Прокуратурата в Сеул изслушва южнокорейската президентка

Това ще стане заради скандала с нейната приближена
13 ное 2016 10:55, Елка Василева
1
Прокуратурата в Сеул изслушва южнокорейската президентка
Снимка: БТА

Прокуратурата на Сеул предвижда да изслуша идната седмица президентката Пак Гън Хе във връзка със скандала с нейна приближена, бъркала се в държавните дела и получавала неправомерно средства от южнокорейски компании заради връзките си с държавния глава, предадоха световните агенции.

Прокуратурата посочва, че е пратила съобщение до президентката и очаква искрен отговор от нейна страна.

Трябва да я изслушаме във вторник или в сряда най-късно, се казва в изявление на прокуратурата.

Прокурорите, разследващи случая, вече изслушаха ръководители на различни южнокорейски компании, като Хюндай и Къриън Еър Лайнс и планират да изслушат и шефа на Самсунг.

Приближената на Пак Гън Хе - Чхуе Сун Сил, е обвинявана, че е използвала приятелските си връзки с президентката, за да заставя южнокорейски конгломерати да правят дарения в няколко нейни фондации със съмнителна дейност. После Чхуе използвала парите за лични цели, припомня Франс прес.

Според южнокорейски медии става дума за преведени десетки милиарди вона на фондациите, от които 20 милиарда /около 15,4 милиона евро/ са дошли от Самсунг, а 12,8 милиарда вона от Хюндай. За Самсунг се предполага, че е плащала и за обучението по езда в Германия на една от дъщерите на Чхуе Сун Сил.

Вчера в Сеул имаше огромен протест срещу Пак Гън Хе и протестиращите настояваха за нейната оставка.

Още по темата

Скандалът породи гнева и на южнокорейските шамани, тъй като в много медии Чхуе Сун Сил е обрисувана като личен шаман на президентката, което опетнявало традицията на шаманите в страната, предаде Франс прес.

Бесни сме. Заради всичко това на нас започнаха да гледат като на корумпирани шарлатани, казва Ли Уон Бок, ръководител на Националната асоциация на шаманите в Южна Корея.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако намерят време да изслушат и нашият президент.