Южнокорейците - предадени от "съпругата на нацията"

Скандалът около президентката – корупционен или политически
Обновена: 22 ное 2016 15:10 | 22 ное 2016 15:07, Елка Василева
5
Южнокорейците - предадени от "съпругата на нацията"
Снимка: Reuters

Пак Гън Хе бе избрана през 2012 г. за президент, обещавайки да сложи край на клиентелизма, разяждащ южнокорейската политика. Сега има опасност тя да стане първата президентка, която ще бъде разпитана като заподозряна във връзка с корупционен скандал, пише Франс прес.

Тази ситуация е унизителна за Пак, която се представяше като некорумпирана, като жена с трагична семейна история, която твърдеше, че не дължи нищо на никого и се беше нарекла "съпруга на нацията".

Подозренията в корупция тегнат десетилетия наред над южнокорейската политическа класа и Синият дом (южнокорейското президентство) никога не е бил смятан за храм на честността.

Още по темата

От първите свободни избори през 1987 г. всички президенти е трябвало да отговарят след изтичане на мандатите си на обвинения в корупция, засягащи често пъти техни близки.

Но Му Хен, който бе на власт 2003 г. до 2008 г., дори се самоуби през 2009 г., хвърляйки се от скала. Прокуратурата разследваше подозрителни прехвърляния на суми на неговата съпруга и племенница.

Дъщеря на диктатора Пак Чжон Хи, управлявал от 1961 г. до 1979 г., Пак Гън Хе не трябваше, поне на теория, да страда от тези пороци.

Нейните родители са убити през 1974 г. и 1979 г. Тя няма нито съпруг, нито деца, не поддържаше отношения с брат си и сестра си, смяташе се за неуязвима от гледна точка на непотизма.

"Нямам семейство, за което да се грижа, нямам деца, които ще наследят имуществото ми", казваше тя по време на кандидат-президентската си кампания през 2012 г. "Искам да се посветя на нацията и на народа си".

Говоренето за чувство за дълг и всеотдайност даваше добри резултати в партията "Сенури" ("Нов свят"). По-възрастната част от електората й гледаше на Пак като на оцеляла благородна представителка на едно семейство с трагична история.

По времето, когато тя беше партиен председател (2004-2006 г.), партията постигна поредица от изборни победи, които спечелиха на Пак прозвището Кралицата на изборите.

Когато влезе в Синия дом, Пак продължи да поддържа имиджа си на отдадена на нацията жена, която вечеря сама и прекарва малкото си свободно време с кучетата си.
Именно затова голям шок предизвикаха разкритията за влиянието, което е имала върху президентката нейната довереница и дългогодишна приятелка Чхуе Сун Сил, обвинена впоследствие в злоупотреба с власт и изнудване.

Прокуратурата на Сеул потвърди в неделя, че президентката е изиграла роля на негласен съучастник в престъпните дейности на Чхуе, обвинявана по-специално, че се е възползвала от връзките си с нея, за да изнудва големи компании за астрономически суми.

Стотици хиляди хора протестираха, настоявайки за оставката на Пак, чиято популярност се срина.

Тук не става дума само за корупция. Хората наистина си мислят, че са били предадени от Пак, обяснява Ким Джон Юп, преподавател по социология в Университета Хансин в Сеул.

Те действително вярваха, че могат да открият у нея качествата на родителите й - икономическия усет на баща й и благородния характер на майка й, допълва експертът.
Те мислеха за нея като за един Пак Чжон Хи, но без диктаторската си страна. Но магията бе развалена, отбелязва изследователят.

В телевизионните си извинения Пак сподели колко самотна била и как не била прозряла истинската същност на Чхуе Сун Сил.

В Южна Корея действащ президент не може да бъде обвинен освен в случай на въстание или измяна. Президентката може само да бъде изслушана и да бъде разследвана и съдена едва след края на мандата си.

Според мен това е едно приятелство, свършило зле, сякаш заради самотата си Пак е изгубила способността си да се ориентира в обстановката, казва Робърт Кели, преподавател по политически науки в университета в Пусан.

Влиянието на Чхуе е било вероятно неуместно и в разрез с етичните правила, но не е доказано, че е имало престъпен характер. Съмнявам се, че Пак ще подаде оставка, освен ако няма нови разкрития, допълва той.

Над 50 компании, сред които Самсунг и Хюндай, вероятно са били принудени под заплаха от наказания да дарят 77,4 милиарда вода (61,8 милиона евро) на две фондации, създадени от Чхуе Сун Сил.

Нищо не доказва, че Пак се е възползвала от тези милиони, казва Хан Хе Вон, преподавател по право в Университета Донгук в Сеул.

Това е повече политически скандал, отколкото корупционен, допълва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Южна КореяПак Гън Хе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе на ръководен пост неебана жена не требва се тургва. Я у Германия дъртата вещица кви ги забъркà.
2
0
 
5
 
! Отговори
скок подскок преди 7 години
Корейските умни и красиви рипачи. Нашите няма ли да ги активизирват вече или, чакате да завали сняг да го разринат поне.
1
2
 
9
 
! Отговори
Нема лабаво преди 7 години
Ким ще ви го натресе.