63 самолета, 3700 военни... Празникът на Франция под погледа на Тръмп!

Нищо няма да ни раздели никога със САЩ, заяви Макрон
Обновена: 14 юли 2017 17:39 | 14 юли 2017 17:01, Елка Василева
29

Снимка: БТА

Изолиран на международната сцена, но обявил се за приятел на Франция, президентът на САЩ Доналд Тръмп бе почетен гост на парада в центъра на Париж днес по повод френския национален празник, предаде Франс прес.

Това бе първи парад и за френския президент Еманюел Макрон, който бе избран на поста през май. Двамата присъстваха заедно със своите съпруги - Мелания Тръмп и Брижит Макрон.

Преди началото на парада имаше преглед на военнослужещите, направен от Макрон в открит военен джип, заобиколен от френски кавалеристи.

Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили.

После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък преминаха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите прелетяха на височина от едва 305 метра.

Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Ето защо в него участваха 145 американски военнослужещи. Първите петима от тях носеха униформи от времето на Първата световна война.

При преминаването на американските военни Доналд и Мелания Тръмп, както и Еманюел и Брижит Макрон, станаха на крака, за да ги приветстват. Президентът на САЩ, който е върховен главнокомандващ на американските въоръжени сили, отдаде чест. След това почетните гости на парада останаха прави и периодично аплодираха преминаващите военнослужещи.

Мелания Тръмп бе с лятна бяла рокля на цветя, а Брижит Макрон - със син костюм.

Спектакълът в центъра на Париж бе на фона на френска военна музика, изпълнявана от оркестъра на френските въоръжени сили. Военният оркестър изсвири и химна на град Ница "Nissa la Bella" в памет на жертвите на атентата. След това той реши да внесе нотка на свежест в изпълненията си и впечатли гостите на парада с компилация на композиции на френското електронно дуо Дафт Пънк. Франс прес отбелязва, че тази нотка на свежест е изненадала първо почетните гости на парада, но после те са започнали да аплодират бурно нововъведението.

В края на днешния парад Макрон благодари в кратка реч на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война, предаде Асошиейтед прес.

Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, увери той, цитиран от Франс прес.

Макрон каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ. Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той.

В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп. След това той се срещна и с ранени френски военни и им благодари за саможертвата.

Парадът бе организиран в момент на напрежение между френския президент и висши военни, които изразиха несъгласието си с бюджетните съкращения в областта на отбраната. Днес, когато Макрон направи преглед на военнослужещите преди началото на парада, той бе придружаван от генерал Пиер дьо Вилие, началника на генералния щаб на френските въоръжени сили, но атмосферата между двамата бе ледена, отбелязва Франс прес.

Генералът се разбунтува неотдавна пред френските депутати заради намаляването на средствата за въоръжените сили, но президентът остро го постави на мястото му.

Вчера в обръщение пред френски военни Макрон каза, че не е достойно някои дебати да се излагат на показ пред обществеността, и припомни на военнослужещите, че трябва да бъдат водени от чувството за дълг и за сдържаност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 6 години
Красота и величие! Франция е велика, 1500 години е доминирала Европа и е създала ЕС. Има най-силната армия в ЕС и са постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Териториите на Френската Република се разпростиат върху 12 часови зони - тоест слънцето никога не залязва над Франция! На трето място са по ядрен арсенал в света. Никой друг не може да се похвали с всичко това! Цивилизационната им тежест е несравнима, а френския е най-прекрасния език! Vive la France, честит празник Французи! :)
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ, НАТО и Макарон ще пазят България от уроки?! ***!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно поне 50 от тези 63 самолета са били хартиени, като хартиения "тигър" НАТО.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Микрон е глафон и аналолизец на наднационалната мафия!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОДПИСЪТ НА САЩ, ЗАЕДНО С ТЕЗИ НА ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ , СТОИ ПОД НЬОЙСКИЯ ДОГОВОРТЕЗИ ТРИ ДЪРЖАВИ И ДА ДНЕС СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за парада. Гледахме Мелания.
13
0
 
6
 
! Отговори
naleg преди 6 години
Мелания, все така хубава!
12
10
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
Франция е велика държава.Люлка на демокрацията.Vive la France!
11
0
 
1
 
! Отговори
на парада преди 6 години
Има и съветски наблюдатели гледащи парада на СЪюзниците от Франция..един показва танковете и добавя гордо виждат ели ако бяхме взели з а модел тяхнат а "матилда" немците щяха д а ни разбият..По повод много опасна контролирана от проникващи извънземни терористи техника в танковете и танкетите..вероятно снабдена с екрани облъчващи екипажа.
10
1
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
на снимки с военни и коне познавачи от същата военна полева база подават" Това с а наши момчета обучавани на земята в резерватни перфектни за тях условия като военни.като умрат ще ни пазят от врагове чак до мъглявината адромеда..""Чиповете са нагла диверсия провеждана чрез обемно обсебени спец служби" подава техен експерт ..Трябва хората да ги заловят и растрелят.."
9
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Що не пишете че Тръмп каза на жената на Макрон-Маце имаш страхотен з.дник
8
12
 
5
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Този парад вбеси Путин.Много по-добър е от този на красной плошад.
7
2
 
0
 
! Отговори
проучват ни преди 6 години
на снимката със самолетите от същата военно полева база следят чипове и импланти в телата на пилотиИма опити за контрол над пилот а и самолета което личи по всеки самолет поотделно.Има и уточнение че това не са грабливи птици които акат бомби ами са произведени от домашни хора неправилно развъдени на повърхноста
6
0
 
1
 
! Отговори
имаме проблеми преди 6 години
на снимка едно Остър електромагнитен смог.Извънземни ползват човешка техника за видео терор и следят трилиони живи организми вкл клетки във всяка жертва на парада специфицирана обемно в контури на облеклата.следят микро и нано чипове вкарани в телат а на военни и полицаи чрез напитки.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накратко Микрон се е отблагодарил на Тръмп, дарявайки го с френска любов.
4
1
 
14
 
! Отговори
от US посолството преди 6 години
"Нищо няма да ни раздели никога със САЩ, заяви Макрон"Ето това е един старателно наведен и верен слуга. Взимайте пример от него как да ни целувате ***.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можах само да разбера защо Тръмп козирува...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон е одобрил секретен план за уволнение на 5 милиона мохамеди от френската армия.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп беше с грим, а Микрон с баба си. Парад приличаше на геей парад.