Ердоган: Евросъюзът губи времето на Турция

Повечето турци вече не желаят да влязат в ЕС, заяви той
Обновена: 12 юли 2017 15:36 | 12 юли 2017 15:36, Елка Василева
130
Ердоган: Евросъюзът губи времето на Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган отново даде да се разбере, че Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост, в интервю за Би Би Си, цитирано от електронното издание "Дейли сабах".

Ердоган подчерта, че Турция ще остане "вярна на думата си", като отново заяви желанието на страната си да стане член на общността.

"Ако ЕС каже просто 'Няма да можем да приемем Турция в ЕС', това ще ни успокои. Тогава ще задвижим нашия план B, план C. Европейският съюз не е абсолютна необходимост за нас... ," каза Ердоган.

Европейският парламент прие миналата седмица годишен доклад на докладчика за Турция Кати Пири, в който се предлага замразяване на преговорите за членство.

Още по темата

Анкара заяви, че вотът, който няма обвързващ характер, е опит да се саботира положителният климат, който се наблюдава напоследък в преговорите между блока и Турция.

Ердоган напомни за първия си мандат като премиер, когато ЕС е хвалел Турция по време на лидерските срещи на върха за извършването на "тиха революция".

"Сега същият този ЕС не само не ни кани вече на лидерските срещи - но и ни губят времето. Това е ситуацията в момента", каза турският президент.

Според Ердоган повечето турци вече не желаят да се присъединят към ЕС, като смятат, че съюзът се отнася неискрено към страната им.

"Въпреки всичко това ние ще продължим да бъдем искрени към ЕС още известно време. Ще видим какво ще ни донесе това", каза той.

Относно кризата в Персийския залив Ердоган каза, че Турция не е страна в него и че тя иска да насърчи диалога и мира в региона.

"Бързаме да намерим решение тук. Турция никога не подкрепя това мюсюлмани да убиват мюсюлмани в този регион. Не искаме да виждаме мюсюлмани да се бият с мюсюлмани. Омръзна ни от това", каза Ердоган.

Президентът добави, че Турция плаща сурова цена заради случващото се в Йемен, Либия, Палестина и Сирия и затова не приема блокадата на Катар.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Ердоган каза,че зад него стоят хора,богати турци,че дори и да умре те ще дойдат на власт и няма кой да ги спре,че той няма да застане срещу мюсулмани,а пълненето на Европа с мюсулмани,само помага на Европа да унищожи себе си,без оръжие.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си мислете,че турците са прости,командават всичките си съседи,дръпнаха в икономиката и ви взеха руския пазар и селското ни стопанство в България отиде на майната си,вместо да произвеждаме,обезлюдихме селата и чужденци-неевропейци изкупуват земята ни,промишлеността никаква я няма,турците отнеха и газопровода и ще държат Европа в ръцете си,направиха си АЕЦове и ще имат собствена енергия,уредиха си инфраструктурата,туризма и т.н.А Ердоган каза,че зад него стоят хора,че дори и да умре те ще дойда
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARIA SPECELI OGRABVANETO SI EVROSAUZA.
96
1
 
5
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 6 години
Ясно е, че ЕС не желае присъединяването на Турция в този вид.Ердо казва, че и турците вече не искат да влизат в ЕС.Значи най-после са постигнати балансирани отношения, отразяващи желанията на хората.За какво е този шум, тогава?
95
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До до 99,знаеш ли пашпура ,какво е казал,малко фу..йче..ц нещеш ли
94
4
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 6 години
Аз искам Турция по проект от първата световна.Разделена на най-малко 3-4 равни части и нито една с армия и амбиции за реабилитация на Османската Империя. И главата на Ердоган за назидание на всички на кол в центъра на Истанбул.
93
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
и аз не искам султанатьт да влиза в ес няма никаква работа там това не едьржава искам свобода за полит затворници искам парл република по заветитена ататюрк
92
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да приемат Християнството после пак ще пробват. и може и да влезнат в ЕС.
91
5
 
14
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Мюсюлмани с мюсюлмани не може но мюсюлмани с християни...може.Че като не искате в Европа защо се напъвате тогава.Това ще бъде първата мюсюлманска страна в Е.С.Нещо не по редът си....Каква Европа като имат едни *** земя тук...другото е в Азия...Да си запазят търговските отношения и всеки у дома си...
90
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вие все още на са изморени да повтаря всеки път като мантра, че Турция е изостанала страна с диви мъже. Най-накрая пресечете граница и вижте с собствените очите какви са пътищата в Турция, какви са фабрики, че навсякъде строителство и че хората раждат децата, попитайте хората какви пенсии са в Турция в разлика с България. Аз не съм Българин нито Турчин затова мога да говори обективно. В България е перфектна природа и хубави хората и за сега за съжаление нищо друго
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес Турция произвежда почти всичко, затова не трябва изобщо да влезе в ЕС. В ЕС само Германия и Франция усещат добре, всички други страни като роби
88
11
 
17
 
! Отговори
точка преди 6 години
....Повечето турци вече не желаят да влязат в ЕС, заяви той...Пуйкистан да си прибере пуйките от ЕС.
87
9
 
4
 
! Отговори
хо хо хо преди 6 години
Реджеп: Сърби,боли,драго ми е.......Турция ще остане "вярна на думата си", като отново заяви желанието на страната си да стане член на общността....
86
8
 
13
 
! Отговори
стига циври бе спри преди 6 години
Тоя няма ли да спре да циври, че ми писна вече едно и също. ЕС му казаха всички държави са изпълнили тези 72 условия за да получат членство. Изпълнете ги и вие и ще ви приемем. Турция изпълни 1 и после го отмени. До момента имат изпълнени 0/72 условия, за какво приемане говорим? Поредният популист, който обвинява външни сили за собствените си проблеми. И на нас така Русия ни била виновна, САЩ ни бил виновен, ЕС бил виновен. ПАРЛАМЕНТА и ПРОШЛЯЦИТЕ В НЕТО СА ВИНОВНИ. важи и за Турция!
85
7
 
3
 
! Отговори
d преди 6 години
малко лисицата и гроздето стана ама съм сигурен , че ес не искат тоз *** малко повече отколкото турския фараон тях:))))
84
6
 
11
 
! Отговори
ха сиктир ЕС преди 6 години
До ИдеалистТурция си е Турция!!!!!!
83
9
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Абсолютно е прав. Турция само ще загуби от членство в тази безумна организация!
82
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж го губи, а все за там се натискат, тировете не спират, пингвините по бензиностанциите от България до Австрия са заприличали на катyн от забулени нинджи и гъзypчeщи се мустакати кроманьонци. Без Европа сте в гъбите, ще ядете петрол от СА, понеже са ви едноверци, а като свърши петрола ще ми ядете ..., *** въшкави.Стойте си там в пещерите и не цапайте света.
81
12
 
12
 
! Отговори
i;.;;;. преди 6 години
Дреме му на ЕС за турция. ЕС без турция може, но турция без ЕС не може. Като не искат турците в ЕС, какво още търсят в западна Европа. Да си обират крушите и в анадола да се чувстват добре и щастливи. Никой няма да реве за тези. Решили да плашат гаргите. Така и не разбраха, че в ЕС са си едни нищо и никакви гастарбайтери за черната работа.
80
8
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
и тоя, като милошевич, ше попее още неко годинка и ше се напие с мездренска бира.