да им стигнат при блестящите ВКС и безупречното ПВО на Русия.
229
4
 
12
 
! Отговори
Гоу Путин, гоу преди 7 години
Пука му на Путин, че на някой ще му се усложни геополитиката...Ми да му се уложни, а то ианче целия свят ще залее в кървища и хаос.
228
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелееее..... много страшно и велико било джуджето. Цел самолетоносач имало.
227
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкараха мечката от бърлогата, ами сега къв ще го работиме?
226
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми така му е кеф ама ние какво да покажем-един гол !
225
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нарочно ще минат съвсем бавно, а и може да закъса точно в Ламанша:-):-):-)
224
2
 
13
 
! Отговори
Базик преди 7 години
Я виж как *** ги изненада и излезе в гръб на противоракетната защита в Полша, Румъния и тнт. Ще мине на десатина киломнтри от Англия и Франция. Ха,ха умрем от смех:-):-):-):-):-)