Тръмп споделил секретна информация с Лавров

Той обаче не разкрил източниците и методите на получаването й
16 май 2017 09:30, Елка Василева
36
Тръмп споделил секретна информация с Лавров
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е споделил секретна информация за Ислямска държава с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк по време на срещата им в Белия дом, съобщи  в. "Вашингтон пост".

Информацията е била получена от страна съюзник на САЩ, която не е разрешавала на Вашингтон да я споделя с Москва, уточнява всекидневникът, цитиран от Франс прес.

Американският президент "разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници", заявява анонимен американски представител, цитиран от в. "Вашингтон пост". Според същия източник става дума за поверителна информация с една от най-високите степени на секретност според американската класификация.

Още по темата

В. "Вашингтон пост" съобщава, че Тръмп е описал подробности за терористична заплаха, представлявана от Ислямска държава, свързана с използването на лаптопи в самолетите. Вестникът подчертава, че е решил да не публикува тези подробности по изричната молба на американски представители.

Трима представители на Белия дом, които присъстваха на срещата, обаче опровергаха публикацията, отбелязва Асошиейтед прес. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър заявиха, че Тръмп не е разкривал източници на разузнавателна информация или методи за получаването й, нито военни операции, които да не са публично достояние.

Заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл също заяви, че съобщението на в. "Вашингтон пост" е невярно. "Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни", добави тя.

В статията на в. "Вашингтон пост" не се твърди, че Тръмп е разкрил методите за получаване на разузнавателната информация, но това ще затрудни още повече връзките между президента на САЩ и разузнавателната общност, подчертава АП. Още преди встъпването му в длъжност представителите на разузнавателната общност се притесняваха как ще споделят информация с Тръмп, който често импровизира.

Президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация, се казва в съвместно изявление на влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Разбира се, ние не искаме президентът да разпространява секретни данни, но президентът действително има право да го прави, защото е върховен главнокомандващ на САЩ", подчертаха сенаторите. Те добавиха, че няма да коментират скандала, свързан с предполагаемото предоставяне на секретна информация на Русия, докато не станат известни повече факти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Карлсон, който гледа преди 6 години
И какво от това, нали са съюзници срещу тероризма?!?!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е удобно сам да си заформиш "скандала" и после да наблюдаваш гърчещият се в напразни опити да се оправдае противник.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представяте ли си ,руски вестник да пише нещо такова за товариш Путин?После къде има демокрация и къде не!Всекидневно плюене по Тръмп!
14
3
 
2
 
! Отговори
dp преди 6 години
Такъв клоун не помня да е имало в белия дом.
13
6
 
18
 
! Отговори
държавна тайна преди 6 години
Тръмп е споделил една държавна тайна с руснаците. Че Цру е най-голямата, най-яко финансираната и най-смешната терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
12
2
 
18
 
! Отговори
Хахахахах преди 6 години
Ето това е лицемерие, драги ми поклонници ту на Изток, ту на Запад. ИД е продукт на това лицемерие и не мисля, че има нормален мозък, който да смята, че по отношение на потенциални терористични действия трябва да има информация само за "съюзници". Кой от съюзниците ще се опъне на ИД? Португалия ли? Или пък Гърция? А тези от вестника са много загрижени, че информацията е споделена с Лавров, но няма проблем да я публикуват в статия, че даже и с детайли, че иде реч за лаптопите. Тоя Свят се побърка
11
2
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Постоянно ли се дрогираш ?.
10
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво го търпят американците тоя тръмп. Да излизат на бунт и да го махат руското ***
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааа, Чичо Дончо е шпион на Путин. Разкриха го най-после!
8
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Тръмп е пуснал някоя муха на мумията...
7
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз няма да изкара пълен мандат помнете ми думите.
6
2
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Опровержението е от 7:30 сутринта, днес.бг ни снасят новината в 9:30 :D
5
4
 
20
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Тези и подобни лъжи който разпространяват американските медии и болни сенатори са в полза на терористите.
4
2
 
18
 
! Отговори
фейк преди 6 години
Присъстващ на срещата генерал заяви че написаното от вестника е лъжа,разпространявана от сенатор Маккейн.
3
3
 
17
 
! Отговори
д преди 6 години
Когато почне война в Корея какво ли ще измислят комунистическите медии в САЩ.
2
4
 
27
 
! Отговори
а преди 6 години
Най-големите лъжци са от Вашингтон поуст.
1
4
 
32
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Най-голямата тайна за ИД е това, че е създадена от САЩ и спонсорирана от Саудитска арабия, Катар и Турция.