Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%

Правителството заменя изтребителите си с многоцелеви
17 фев 2017 07:23, Мария Нестерова
129
Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%
Снимка: Reuters, архив

Финландия планира да увеличи числеността на армията си с около 20 процента до 280 000 души и разходите за отбрана заради нарасналото напрежение в балтийския регион, предаде Ройтерс.

Мерките са част от доклад за отбранителната политика, който правителството ще представи на парламента следващия месец.

Необвързаната във военно отношение Финландия е разтревожена от напрежението между Изтока и Запада в района на Балтийско море и засили военното си сътрудничество със съседна Швеция след руската анексия на Крим през 2014 г.

Финландия - която не е членка на НАТО - съкрати армията си от 350 000 на 230 000 през 2012 г., но сега планира да я увеличи с 50 000 войници.

Правителството иска да увеличи годишните си разходи за отбрана със 150 милиона евро от 2021 г. нататък, а допълнителни 55 милиона ще бъдат използвани от следващата година за подобряване на готовността на войските.
Сегашният бюджет за отбрана е около 2,9 милиарда евро или 1,4 процента от БВП.

Освен това Финландия се готви да замени своите 62 изтребителя "Ф/А-18 Хорнет" с многоцелеви изтребители, което ще струва между 7 и 10 милиарда евро, но окончателно решение не се очаква да бъде взето до края на следващото десетилетие. 

(БТА)


129
Напиши коментар Коментари
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Русия притесни Финландия, увеличава армията си с 20%"

???

кой кого е притеснил и кой си е увеличил армията?!

А де ?

Тия журналистически трикове говорят че нашите папагали пак са ги притеснили поради което са увеличили числеността на глупостите в ефир!
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ ПО Т_ПО ЗАГЛАВИЕ ОТ ТОВА !
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брях, като гледам снимката, си задавам неудобни въпроси. Значи и негърчета има във финландската армия! Хайде, като работите по публикацията, не се драпайте по ....
главата, какво помислихте? *******? Аз такива думи не употребявам! Веднаж да видя нещо изпипано, точно, честно, информативно, а не ********!
101
0
 
2
 
! Отговори
ю преди 1 месец
До До Анонимен 92

Прегледах последните три броя на ди Велт, но не открих нищо такова
100
0
 
12
 
! Отговори
Суворов преди 1 месец
И аз, не мога да разбера наистина дали тази кокошка Мария Нестерова
не е ли била предварително инжектирана финансово от активите на Сорос в България,
/преди да стане журналист/ за да публикува подобни ПАСКВИЛИ свързани с пословично добрите взаимоотношения между Русия и Финландия.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Царски живот....
А ако ти случайно не беше умен, а просто с наченки на разум, не би написал такава glупост! Русия въобще не закача Финландия - стига й, че когато "загуби" Зимната война, спечели Карелия, Виборг, Кандалакша и излаза на север към Баренцово море. Сега любовно си съжителстват, търгуват юнашки, ходят си на гости. Фините са умни и не са злопаметни - каквото било, било! А в НАТО гибелта им е сигурна - много силно *** от изток!
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 91
Ами виж кой е "работил по публикацията"! Те така "работят"! Излиза, че 5.4 - милионна
Финландия има армия колкото UK и Франция,взети заедно! Но може ли пачият мозък да съобрази нещо? Във Финландия цари спокойствие - там все още следват линията Паасикиви - Кеконен. Мир и разбирателство с големия и силен съсед. С когото търгуват успешно, където изнасят великолепната си продукция (като се почне от високоточни машини и се стигне до сглобяеми дървени къщички) и внасят енергия.
97
10
 
3
 
! Отговори
Царски живот.... преди 1 месец
Ако руснаците бяха умни.....,щяха да си гледат да оправят вътрешните си проблеми. Здравеопазване, соц. равенство и др.Те....тръгнали да оправят Земята.Болшевишка им работа....
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландия през 2012 г.е имала 350000 армия.?!!!!Ало ,днес бг вие нормални ли сте
95
7
 
1
 
! Отговори
Тимчо преди 1 месец
На смотаните руснаци всеки съсед им пречи.Така, както един наш комшия от панелката се скара с всички.Сега е сам. Бере душа. Дори синът му не идва да се грижи за него. Е....носим му по нещичко на този бивш ДОМОУПРАВИТЕЛ преди 1989. ВСЕ пак ....съсед ни е......а жена му......оооооотдавна забягна през 90-те години. Казват не била в Москва, а в Берлин.....Лоши хора...клюкари....
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България армията е 28000 и другаря Борисов настрои общественото мнение, че били хрантутници, че и те са ни много
93
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Един българин 82
Бук комплексите бяха от Варианта Бук-М1 или с други думи същите както в Украйна. това са Цифрово Аналогови комплекси. Цифров е основния кръгов радар, Командния център и телекодовата комуникация до СОУ(Самоходни огневи установки) обаче Самия Радар на СОУ и ракетите са аналогови. Като свърши ресурса на ракетите свалиха комплекса от въоръжение.

А относно защо Финландия се държеше за СССР - НЕОБЯТЕН ПАЗАР и през нея влизаха някои технологии. Сега вече по трудно се продава в РФ
92
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 92 преди 1 месец
Шпигел и ди Велт
91
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Трябва да увеличат адмиралите и генералите както и полковниците и капитаните с рангове за да имат силна армия "Много вожд малко индианец". Още Джани Родари е разбрал силата на такава армия справка "Приключенията на Лукчо".
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До На 9 февруари

Koй е източника на тази информация, защото в нета няма нищо за ''инцидента''
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе простаци вие познавате ли цифрите, да ви покажа колко е численоста на финландската армия

Active 1918–present
Country Finland
Role Ground defence
Size 3,490 staff
770 civilians
20,100 conscipts
25,000 reservists (2015)[1]
27 aircraft[2]
88
2
 
5
 
! Отговори
един там преди 1 месец
До един българин,
За да не кажеш, че си измислям- потърси в гугъла статията- "Финландците сънуват руски сънища"! Както и да е- не казвам, че Финландия утре ще влезе в състава на РФ, а само че има лансирана такава идея!
Въпрос- защо Финландия внася всичката и необходима газ от Русия, след като има и обща граница с Норвегия, тоест може без проблем да се построи газопровод от Норвегия до Финландия?
87
3
 
8
 
! Отговори
На 9 февруари преди 1 месец
На 9 февруари 2017, в литовския град Юнава, войници от германския окупационен корпус са изнасилили малолетна литовска девойка. Съобщават литовските СМИ.
86
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено,че Русия ще увеличи армията си.НАТО дрънка оръжия около границите и,най-малкото ще се погрижи за своята защита.Предизвикателствата на алиянса може да изплашат кокошките,но не и страна,която даде 20 милиона жертви през 2-та световна война,но победи тези,които отново и се репчат.
85
0
 
3
 
! Отговори
причината преди 1 месец
До някой
Краденето, краденетоооооо, пустото крадене! Всички крадат! И сега пак реват, плюят другите, че крадат и като им седнат на стола и те почват!