Може ли Русия да създаде плазмена бомба като САЩ?

Отдавна се подозира, че Вашингтон изпробва нови оръжия въз основа на плазмени ефекти
11 авг 2017 21:02, Елка Василева
282
Може ли Русия да създаде плазмена бомба като САЩ?
Снимка: U.S. Air Force

На всички държавни нива отдавна говорят, че трябва да се развива частно-държавното партньорство. Но засега то се развива успешно само в чужбина, пише руското издание "Независимое военное обозрение"*. Най-ярък пример е космическата техника за овладяване на Марс, създавана от частната компания "Спейс експлорейшън текнолъджис" ("Спейс екс" - SpaceX). Неин основател е канадско-американският инженер, предприемач, изобретател и инвеститор Илон Мъск, същевременно съсобственик, генерален директор и главен инженер на компанията - оттук следва, че знае какво да се прави, как да се прави и как от направеното да се извличат печалби.

Друга частна компания, "Дженерал атомикс" от Сан Диего, съобщи в сайта си на 31 юли, че има готовност да изпробва на военния полигон "Дъгуей" пълнофункционален прототип на релсотрон собствена конструкция с мощност 10 мегаджаула.

Многоцелевото електромагнитно оръдие със среден обсег (Multimission Medium Range Railgun Weapon System - MMRRWS) включва високоенергиен импулсен силов контейнер, пускова установка, хиперзвукова хибридна ракета и технология за управление на огъня. Комплексът има далекобойност до 100 км, ракетата излита с начална скорост над 6000 километра в час. MMRRWS се разработва със средства на фирмата, инвестирала в проекта от 2007 г. близо 50 милиона долара. Освен че анонсираните характеристики са по-добри от тези на традиционните артилерийски системи, MMRRWS ще намали разходите. Според говорител на "Дженерал атомикс" една ракета прехващач може да струва няколко милиона долара, а ракетите за релсотрона ще излизат по 25 до 50 хиляди долара. С други думи компанията е вложила десетки милиони, но постигне ли успех, ще получи десетки милиарди печалба.

В Русия няма милиардери, готови да инвестират в оръжейни системи, граничещи с фантастика, или в разработване и строеж на космически кораби. А и никой няма да пусне частника да припари до тази тематика. Остава му само да измисля пето колело за количката, с която разкарват ракетите. Един учен също няма как да спечели от подобно сътрудничество. Дори ако извади голям късмет и се види лауреат на държавна награда, ще разчита най-много на петнайсет хиляди рубли** отгоре към пенсията за старост. И то ако не е работещ пенсионер.

Някои ракетно-космически предприятия в Русия се оглавяват от милионери, но те получават милионите си за чиновническа работа, а не за конкретни проекти и за пускането им в серийно производство. Съответно нямат нито желание, нито смелост, за да предлагат инициативи.

Може би затова мнозина запомниха павилиона на "Роскосмос" от приключилото изложение МАКС-2017 с макетите на недостроения космодрум Восточний, на несъществуващите космически ракети от серията "Ангара", на съветската станция "Луна-24", летяла до нощното ни светило преди над 40 години, и с отличните меки мебели, разположени в голяма част от павилиона за удобство на бизнес преговорите.

Точно преди година, на 9 август, научно-популярното сп. "Ню сайънтист" помести статия, озаглавена "Военновъздушните сили на САЩ искат да бомбардират небето с плазма чрез мънички сателити" (US Air Force wants to plasma bomb the sky using tiny satellites).

Отдавна се подозира, че американците изпробват нови оръжия въз основа на плазмени ефекти. Подозренията се засилиха през 2011 г., когато Русия внезапно изгуби космическата си станция "Фобос-Грунт". Както заяви пред Интерфакс източник от космическия отрасъл, експертите решиха, че апаратът е аварирал най-вероятно под влияние на плазмено формирование в земната магнитосфера. Имаше дори заподозрян диверсант - американски радар.

Тогавашният шеф на "Роскосмос" Владимир Поповкин призна, че версията не бива да се пренебрегва. "Не ми се ще да обвинявам никого, но днес има твърде мощни средства за въздействие върху космическите апарати", каза Поповкин. САЩ впрочем категорично отхвърлиха обвиненията, но отказаха да участват в разследването. Статията в "Ню сайънтист" обаче донесе нови подозрения, че се използва плазма срещу летателни апарати.

Може ли Русия да създаде аналогични оръжия? Стана ясно, че може. Предложение в този смисъл бе изпратено до Научно-техническия комитет (НТК) към Военнопромишлената комисия на Руската федерация. Нещо повече, става дума за малко устройство, изпробвано вече по време на Съветския съюз. То създава плазмени образувания с диаметър стотици километри. Щом попаднат в такава зона, летателните средства излизат от строя, а балистичните ракети се самоликвидират заради смущения в електрониката. Изследванията били организирани с цел да се проучи влиянието на слънчевия вятър върху летателни апарати.

Как реагира НТК? Доста оригинално: отказа да разгледа проекта с мотива, че авторът нямал от онези листчета с номер и дата - допуск до информация, класифицирана като държавна тайна. Е не, хартийката естествено няма вина, че великата руска бюрократична стена разделя науката от прогреса.
 

-----------------=====
* "Независимое военное обозрение" излиза всеки петък като седмично приложение към руското издание "Независимая газета" - б. пр.
** Около 213 евро - б. пр.
 

/БТА/
 


282
Още от Свят
Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре
Напиши коментар Коментари
256
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 4 дни
Поне от 30 год. има плазмено леене на стомана !!! Да сте чули хората да казват :" КУПИХ СИ ПЛАЗМА"! Ако напиша статия за нова американска "грудкова бомба" с "тетрасмотолявен свръх газ " пак ще имаме свръх мнение ! Свръх плЯзма -а ги е страх от кУрейските " фунийки" !!!
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както сами виждате патента е подаден вчера :-) - 1985-а. Тогава СССР май още го имаше ;-). Сетете се, че е било и преди патента да се регистгрира официалнои и т.н. и т.н.
254
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Патентатора изчезна безследно някъде около 2008-а ;-))).

en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Eastlund

Когато Тесла е работил по въпроса станции не е имало нито автоматични нито дори полуавтоматични :-). Та нито Попов, нито неговия ученик Маркони не са открили радиото ;-).
253
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съжалявам че изчетох 60-70% коментари и статията. Като служехме в БНА, най-важно беше да направим радиовръзка помежду си, че да не накажат началника. А иначе станцията трябваше да засече един бюлюк параметри автоматично и да ги предаде пак автоматично-невъзможна мисия. Затова на учение предварително зареждаха нужното в приемната част. Ако и сега ги пращат на мисии с калпаво оборудване язък за момчетата.Тогава бяхме с руско оборудване-тежко,грубо и здраво+АК и кирка/лопата за неутр. на атомен уд
252
5
 
3
 
! Отговори
ссдд преди 1 седмица
Целия запад ходил на пръсти около русия.Ха-ха-ха
Само ти май не разбра ,че това икономическо джудже Русия не е фактор никъде по Света и никой не се съобразява с тях ? Най-технологичното нещо с което разполагат руснаците е Лада Нива.Разбери ,че на тоя свят каквото кажат САЩ и НАТО ,това става и руснаците са длъжни да бъдат послушни.
251
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия одавна е създала. Толкова са "изостанали" руснаците, че целия запад ходи на пръсти около нея. А сащ да спре да лае че е жалка вече последното унижение дойде от Корек която буквално и плю в сурата и показа колко безпомощна е станала бившата господарка на света. Най-адекватното е просто да млъкне и без това ефект от лаенето нула
250
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Същност това е факт сащ е формирана от отрепките на Европа. Навремето всеки който е стъпил на американска територия му се е давало земя за обработване и пълна амнистия. Сещаш се че безимотните(глупавите) и престъпниците са имали най-много мерак.
249
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сащ са едни извратени ***, събрани от целия свят. без история, култура и т.н.
тъпи, празноглавои, прости и загубени
--------------------------------
Такова нещо може да напише само изключително прост човек който наистина си няма хал хабер понятие от съвременната цивилизация .
248
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
255 Имат да, яд ли те е
247
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ имат огромен плASSмен потенциал.
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Не се спря: Ашли Греъм пак изпъчи задни части"

Е те това е то плазмения и изобщо потенциала на САЩ.
245
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 1 седмица
До anonymous 234 Не сме свикнали че Крим е руски. Я го напиши 100 пъти, че бавно загряваме.Ха , ха...!
244
5
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 1 седмица
Може , ама първо руснаците да направят колата на Путин , че за него няма подходяща.Чувам че оставало само да я боядисат , ама нямало подходущ цвян.
243
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сащ са едни извратени ***, събрани от целия свят. без история, култура и т.н.
тъпи, празноглавои, прости и загубени
242
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ има само едно оръжие, което заслужава внимание и това е атомното. Останалото е без значение, защото далече от САЩ, срещу що - годе мотивиран и оборудван противник става неизползваемо. Като самолети, кораби, танбкове и т.н. Релсотрони, мелсотрони и т.н. са нищо в сравнение с гъботроните. И Говеждите троли тука не са за подценяване. Например, Говедото, дето троли не само със статията, но и с простотии в коментарите ;)
241
18
 
10
 
! Отговори
111 преди 1 седмица
Всички знаем за кое оръжие на САЩ става въпрос и как то може да променя климата и дори да причинява земетресения.Американците технологично са 100 години пред останалия свят и имат оръжия които никой неможе да си представи дори.Руснаците от друга страна са държава от третия свят ,които още пият препарати за вани и никога няма да бъдат способни да изобретят каквото и да било,свиквайте.Може да се конкурират с Ирак или Сирия ,но САЩ са прекалеено голяма хапка за тях.
240
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В цялата статия не прочетох нищо за плазмена бомба. Каквото и да значи това. А то при Говедото явно не значи нищо ;)))
Много ми е интересно, този, който се представя за Говедото, дали изобщо си е направил труда да провери какво е плазма в интернет? ;)))
239
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
русия е държава с престъпен режим подобно на Северна Корея и следователно трябва да бъде третирана със санкции и тн. Българи не забравяйте злините донесени ни от русия и комунистите
238
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Подобно на повечето нормални Българи и аз мразя русия и престъпния режим на джуджето, дано скоро собствените му хора го утрепят и да заживеем нормално без престъпния режим на путинката да ни влия постоянно чрез продажни политици и смешни платени коментатори
237
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От статията не се разбира кога точно го пускат новата фантастика по кината? Пише бюджета но няма още реклами