330 американски военни ще бъдат разположени в Норвегия

Тази мярка може да подразни Москва, смятат експерти
25 окт 2016 09:30, Елка Василева
75
330 американски военни ще бъдат разположени в Норвегия
Снимка: архив, Reuters

САЩ ще изпратят над 300 военни в Норвегия, страна, която граничи с Русия, обяви норвежкото правителство. Тази мярка може да подразни Москва според експерти, предаде Франс прес.

Военните ще бъдат разположени на ротационен принцип във Вернес, близо до Трьондхайм, в централната част на страната, на около 1000 километра от руско-норвежката граница в Далечния Север.

Става дума за около 330 морски пехотинци, които ще се обучават и ще участват в маневри при почти арктически условия, се казва в изявление на норвежкото министерство на отбраната.

Защитата на Норвегия зависи от съюзническите подкрепления и е от решаващо значение за норвежката сигурност нашите съюзници да дойдат и да придобият познания за действие в Норвегия, каза министърката на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

Това е уникална възможност нашите военни да се обучават с американски военни при норвежки условия, добави тя.

В отговор на американската инициатива разполагането на тези американски военни ще стане от януари догодина и ще бъде предмет на оценка, която ще бъде направена идната година.

За да успокои страховете на съветския си съсед, Норвегия пое ангажимента, преди да стане основополагащ член на НАТО през 1949 г., да не "отваря територията си за чужди бойни сили, докато не е нападната или застрашена от нападение." Информации за американските военни в Норвегия се появиха още миналата седмица и тогава руското посолство в Осло каза, че е изненадано от този проект.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: НорвегияСАЩвоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 55 преди 7 години
Не се прави на знаещ и забрави менторския тон! Запознай се със Svalbard Treaty. Знаеш ли, че и България се е присъединила към страните, които са можели да разработват подземните и морските богатства на Шпицберген? Аз даже мислех да напиша на симпатягата Мони Паси да се поразходи и до там - юнакът има пътешественически дух.Знаеш ли, че Русия има и досега работещи и консервирани предприятия там. Кво джудже, кви пет лева? Претенции към Шпицберген Русия няма, но какво ще правят янките в Норвегия?
54
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 67Умнико ползвах Кока Кола като нарицателно Реално ПепсиКо които държат продуктовата линия на Пепси и Аспартам и други добавки Е-нещо си имат пръст в производството ВСИЧКИ безалкохолни включително Български марки включително някои видове БОЗА. Този факт може и да не ти е известен но обрисува как МултиКомпаниите от САЩ са пуснали пипала навсякъде. Девин марката някой я купи наскоро до колкото си спомням и печалбата вече отива зад граница ... и за това говоря
53
3
 
1
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
Определено примитивно мислене. Винаги съм твърдял, че живеенето при социализма може трайно да увреди мозъчните функции.Ти Боби пиеш ли кока кола? Аз пия по 2-3 литра на година. Фен съм на 100% натуралните сокове и фреш. Теб някой натиска ли те да пиеш кока кола? Сигурно знаеш къде се произвежда кока колата за България, професоре. Това са все пак работни места. Пък и останалите простотии, дето си написал. Че купи си китайски компютър с руски чипове! Защо купуваш американското?
52
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 62Според НСИ 22% от БВП и това са основно Петрол и ГАЗ са свързани с РусияСметни ако можеш да намериш информация щото никой не дава директно останалите 78% от БВП къде са свързани?е ако някой контролира над 50% от БВП - тоест търговията ние сме негова икономическа колония особено при факта че ВНОСА е повече от ИЗНОСА
51
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 62Сметни си колко на месец даваш на фирми като почнеш от Кока Кола, минеш през Джонсон и Джонсон(с десетки марки) и свършиш с всеки КОМПЮТЪР където минимум ПРОЦЕСОРА И ВИДЕО ЧИПА СА АМЕРИКАНСКИЕто това казвам ИЗСМУКВАНЕ НА ПЕЧАЛБА. Сникерс се Хубав десерт но "Република с фъстъци" е също толкова добра но дори "Република" вече не е Българска марка купиха я.
50
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 58България 1985 година произведени 510 000 ТОНА КОНСЕРВИ и РЕАЛИЗИРАНИ основно в СОЦ лагераСега консервената промишленост се хвали че има 295 376 тона произведени консерви по статистика на НСИ като фирмите които са 100% български и работят с Българска входна продукция са МНОГО МАЛКО и са предимно МАЛКИ ФИРМИ.Месна промишленост1985 672 000 тона1990 102 000 тона - по времето на ликвидация на ТКЗС сега е още по-зле
49
4
 
0
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
Много примитивно мислене. В началото на промените се отвратих напълно от митингите, защото там видях много криминално проявени, които приветстваха идването на демокрацията, като беззаконие. "Кой не скача е червен" само потвърди решението ми. Но никога не съм губил вяра в съдържанието на тази дума и във възможността и за осъществяване. България има бъдеще единствено в демократична обединена Европа без комунисти, фашисти и путинисти!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби...............с които ИЗСМУКВА БОГАТСТВОТО ОТ ВСЯКЪДЕ КЪДЕТО УСПЕЕ?......Май руската пропаганда ти е изсмукала всичкото сиво вещество и на негово място е поставила руски телевизор. Руските 25г. насам не изсмукват ли българското национално богатство, руски ***? И данъци не плащан, защото на книга все са на загуба. За тях мълчиш като пукел, нали? Или на тях е позволено да грабят защото България им дължи освобождението си?
47
1
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
Боби, като истински комунист е много далеч от пазарната икономика. И аз самия пазарувам от американски сайтове, само ако ме удовлетворяват цена и качество. Иначе нищо няма да изсмукат от мен!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиТи освен руската гледна точка, други гледни точки разглеждал ли си? Защото все едно, не пише Боби, а ония руски пропагандатори Кисельов и Соловьов.
45
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 54Завод не се строи за един ден, нито пък персонал се събира за голямо производство за седмица. Остава и въпроса кога инвестицията ще се изплати.ПримерИмпорто заместване на двигатели за хеликоптери започнало 2010 завършило 2015 след като 2014 и 2015 парите се лееха с милиарди рубли почти безотчетни.ПримерИмпорто заместване Корабни двигателиЗапочнало 2014 вероятно първи голям нов кораб ще се започне да се строи 2018-2019 година но по-вероятно е 2020 - без кораби 8-10 години
44
1
 
1
 
! Отговори
39 до Боби преди 7 години
Отговорът ти не струва. Изброените държави са далеч пред България, но на комунисти като теб не е изгодно да осъзнаят истинската причина за тази разлика.
43
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 52Искаш ли да си имаш работа с хората които направиха ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ? От Това загинаха Няма да кажа Милиони хора ще кажа Стотици Хиляди.Само една забележкаКой не скача е Червен - България Зората на Демокрацията - сега ако трябва да оприлича България с една дума - МИЗЕРИЯКой не скача е Москал - Украйна 2014 до ден днешен - Сега ако трябва да оприлича Украйна - ГРАЖДАНСКА ВОЙНА(по-лошо е от нас определено и МИЗЕРИЯТА вече е ФАКТ и при тях)
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиТочно незачитенето на норвежките закони и суверенитет от човек на джуджето под санкции е доказателство за претенциите на Русия към Шпицберген.Що се отнаса до васалството, дедите ни са били васални на кого ли не, но това прави ли те теб васален. Мен не ме прави!Историята е за да се помни, а не да се повтаря!Норвежците нямат там база, но построиха локаторна станция и ако трябва и военна база ще открият! Руснаците сами си го изпросиха!Кои държави са приятели на Русия? Изгубих бройката.
41
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 49Защо тогава търгуваш включително ТИ с НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ САЩ и неговите Мултинационални Компании с които ИЗСМУКВА БОГАТСТВОТО ОТ ВСЯКЪДЕ КЪДЕТО УСПЕЕ?
40
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 39Отговорих с номер 40Ако не го приемаш твоя воля. Може да поспорим
39
0
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Да повечето комун*яги не гледат на демокрацията, като на възможност за просперитет, а като на възможност за кражби, а професорите като Боби, като на възможност за получаване на подаяния!Демокрацията изисква законност и здраво бачкане!
38
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 44Колега Норвегия до колкото си спомням преди е била ВАСАЛ на Руската империя и в периода 1917-1924 когато стават галимациите там много неща са били объркани, разбъркани и прочие.И проблема с кацналия вице не е Териториалния спор а че той е бил под санкции и независимо от това е влезнал и излезнал на територия на ЕС и НАТОБъди сигурен че това е постановка на Рашките за да докажат колко глупави а то и времето доказа колко са глупави тези санкции
37
0
 
0
 
! Отговори
39 преди 7 години
До БобиПо-т*ъ*п пример не можа ли да измислиш? Зададох ти точен въпрос, но не отговаряш!
36
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 41Колко от Партиите включително БСП не са КУПЕНИ? - как ще са против?Толкова е елементарен принципа на ДЕМОКРАЦИЯТА - Купуваш докато получиш МНОЗИНСТВО и след това постигаш това което си си наумил.