Малко е! Президентът на Перу се оплака от заплатата си

Той получава 15 600 сола или 4 588 долара
22 окт 2016 11:56,
12
Малко е! Президентът на Перу се оплака от заплатата си
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Перу Педро Кучински, бивш инвестиционен банкер, който декларира пред данъчните власти, че е заработвал по 700 000 долара годишно, преди да поеме поста през юли, предизвика вълна от упреци в социалните мрежи, след като се оплака от заплатата си като държавен служител.

Коментарите на Кучински бяха качени онлайн от местния вестник "Корео", предаде ТАСС. 78-годишният възпитаник на Оксфорд и Принстън и бивш икономист от Световната банка, представяше вчера пред група общински представители реформа за повишаване на заплащането на местните кметове, когато спомена собствената си заплата.

"Президентът на републиката получава половината от това, което печели министърът .Тук има двама министри - заедно те печелят четири пъти повече от мен. Това справедливо ли ви изглежда?", каза той.

Все пак някои заявиха в социалните мрежи, че президентът би трябвало да получава повече от министрите си, отбелязва Ройтерс. Заплатата на президента е 15 600 сола (4 588 долара) месечно преди данъчното облагане, а министрите от кабинета печелят по 30 000 сола месечно. Минималната заплата в Перу е 850 сола (250 долара).

Рейтингът на одобрение на Кучински се вдигна до 63 процента през септември, но спадна с осем пункта при последния сондаж на Ипсос миналата неделя. Центристкото му правителство бе разтърсено от корупционен скандал с бивш съветник и окървавени протести в една от най-големите медни мини в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Настигнали сте Латинска Америка!Браво!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си плаща почивките и командировките от джоба,и като дава коктейли на колеги политици на своя сметка,как да му стигнат.Ако беше БГ президент,можеше да работи без заплата,да даде 4 500 $ за сираците,и да му останат поне още 5-10 хилки.Човека просто е обаркал държавата,тук даже и образование не му трябва.Само му трябва да е кръщаван в църквата ,,Свети Девети Септември'' и всичко ще му е по мед и масло.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи сте *** бе!!!Висш държавен служител който разчита само на заплата е национално богатство!!! Взимаме го без избори и на двойна заплата.А тези които от вас които вият за няколко хиляди долара за чуждия президент, нека да замижват пред милиардите окрадени от нашите политици.Мижитурки...
8
0
 
7
 
! Отговори
До Гошу преди 7 години
Абе брат ти верно ли живееш там? Разкажи нещо повече за Перу и как реши да емигрираш там. А иначе PISKO PORTON е можеби най добрата ракия която съм пил
7
0
 
7
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Как мразя хора, които празнуват коледа и нова година , а се оплакват от безпаричие! Като не му стигат парите - корабни машинни отделения! От сърце в сърцето с много любов!
6
0
 
10
 
! Отговори
570 преди 7 години
Горканчо, заплатата му била малка,сигурно мизерства и едва свързва 2-та края. Понеже сме благотвотителна държава даване пари на Македония, пращаме помощи за Афганистан и Сирия защо да не помогнем и на Педро к'во толкова? Ще сме първите дето ще помогнат на първия в света беден президент.
5
0
 
11
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До АнгелВярно, че все пак съм в хубав квартал, Мирафлорес, ама и съседните като съм обикалял са същата работа, само дето няма толкова луксозни постройки. А на ресторант за 4,50 бг лева такова обедно меню ти спретват, че свят да ти се завие - първо, второ, десерт и нещо за пиене. Представям си в по-бедните квартали колко ще е едно обедно меню :) Затова както написах в пост едно - пий си пиското (уникална перуанска ракия) със себиче (най-известното перуанско нац ястие) и да не ти пука :)
4
0
 
20
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До АнгелАнгеле, в момента ти пиша от Лима, Перу. Туе е 4:26 в момента, в БГ 12:26. Само искам да ти кажа, че и аз мислех, че в Перу са някакви изостанали индианци и като дойдох тук се шашнах. Та те са минимум 20 години във всяко отношение преди нас. Улиците им чисти и подредени, нямат никакви дупки, даже тези дето работят в магазините да редят продукти го правят с каски и ръкавици. А цените са същите като в БГ, даже арежентинското телешко, дето в БГ е по 70 лева тук е 30 лева
3
1
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Срамота 250$ 449 лв е мин. работна заплата в Перу срещу 233$ 420 лв работна заплата в България
2
1
 
11
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Роско как не се е сетил да се оплаче и той ? Кога лапкаше от проекти що пара изкарваше па сега...на едната заплата!
1
1
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Пийте писко със себиче и хич да не ви пука колко взима Педро :)