За кубинците няма друг като команданте Фидел

В "Малката Хавана" в Маями пък хиляди прокудени от режима му ликуваха
Обновена: 26 ное 2016 13:46 | 26 ное 2016 13:21, Камелия Цветанова
46
За кубинците няма друг като команданте Фидел
Снимка: Reuters

Новината за смъртта на Фидел Кастро завари много хора в Хавана неподготвени в малките часове на деня, информира БТА като цитира Асошиейтед прес.

Още по темата

Мариела Алонсо е на 45 години и е лекар. Тя нарече оттеглилия се кубински лидер "вожд на нашия народ". Според нея: "Няма да има друг като него. Ние ще усещаме физическото му отсъствие".

Механикът Селестино Акоста, седнал на верандата в хаванския квартал Ведадо, каза, че новината за смъртта на Кастро е мъчителна за всички.

В Стара Хавана хората са се събрали около радиоапаратите си и слушат по държавните радиостанции революционни химни и разкази за живота на Фидел.

След като държавната телевизия излъчи съобщението на Раул Кастро (за смъртта на Фидел - бел. ред.), тя продължи повече от час с обичайната си програма, и чак след това започна да излъчва документални филми за Фидел Кастро, уточни АП.

По същото време хиляди хора ликуваха по улиците на района в Маями, известен като "Малката Хавана", след като кубинското правителство съобщи новината, че бившият президент Фидел Кастро е починал.

Кубинските емигранти удряха тигани с лъжици, развяваха кубински знамена и ликуваха в квартала. От колите се чуваше салса, а шофьорите натискаха клаксоните, а в небето имаше заря от фойерверки.

Полицията отцепи улиците, водещи към кафене "Версай", известено място, където се събират живеещи в САЩ кубинци.

Ликуващите скандираха "Cuba si! Castro no!" ("Да на Куба! Не на Кастро!"), а други крещяха "Cuba libre" ("Свободна Куба!").

Атмосферата беше празнична, а не тъжна, но това не бива да буди изненада, отбелязва АП.

В продължение на десетилетия личността на Кастро беше надвиснала над Маями като сянка и в много отношения неговата политика и власт бяха поставили отпечатъка си върху града и неговите жители.

Кубинци бягат в Маями, Тампа и Ню Джърси, както и на други места, след като Кастро взима властта през 1959 година. Някои са лоялни на предишния президент Фулхенсио Батиста, а други са заминали, надявайки се, че ще могат да се върнат скоро в родината си, защото Кастро ще бъде свален. Това обаче не се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: маямиКубаФидел Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Четете Карбовски - ето какво е написал- малко по памет цитирам - дали е бил обичан ѝФидел или не от кубинците- не е ясно- но истината е,че него ще го запомни цял свят,а нашите *** - никой никага няма да запомни.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един хубав ден за кубинският народ. Един диктатор по-малко.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България е много хубаво нали че всичко е назаем и не мога си платя парното и тока.На некадърните аз ли да ви плащам тока и парното бре?!?!*** *** Нинова да ти го плати.
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Куба всички от 5 до 85 години прос*титуират за една вечеря или 2-3 кук-а. Какво ги величаете толкова? Егати му и мизерията. Един лекар взима заплата колкото му е на чужденец вечерята. Големите братя Кастро, голямата революция...
20
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех, хубаво беше в Куба. За $5 американски си наемеш "лична асистентка" за цял месец. Чудни две години изкарах там навремето. Иначе мизерия като навсякъде където комунизмът се е разпрострял.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе чувал съм, че хиляди бягали. Ама не се сещам кубинци от Куба или американци към Куба.
18
6
 
22
 
! Отговори
Бай Рашо преди 7 години
Изключителна личност на Партиен и Държавен ръководител, радетел за правда и равноправие из между народите, дал истински отпор на американския империализъм по света !Светла личност в новата ни история, която не се огъна нито пред американската военна интервенция срещу него и страната му, нито пък и срещу наложената икономическа блокада над Куба повече от пет десетилетия.Добре е да го прочетат и чуят и всички тези търтеи и готованци, които създадохме като *** след злокобната 1989 година
17
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости!Поредният гнусен комунист изедник пукнаЖалко за съсипаната Куба
16
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯВ Русия още от времето на Сталин наричат българските русофили - полезни ***.и
15
18
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До Анонимен86% от българите са русофили. България е с Русия.АМИ КЪСА ВИ Е ПАМЕТТА ! НО ТОВА СИ Е ВАША РАБОТА И ВАШ ПРАБЛЕМ ! МНОГО ЖАЛКО ,ЧЕ ПРАХОСВАТЕ ПАРИТЕ ДАДЕНИ ОТ ЕС ! НИТО ЕДНА ФАБРИКА НЕ СТЕ ПОСТРОИЛИ ,НИЩО НЕ СТЕ ОБНОВИЛИ И ВСИЧКО ТОВА ЗА ДА УГАЖДАТЕ НА "БРАТУШКИТЕ" ,КОИТО НЯМАТ НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ДА СТЕ РАЗВИТИ И СИЛНИ ! ВИЕ ПО-СКОРО СТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКОЛКОТО ПАТРИОТИ !
14
13
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До МЕСТЕН КАДЪРГурбетчия и ти ли си прокуден като кубинците осъдени за трестъпления? Има 2 мил. българи прокудени от демокраДцията. Кога да блъскат ***?НИЕ ЩЕ БЛЪСКАМЕ *** ЕДВА КОГАТО ПАРЛАМЕНТЪТ В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗЧИСТИ ОТ РУСОФИЛИТЕ И ТЮРКОФИЛИТЕ ,КОИТО ПРЕЧАТ НА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ! ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ ПОВОД ДА ЛИКУВАМЕ ! СЕГА СМЕ ТЪЖНИ - РУСОФИЛИТЕ ПРАХОСВАТ ДАРЕНИЯТА ОТ ЕС И УГАЖДАТ НА ПУТИН ,ТЮРКОФИЛИТЕ СТРОЯТ ИСЛЯМСКИ УЧИЛИЩА И ДЖАМИИ ,КВО ДА ТИ КАЖА - УЖАС !
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна мина времето за износ на революция и пълна независимост. Фидел ги държи бедни от десетилетия. Но живота си иска своето, добър лош но основното е техническта революция и развитието на науката. А за да има такива трябва икономика за да генерира пари. С продсжна на пури не става. Джойн венчър, инвестиции под строг контрол, отваряне за водещи фирми, също под контрол на държавата,
12
0
 
3
 
! Отговори
и аз бях боксьор преди 7 години
Та бившия, тия с бойната готовност ви спукаха от бой нали?
11
1
 
6
 
! Отговори
МЕСТЕН КАДЪР преди 7 години
Гурбетчия и ти ли си прокуден като кубинците осъдени за трестъпления? Има 2 мил. българи прокудени от демокраДцията. Кога да блъскат ***?
10
2
 
19
 
! Отговори
ISTORIQ преди 7 години
Кубинците ще минат по пътя на България . Има още хора които помнят бай Тошо и постигнатия стандарт на живот в НРБ . България беше на Пето Място по стандарт на живот в Света . Днес сме на дъното рамо до рамо със Сомалия и Афганистан .Няма Лекарска Помощ , няма сигурност за пенсионерите , за децата , за бедните . Олигарсите са като скакалци - ограбват и разрушават всичко което дедите ни са направили .
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, при това икономическо ембарго дето им го наложи САЩ, какво искаш, да цъфнат и вържат ли?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светла му памет на команданте Фидел!*** се радват но струва ми се малко рано, все още никой не им е продал кубинската свобода. Въпреки смъртта на Фидел, съмнявам се кубинците да са забравили как се робува на американската мафия.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е във Флорида най после спокойствие!А сега обратно и отваряй казината!Атлантик сити и Лас Вегас със сериозна бъдеща конкуренция!
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости!Поредният гнусен комунист изедник пукнаЖалко за съсипаната Куба
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 8 Гледай ти да не пук.неш преди Путин.