На Северния полюс е 0°C – рекордно топло!

Това е 20 пункта над средните за сезона стойности
25 ное 2016 15:07,
28
На Северния полюс е 0°C – рекордно топло!
Снимка: Reuters, архив

В Арктика тази есен температурите са рекордно високи, а отстъплението на ледниковата покривка е безпрецедентно, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става въпрос за порочен кръг, който с климатичното затопляне ще е все по-чест.

Почти 0 градуса Целзий на Северния полюс, т.е. 20 пункта над средните стойности, оповести в средата на ноември Датският метеорологичен институт. През последните четири седмици температурите останаха с 9-12 градуса Целзий над нормалните стойности. В резултат отстъплението на ледниковата покривка е най-голямо в район, който оказва значимо влияние върху цялата планета и се затопля два пъти по-бързо от останалата й част.

В края на лятото площта на ледниковата покривка в Арктика бе втората най-малка, регистрирана някога - 4,14 милиона кв. км, като по-малка е била само през 2012 г., сочат данни на американския Национален център по снеговете и ледовете.
През октомври тя се увеличи едва до 6,4 милиона кв.км, като нарастването й е с една трета по-малко в сравнение със средните стойности за периода 1981 - 2010 г. Това е най-малкото й увеличаване за сезона, откакто се събират спътникови данни от 1979 г.

"Рекордът е впечатляващ", заяви климатоложката Валери Масон-Делмот от Междуправителствената експертна група за климатичните промени. "Той може да се дължи на случайността, но във всеки случай е сред нещата, които са очаквани, като се има предвид затоплянето на климата", допълни тя.

За поставянето му са допринесли южните ветрове и затоплянето на океана, към които тази година се прибавя и ефектът от феномена Ел Ниньо.

"Ледниковата покривка има изолираща роля, която пречи на топлината от океана да премине в атмосферата, съхранявайки по този начин студения въздух", поясни Масон-Делмот. "Липсата на лед улеснява трансфера на топлина от океана във въздуха. Това е част от свързания с климата порочен кръг", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е виновен!Пуска ледоразбивачите да щъкат целогодишно насам-натам през ледовете,морето не сколасва да замръзне,леда се разтопява и предстои да се постигне главната му цел- кликата на лейди Хи и мистър Кли, барабар с любимата им евроСергейска политическа ***, да бъдат издавени!!!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"очаква се смяна на полюсите до няколко месеца ,"Според такива като теб краят на света трябваше да е през 2000г. После чакахте планетата Нибиру...
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
очаква се смяна на полюсите до няколко месеца , много хора не го вярват но то вече се случва , за съжаление ще загинат милиарди хора , Обама е подписал декрет за готовност от пълна евакуация който е със срок 31 декември тази година , замислете се само , всеки ден земетресения и наводнения , това не е нормално , полярната шапка вече пот щи я няма , всичко до 100 метра надморско равнище ще бъде потопено под вода
13
0
 
16
 
! Отговори
Йовко преди 7 години
Супер сега цяла Африка и половин Азия ще дойдат в Европа!
12
0
 
9
 
! Отговори
хи хи хи преди 7 години
Тези пингвини са околосветски мореплаватели с айзберг, който е задвижван от преследващи ги акули . Капитанът е ясно откроим. Снимани когато преминават Северният полюс на път обратно съм Антрактида.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп каза, че китайците са там с калорифери и отопляват нарочно, за да си мислим, че има глобално затопляне! Аз му вярвам, защото съм умен!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще пестиме от ток за отоплоние през зимата
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорите за северния полюс, а снимката е от южния. Ако принципа е "карай, все е студено", межеше една снимка от Боровец зимата ад качите. Знаително по-близо е до северния плюс ;)
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англия отиде под водата , чай си налея една водка
7
0
 
16
 
! Отговори
ГаГа преди 7 години
а как пингвините стигнаха до Арктика? Мигрират на топло ли? :)
6
3
 
9
 
! Отговори
отопляващ се на ток преди 7 години
В Арктика тази есен температурите са рекордно високи, а отстъплението на ледниковата покривка е безпрецедентно.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Дай Боже и при нас!
5
0
 
10
 
! Отговори
комшу преди 7 години
До турчинайде на хаирлия да ти е, дано да заченеш близнаци.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белите мечки ще имат проблеми с изхранването, защото зимният лед им е необходим за лов на тюлени.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците докато напраят база там то лед няма остане бе
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак Боко е виновен. Забравил е печката включена.
1
15
 
4
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Това е добре за нашите опити