Светът е пред най-голямата криза: Гладна смърт дебне милиони

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в 4 африкански държави
Обновена: 12 мар 2017 09:12 | 11 мар 2017 22:20,
133
Светът е пред най-голямата криза: Гладна смърт дебне милиони
Снимка: Reuters

Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам. Това предупреди Организацията на обединените нации.

Причината за стряскащия извод е прогнозата, че населението на 4 държави е заплашено от гладна смърт. Това са Йемен, Сомалия, Южен Судан и Нигерия.

"Това е критичен момент в историята. Още в началото на годината сме изправени пред най-голямата хуманитарна криза от създаването на Организацията на обединените нации. Днес, повече от 20 милиона души в четири държави са застрашени от гладна смърт", каза координаторът на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ Стивън О'Браян, цитиран от БНТ.

Той допълни, че причина за масова смърт в тези държави могат да се окажат и болести, които в развития свят се приемат за лечими.

И в 4-те африкански държави има въоръжени конфликти, които пречат на хуманитарните организации да пращат свои представители. В тях няма развита икономика, нито върховенство на закона..

Гладът заплашва цяло поколение, гладните и омаломощени деца не могат да водят пълноценен живот, а това реално означава, че нямат бъдеще, пише още БНТ.

Според статистиката на Уницеф потенциално застрашените от недохранване деца са 1,4 млн. Цифрата е актуална само за тази година.

Кризата, според ООН, може да бъде избегната. И това ще струва 4,4 милиарда долара, които трябва да бъдат събрани до юли тази година.

"Това е предотвратимо. Възможно е тази криза да бъде избегната, да бъде избегнато гладуването, задаващата се човешка катастрофа", смята О'Браян.

Изявлението му идва само месец след като с призив за финансова помощ към света се обърна и генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш. Подобни апели не бива да бъдат подценявани, защото рискът от необратими последствия става огромен, твърдят експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: африкасмъртгладоон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Племе преди 7 години
Незнам...ако първото ти дете е безжизнен скелет и го кацат мухите, защо тогава държиш четвърто в ръцете си? Зачеването започва от 11 годишна възраст, като са възможни 2-3 мъртво-родени, докъто не се роди първото дете. Изборът да поставят религия и вярвания на преден план спрямо светското образование е личен избор.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"върховенство на закона"---Абсолютно куха безсмислена фраза. Пустинята е друг свят, друга планета със свои природно-обусловени закони.
86
0
 
0
 
! Отговори
ddd преди 7 години
До Циникbravo.....
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 40Много точно описание,Може да се добави - *** !
84
2
 
5
 
! Отговори
турчин преди 7 години
ООН предупреждава но кой слуша. Когато организацията е пионка няма ефект от дейноста и. Парите който се харчат за въоръжаване за един месец са достатъчно да решат хуманитарните проблеми в света. Но кой слуша. Турция даде 20 млрд. за бежанците, колко я помогнаха от ,,демократичните страни". Демокрацията е само на думи. В някой страни се възражда нацизма, а знаем какво следва след това.
83
0
 
3
 
! Отговори
До Объркана система преди 7 години
Подкрепям те, ако тази храна ще се дава на кръгли сираци, на истински инвалиди, на старци, които имат пълен трудов стаж и мизерни пенсии.Също и на хора, сполетени от неочаквано и непреодолимо бедствие - докато си стъпят на краката.Но даваш ли си сметка какво ще стане, ако у нас се реализира предложението веригите магазини да даряват храните 30 дни преди изтичането на срока им на годност,на "социално слабите трайно безработни"? Така можело да бъдат изхранени милион и половина човека! Знаеш кои.
82
0
 
4
 
! Отговори
Аспект на геноцида преди 7 години
До до 76 АнонименДа, прав си.1. Зверски ниска заплата на интелигенцията по времето на социализма. Едва стига за изхранване на един човек. До жилища на нормиран наем над 80% от тези хора нямат достъп. За необзаведена гарсониера на свободен наем една такава заплата не стига, поне в големите градове. Яде, докато живее в преходния хол в дома на родителите си. Така няма как да прави деца.2. Постсоциализъм. Интелигентният работи на 2 места, но подпомага и родителите си. Създава най-много 1 дете2.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Една добра идеяТи си умен човек.Мястото ти е в парламента. Казвам го сериозно.
80
0
 
10
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Ресурсите са ограничени и за да няма гладуващи трябва ръстът на населението да е строго линеен и постепенно да намалява с тенденция към стабилизация на числеността. Докато ***, араби, азиатски и африкански държави се плодят като зайци ще има умиращи от глад.
79
0
 
9
 
! Отговори
Една добра идея преди 7 години
Проблемът е решим по един елементарен начин и то в световен мащаб,но очевидно няма воля да стане!При ограничен ресурс,най-разумното е да се намали драстично раждаемостта,вместо да се търсят начини за изхранване на излишните хора!Как ще стане?Ами на тези,които доброволно се подложат на стерилизация ще се дава еднократна помощ,а на надхвърлилите квотата за брой деца ще се спират помощите.Как ще се определя лимитът?Ами по образованието примерно:с висше-неограничен брой,средно-3,основно-2,по-ниско-1
78
0
 
1
 
! Отговори
Циник зо Snorky преди 7 години
Може да се наложи наистина да минем през геената на войни! Природата ...пак...си знае работата...нещо като пукващ се цирей - мръсната кръв трябва да се махне - разделя се сеното - от плявата!
77
2
 
11
 
! Отговори
Snorky преди 7 години
До ЦиникАма еврогейците няма да се борят срещу това. Нали са либерасти......Ще ги приемат с радост и ще ги хрантутят също както мюслитата. Говоря за граждански войни бедни срещу богати, черни срещу бели, мюсюлмани срещу християни...........
76
0
 
1
 
! Отговори
Циник до Snorky преди 7 години
Ъхъ....с лъкове, и стрели срещу безпилотни дронове - пожелавам много късмет на африканските орди!Сигурен съм, че твоят "трилионер" с радост ще се откаже от парите си - за да храни черни африканци, които не са чували за тоалетно казанче, сифон, и презерватив!
75
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Поискаха си свободата - получиха я! И какво направиха с нея? Хуту и Туци се клаха, и се колят "за добър ден".Мюсюлманските енклави горят църкви, и училища...отвличат собствените си дъщери, и ги превръщат в секс робини! Всъщност не се е променило много от времето, когато войнствени племена са нападали съседите си, и са ги продавали на белите търговци за шепа дрънкулки! В един ЮАР "свободата" доведе до 300% наростване на престъпността! Хит на пазара бяха огнехвъргачки, и бронирани стъкла за автомомобилите
74
2
 
14
 
! Отговори
Snorky преди 7 години
До десетина години света ще има своя първи трилионер, а над 1 милиард африканци ще тръгнат към Европа. Една трета световна война е напълно логична предвид тия факти.
73
0
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Предлагам на "загрижените" ни "ангажирани" съграждани - да започнат да пращат пари за гладуващите в Африка - има много сметки, и организации , които ги изпращат на зулуските вождове - а те си купуват мерцедеси, и калашници! Боку Харам в Нигерия и те чакат свежи постъпления!Аз предпочитам да помагам на мои близки, и да знам за какво се харчат - трудно изработените ми пари!
72
0
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 7 години
Важното е криза да има Да се шуми по медиите. Да се набива идеята, че кризата е глобална. особено да се втълпява че е глобална. Независимо каква - климатична, епидемиологична, хуманитарна, демографска или политическа. Но да е глобална!"Трябва ни само една глобална криза и хората сами ще приемат новия световен ред" - Дейвид Рокфелер, изказване през 1991 г.
71
3
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Тази година 4, 4...догодина 8,8 милиарда...нещо като да пълниш каца без дъно!Еволюция - всеки вид неспособен да се адаптира, и развие - е обречен на изчезване!Света отдавна е пренаселен - милиарди искат работа, и хляб. Индустрията, и едрия капитал.обаче не се нуждаят от тях - те са ненужно бреме! Тенденцията на роботизация , и компютъризация унищожава милиони работни места - и това не е сайънс фикшън! Случва се днес! Амазон ще уволни хиляди шофьори дроните са по евтини, и ефективни!Вярват глупаците
70
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Светът може да си позволи да осигури храна и вода за всички. Макар и да е ГМО, за гладуващите африканчета, ще е по-ценна и от злато. Милиони тонове храна се изхвърлят от богатите държави ежедневно.
69
1
 
19
 
! Отговори
мислете преди 7 години
Какви бежанци и мигранти са това?Цели народи се преселват и се търсят оправдания за нашествието им!Неуки,неграмотни,некадърни,агресивни пък и ни натрапват тезата,че дивотията им била културна особенност!Не разбирате ли,че ако така ги пуснем,ще ни претопят?!