Схватката за Крим между Русия и Украйна в Хага – наравно

Киев обвини бунтовниците, че дискриминират малцинствата
Обновена: 20 апр 2017 10:13 | 20 апр 2017 09:23,
187
Схватката за Крим между Русия и Украйна в Хага – наравно
Снимка: архив, Reuters

Първата схватка между Русия и Украйна в Международния съд на ООН завърши фактически с равен резултат, пише "Комерсант".

През март Украйна обвини Русия, че поддържа тероризма чрез финансиране и доставка на оръжия за бунтовниците в Украйна, също и че дискриминира етнически малцинства. Вчера Международният съд в Хага отхвърли иск на Киев да се блокира руската подкрепа за сепаратистите, но нареди на Москва да спре дискриминацията на татарите и други малцинства в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Съдът не натовари Москва с никакви задължения, засягащи Донбас, а след вчерашното предварително решение предстои дългогодишно гледане на делото по същество, уточнява "Комерсант".

Съдиите само припомниха, че е необходимо да се изпълняват Минските договорености за уреждане на конфликта в Украйна, но не обвиниха нито Москва, нито Киев, че не ги изпълняват, изтъква руският вестник.
Решението на Хага задължава Русия по-специално да разреши дейността на меджлиса - представителен орган на кримските татари - забранена с решение на федералния Върховен съд, посочва "Комерсант".

Така съдът се намесва във вътрешните работи на Русия, коментира пред изданието кримско-татарският обществен деец Васви Абдураимов. Според друг активист на малцинството - Шевкет Маметов, съдебният процес в Хага е инициатива на лидерите на меджлиса, чиято цел е "да получат грантове от Запада", а "правата на кримските татари са изцяло гарантирани в Крим".

И двете страни настояваха вчера, че решението на съда в Хага е в тяхна полза. Украинският президент Петро Порошенко го нарече "многообещаващо", задоволство изрази и зам.-министърката на външните работи Елена Зеркал. Кремъл не коментира, но шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов каза, че с иска си Киев "е сбъркал в сметката", добавя "Комерсант".

"За Русия е много важно, че съдът зае принципна позиция и не подкрепи изявленията на Украйна за някаква "агресия", "окупация" или за статута на Крим", цитира "Московский комсомолец" реакция на руското външно министерство във Facebook.

Представители на украинската общност в Крим и на кримско-татарския меджлис не вярват, че Русия ще изпълни решението на Международния съд, пише руският опозиционен всекидневник "Новая газета".

Дори ако Москва възстанови дейността на меджлиса, "държавните структури ще положат усилия да превземат представителния орган на кримските татари и да го направят лоялен към Москва", заявява зам.-председателят на този орган Нариман Джелялов.

Според него подобен опит вече е имало през 2015 г., когато руски чиновници настоявали начело на меджлиса да бъде назначен "лоялен към Русия" кримски татарин. "Отказахме и точно тогава започнаха гоненията", казва Джелялов.Според него руските силови структури разполагат с "широк спектър от възможности" за натиск върху меджлиса - "от криминални дела до забрана за влизане" в Крим.

Кримските украинци се съмняват, че Русия ще се подчини на съдебното решение да осигури достъп до образование на украински език в Крим, посочва изданието.

"Кримските власти най-вероятно ще задействат любимия си отговор, че на полуострова няма желаещи да учат на украински език. В краен случай винаги могат да покажат Академическата гимназия в Симферопол, където наистина обучението е на украински. И още няколко "учреждения витрини", заявява пред "Новая газета" Леонид Кузмин, основател на Украинския културен център в Симферопол.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
14
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Някакъв провинциален холандски съд седнал да решава какви организации трябва да има в РФ. Бе тия западни държавици са се взели много насериозно.Предлагам утре съда в Владивосток да вземе решение Холандия да регистрира шериатски религиозен съд. В противен случай - санкции, ще им спрат дрогата от Афганистан.Егати сбъркания свят.
119
0
 
5
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Дайте новината за новото сгромолясване на *** - 1-ви кръг!!!
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
88!
117
0
 
0
 
! Отговори
до 168 преди 6 години
а ве не знам кой *** гладен... големо немане в родината ти...
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не пишете нищо за арестуваните българи в Украйна, защо не пишете нищо как в момента се нарушават човешките права не само на българското малцинство в тази държава !!!
115
6
 
0
 
! Отговори
хахахаа преди 6 години
щом Украйна изравни, кво остава за другите
114
3
 
10
 
! Отговори
2233 преди 6 години
Крим е и ще си остане руски.Близачите на краварски задни части могат само да *** с празен поглед.Празен, като главите им.И да се взират в оранжевия перчем на дъртака Тръмп.
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до благодарен 163 Газа го вдигнаха не братушките, а родните демокраДи!
112
12
 
4
 
! Отговори
значи преди 6 години
руснака от дума не разбира! Само рязане! Санкции! Ебарго! Блокада! Докато остане гол с калашник на ***!
111
11
 
6
 
! Отговори
благодарен преди 6 години
благодарим на православните братушки дето ни вдигнаха газа с 30%! много ви обичаме! Особено майка ви!
110
16
 
5
 
! Отговори
Жеков преди 6 години
Крим излезе златен на руснаците! Скоро сами ще искат да го върнат на Украйна, само и само да им махнат санкциите.
109
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 151А Крим е анексиран от Русия и в това е принципната разлика.Крим беше независима държава и подаде молба до РФ да я приеме в състава си. Това е принципната разлика.
108
6
 
9
 
! Отговори
Анон 138 преди 6 години
До Свободен българин-ще задавам въпроси, защото не приемам имперската политика, независимо дали на Русия, Сащ, Турция или Обединеното кралство.Ами задай въпроса - защо Косово стана независимо...защо външни министри на чужди страни подкрепяха и участваха/ ходета сред хората и ги подкрепяха/ в Майдана на независима страна и оказваха натиск на Президента й да не разгони същия.Така ще ми стане ясно :)
107
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 154."Нито САЩ, нито напр. Албания са анексирали Косово - това си е независима държава."Верно, бе! Те, руснаците бомбардираха Сърбия и създадоха втора албанска държава в Косово, как не се сетих по-рано.
106
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 152"Да благодарим на руските ни братя ,че замърсиха водата и почвата на Хасково със уран,да се надяваме ,че не са замърсили добруджа"Добруджа ще я замърсят с химикали американските братя като почнат да добиват шистов газ, както замърсиха с американските марици и златодобива. Само че за тях няма да пишеш, а само ще се наведеш и ще си подложиш зад.ника.
105
13
 
7
 
! Отговори
До 151 преди 6 години
Нито САЩ, нито напр. Албания са анексирали Косово - това си е независима държава. А Крим е анексиран от Русия и в това е принципната разлика.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анон 138 преди 6 години
До Анонимен До спорещите по долу : Уточнете ценноститеПровокира ме въпросът на колегата защо конингсберг сега се нариа Калингра и последващите му.Относно законност и Хелзинки, колегата пак не цитира верни неща. Гаранциите за границите на Украйна са доста след това , но са подписани от Русия , за което тя и сега на смее да признае ДНР/ЛНР и отрича намеса там. А използва казуса Косово, че и в повече - референдум, независимост и молба за присъединяване на Крим при опаснстта да го загуби веднага.
103
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на руските ни братя ,че замърсиха водата и почвата на Хасково със уран,да се надяваме ,че не са замърсили добруджа
102
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Свободен българин 150.Ами като не приемаш имперската политика, независимо дали на Русия или САЩ що пишеш само за Русия и Крим, а не пишеш за Косово и САЩ, което всъщност беше прецедента в Европа след Втората световна война?
101
8
 
1
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До Анон 138 Много бъркаш, ще задавам въпроси, защото не приемам имперската политика, независимо дали на Русия, Сащ, Турция или Обединеното кралство.