Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата

Гюлен: Животите на толкова много невинни хора бяха почернени!
Обновена: 15 юли 2017 07:34 | 15 юли 2017 07:30,
136
Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата
Снимка: Архив, Reuters

Днес в Турция се отбелязва първата годишнина от неуспешния опит за държавен преврат.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад пуча, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли миналата година.

Малко преди полунощ на 15 срещу 16 юли 2016 г. телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ съобщение, оповестяващо вземането на властта от армията. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, сред които парламента в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове.

Превратът бе осуетен с помощта на гражданите, които по призив на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

Тази седмица в цяла Турция се организират мероприятия за отбелязване на 15 юли, който бе обявен за Ден на демокрацията и националното единство.

Президентът Ердоган обяви вчера, че в събота в страната ще започне "национално демократично бдение". Бдението ще започне в 12,13 часа, като имами в различни части на страната ще рецитират Корана едновременно, информира Анадолската агенция.

Ердоган добави, че бдението ще продължи до полунощ на 16 юли. Той посочи, че гражданите ще могат да присъстват на церемониите и мероприятията, в които участва самият той.

В 13 часа днес ще се състои заседание на парламента със специална програма, а в 15 часа се предвижда среща с чуждестранни журналисти.

В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наречен "Мост на геройски загиналите на 15 юли", тъй като там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският транспорт ще бъде безплатен за гражданите.

В 18,30 часа в Истанбул ще започне поход на националното единство с участието на Ердоган, ветерани от преврата и роднини на загиналите.

Президентът ще държи реч пред присъстващите след излъчването на документален филм за 15 юли. Той ще участва и в церемония по откриването на паметник на загиналите при пуча.

По-късно се очаква той да замине за Анкара, където ще говори в парламента в 2,32 часа на 16 юли (точно когато преди година пучистите бомбардираха парламента).

В столицата Анкара ще бъде и кулминацията на тържествата. В неделя ще бъде изчетена сутрешна молитва в джамията Бештепе, а след това пред президентския дворец Бештепе ще бъде открит тържествено Мемориал в памет на жертвите от опита за преврат.

От своя страна живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени", посочва Гюлен.

"Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани - всичко това по нареждане на правителството", казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да "отстранят" всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
6
 
! Отговори
111222333 преди 6 години
Това не беше за тук, а за друга тема. Иначе по темата преврата в Турция еми хората си пазят държавата. Силно за съм смазването на всякакви со ро со и ди и висенето им по затвори. Никой няма прави да се меси в чужди държави и да организира революцийки.
98
0
 
2
 
! Отговори
111222333 преди 6 години
Цялата работа с продажбата на земеделска земя е, че тук има огромни олигарси, които държат много земя. Ако влезнат чужди инвеститори/купувачи/конкуренция цената на земята ще се повиши и тукашните робовладелци няма да могат да купуват земята от хората за дребни парици. Ще им се наложи да увеличат и арендите. Там ги стяга петата а не че някой изкупувал нещо си и ни завладявал. Така така нека ги заболи от Европа то не става само да плюскат за сметка на народа и Европа.
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анадолци,влече си ги диктатурата и насилието над себеподобните.Варвари с ятагани довтасаха от Азия и такива си останаха.
96
1
 
1
 
! Отговори
НЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАЙ преди 6 години
АРКАДАШ до 106 коментар ИЗОБЩО ТУРКИСТАНАННАДОУЛЛУ НЕ СА ТОЛКОВА САМО ОКЛО 60 МИЛКИ СА ТАКА ЧЕ СПОКО .
95
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"АКО АВТОРА НА ПРЕВРАТА БЕШЕ ТУРСКАТА АРМИЯ,100% ТОЗИ ПРЕВРАТ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ УСПЕШЕН,И СЕГА еРДОГАН НЯМАШЕ ДО ГО ИМА.ЗА ТОВА РАЗЛИКАТА Е ОГРОМННА"Да прав си! Но автора беше тайвата на гюлен, т.е. войниците на пенсилвания:-) срещу Турската армия и народа...:-) :-) :-) И за това разликата е огромна:-) :-) :-) Кръвта вода не става!
94
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция с Ердоган е за никъде. Евреите ще го нагласят и него. Няма да позволят силна мюсюлманска общност.
93
4
 
7
 
! Отговори
)))))) преди 6 години
Ne ste vie koite ste mi davali grajdanstvo...za da go otnemate...stiga ste layali kato krastavi kuceta ..i az sim roden na tiya zemi kato vas..taka che.....i viv otlichie mislya sis mnogo ot vas sim i slujil viv armiyata na taya strana...kogato az kopaeh okopi..ili praveh kanali...mno ot vas viv prekt daje vi nyamashe...taka che grajdanstvoto i na Bilgariya i na Turtsiya sa si moi..koyto e protiv da si go zavre mnenieto ...na toplo..vsichko nay dobro na vsichki pochtenni hora
92
3
 
8
 
! Отговори
)))))) преди 6 години
ako edin den mine bez *** za Turtsiya shte ruhnat mediite viv Bilgariya...stiga stiga ...nyamate li tam po vajni *** che vseki boji den. Az sim turchin..roden sim viv Bigariya jiveya viv Turtsiy..))))..dA...NİSHTO NOVO ZA NKOGO..klasicheska situatsiya deto gi prasjtate viv Anadola....az sim si tam neme prashtayte...))...Zashto reshih da pisha..!?.Poneje postoyanno v komentariite vijdam nyakoi ***..ta, sis tvirdeniya ..che tryabva da ni lishavat ot grajdanstvo..
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гюлен=Ердоган.От един дол дренки са. Сега Ерсдухания е на върха,утре не се знае.Все ми е едно за Турция стига събитията там да не се отразяват у нас.Затова е наложително премахване на двойното гражданство за да няма намеса във вътрешните ни работи.Тези с такова гражданство да се определят къде да живеят а не разкрачени между двете държави.
90
0
 
6
 
! Отговори
оценка на риска. преди 6 години
До ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИНБраво! Поздравления за поста! Слава Богу, повечето сънародници, българи и турци, пък и останалите етноси, разсъждават като теб! Не искаме майките ни да носят черни забрадки!
89
3
 
6
 
! Отговори
Mda преди 6 години
Ot 150 godini velikite turci ni kopaqt kartofite I tiutiuna kato ROBI na poleto.OT vreme na vreme profilaktichno gi naritvame I Vazrajdame.Imajte uvajenie kam tezi kompleksirani neshtastnici s golqmo samochuvstvie.
88
4
 
5
 
! Отговори
True преди 6 години
Kvadratoglavite izklaha 2-3 hilqdu,zatvoriha 100 000 iz zandanite na Diarbekira.Izbitite I zatvorenite sa tehni sanarodnici,kolegi,priqteli,rodnini I komshii.I se radvat I praznuvat.Nqmam dumi,kakvo ovcho stado blee na iug ot Rezovo.
87
3
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До Анонимен"Отрязаните" глави на войничета още тогава бяха доказани, че са снимки от Афганистан от преди години. Стига сте повтаряли едни и същи глупости.
86
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези 80 милиона "Велики турци" за щастие има поне десетина със съвременно мислене и демократична нагласа. Това е някаква надежда, че те няма да простят на болника Ердоган и ще му видят сметката един ден. Рядко но съм контактувал с турци които се отличават рязко от фесляците и забулените, изключително интелигентни и образовани. Тях иска да смаже Дивака Ердоган, защото дълбоко осъзнава, че натиска който оказва върху нормалните хора ще има свой отговор. Няма да си умре в леглото, това е сигурно.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕБАТИ МЕЖДУ Р О Б И и РОБОВЛАДЕЛЦИ ХАЙДЕ НАШТЕ!!!
84
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво празнуват сега, отрязаните глави на войничетата ли, които нямат никаква вина за театрото? Кое точно, кажете ми турколюбци? Като ви харесва толкова Ердо убиеца, защо не отидете да живеете в Турция? Бил страхотен, Турция цъфтяла??? Хайде де, защо не попитате стотиците хиляди арестувани без обвинения, още толкова уволнени? Празнували???? Защо не се покажат кадрите как се обезглавяват войниците? Те са действали по заповеди на офицери-играчи за Ердоган. Който е бил войник знае. Отвръщавам се!
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ който прославя игото( робството ) си не е за съжаление!
82
10
 
5
 
! Отговори
ДОСТ преди 6 години
До ZULUНие сме троянските коне на Ердо диктатора, затова внимавайте! И се научи на пишеш на български
81
3
 
5
 
! Отговори
ZULU преди 6 години
До ДОСТ-ETO OSTE EDIN PLIH TROL NA RECO DIKTATORA,,MAKARONCIYA OT BG
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SharkЗначи бг трябва да напусне ЕС