Всеки ден: 92 американци умират от огнестрелни оръжия

От 1970 г. убитите са повече, отколкото във всички войни на САЩ
3 окт 2017 13:45, Елка Василева
31
Всеки ден: 92 американци умират от огнестрелни оръжия
Снимка: Reuters

След ужасяващата стрелба в Лас Вегас, взела 59 жертви, политиците ще реагират със сваляне на знамената наполовина, спазване на минути мълчание и национален траур. Това, което най-вече е необходимо да се направи, обаче не е обявяване на траур, а предприемане на действия за намаляване на жертвите на огнестрелни оръжия в Америка, пише в коментарна статия в. "Ню Йорк таймс".

Не трябва просто да се примиряваме с подобни касапници. Когато през 1996 г. в Австралия имаше стрелба срещу много хора, страната се обедини в подкрепа на по-строгите закони за огнестрелните оръжия. В резултат броят на убийствата с огнестрелни оръжия и на самоубийствата с огнестрелни оръжия намаля почти наполовина.

Още по темата

Скептиците ще кажат, че нещата не могат да се оправят с вълшебна пръчица и че законите не са в състояние да предотвратят касапниците. И до известна степен са прави. Някои престъпници винаги ще могат да се сдобиват с оръжия, особено в страна като САЩ, където има 300 милиона огнестрелни оръжия. Америка вероятно винаги ще има по-високо ниво на смъртност, причинена от огнестрелни оръжия, в сравнение с Европа.

Мащабите обаче са потресаващи. От 1970 г. от огнестрелни оръжия са умрели повече американци, отколкото във всички войни в американската история. Всеки ден около 92 американци умират от огнестрелни оръжия, а децата в САЩ са 14 пъти по-застрашени да умрат от огнестрелно оръжия, отколкото връстниците им в други развити държави.

"Ню Йорк таймс" представя статистика, според която от юни 2016 г. в САЩ е имало 521 масови стрелби. Данните показват, че след стрелбата в Орландо през юни 2016 г., при която бяха убити 49 души и която преди трагедията в Лас Вегас беше най-смъртоносното масово убийство в съвременната американска история, при такива стрелби са загинали 585 души, а 2156 са били ранени.

След поредната трагедия, при която бяха убити 59 души, а 527 бяха ранени, Америка е изправена пред избор: дали иска да приеме тези сцени в името на гарантирането на неограничен достъп до огнестрелни оръжия, или ще намери смелост да каже "стига толкова", пише в коментар британския в. "Гардиън".

Според автора на статията - демократическия конгресмен Ерик Суолуел - Конгресът на САЩ трябва да направи всичко възможно, за да намали нарастващия брой жертви на насилие с огнестрелни оръжия в Америка.

Изгледите да се затегне законодателството за огнестрелните оръжия в САЩ са ограничени, особено като се има предвид, че републиканците контролират Конгреса и Белия дом и са против всякакви действия, които могат да бъдат възприети като отслабване на Втората поправка към конституцията, даваща на американците право да носят оръжия, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ги устройва. Иначе има просто решение.
22
1
 
8
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
Винаги съм знаел че шаш са смърдяща Ко..чина. Дано по бързо им дойде края. Вулкан ли ще е ,ураган ли ,или пък Ким. Най мразената пап..лач на земята.
21
5
 
3
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
При това броят на предумишлените убийства в САЩ е на сто хил. души е 4.2.В Русия обаче техният брой на сто хил. души е 10.2. Там обаче обикновено не се стрелят (освен ако не са политически противници на Путин), а се трепят с тесли, брадви, тухли и всякакви подръчни средства. https://fr.wikipedia.org/wiki/Classement_des_pays_par_taux_d%27homicide_volontaire
20
3
 
8
 
! Отговори
Я стига преди 6 години
Те избиха милион души по света при техните агресии и преврати,а сте седнали да пишете за някакви си 92!?не напразно им викат нация от убиици.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествен подбор. Едни се стрелят. Други се тровят с препарати за вана. И без това *** е много.
18
4
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
имаше на фишките до тая същата статия една колко руснаци гътат годишно от фалшив, домашен и промишлен спирт. странно що лелка я неа скопипастила...
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САМАТА ИСТИНАБолни мозъци сте вие русофилите.Факт е ,че стандарта на живот в САЩ е най-висок,държавата е най-богатата и елитна в света.Там живеят около половин милион българи.За зелени карти играят десетки милиони по света годишно,а още толкова пускат и за визи.Целия свят иска да живее в САЩ ,да види американската мечта и богатия начин на живот.Само вие деби*лни русофили не го разбрахте ,че елита се предпочита пред руската мизерия !
16
2
 
10
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Не забраната на оръжията е решението. Оръжията не убиват, хората убиват! Много по-прагматично е да се забрани Исляма. За целия свят при това, не само за Америка! Ако ще изнасяте някакви измислени статистики, дайте тогава статистика за това колко терористични джихадистки атаки има в страните, в които няма мюсюлмани! Да ви подскажа ли? Добре - нула!
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера по повод стрелбата писах че това е ежечасие в Кравария. Живях там 5 години имаше една кабеларка която денонощно на живо предаваше убииства изнасилвания грабежи от които в първите дни ми настръхваше косата. След това свикнах и не ми правеше впечетление. Освен до работата и магазина на други места не ходех. Така са над 75 % от хората там. Оръжие може да си купиш от всеки оръжеен магазин но дали ще успееш да го използваш преди да те убият е въпрос на късмет! Това ви чака и вас в мутроландия
14
8
 
12
 
! Отговори
САМАТА ИСТИНА преди 6 години
по КАЛПАВА ДЪРЖАВА ЗА ЖИВЕЕНЕ ОТ ФАЩ НЯМА. НАШИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО ЗАМИНАХА ТАМ СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ХВАНАЛИ БОГА ЗА ШЛИФЕРА ОБАЧЕ СКОРО ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ Е ДЯВОЛА. НО ТОВА СА ЗАСЛЕПЕНИ ПРОСТИ БЪЛГАРИ ОТ МАМОНА / ПАРИТЕ/. ТАМ ТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ПРИТЕЖАВАТ НЕЩО НО ВСЪЩНОСТ ВСИЧКО Е НАЗАЕМ ДОРИ И ЖЕНИТЕ ИМ СЕ ПРИТЕЖАВАТ ОТ ЧИФУТСКИТЕ БАНКИ. И КОГАТО НА ЧИФУТИНА МУ СЕ ПРИСКА ПРОСТО ЖЕНА ТОЙ СИ Я ВЗЕМА Я ОТ Т.НАР. АМЕРИКАНЦИ А ВСЪЩНОСТ СА ЗАСЕЛНИЦИ / БЪЛГАРИ, РУМЪНЦИ, СЪРБИ И ТЕМ ПОДОБНИ *** / Х
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мащабите обаче са потресаващи. От 1970 г. от огнестрелни оръжия са умрели повече американци, отколкото във всички войни в американската история-------------------------------------Ами тогава защо водят войни и съсипват живота на милиони хора по света.Просто да засилят тази дейност вътре в страната и щом трябва да бъда избити толкова хора, нека си ги избиват там. И по-лесно, и по-евтино.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
92 х 365 = 33500.Че то един град, бе.Айде догодина да преизпълнят плана със 200 %
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЗАЩО КОРДЕЛКА?НАЛИ ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ УПРАВЛЯВАТ? ИЛИ ТЕ МИСЛЯТ САМО ЗА СУДЖУЦИТЕ, А ЗА БЕЗДОМНИТЕ НЕ ИМ СТИГА ВРЕМЕ.А Делян Добрев си заслужава нещо повече от плюенето.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЩО ТАКА! НАЛИ ВСИЧКО ИМ Е НАРЕД НА АМЕРИКАНЦИТЕ, НАЛИ СА БОГАТИ, ЩАСТЛИВИ И БЕЗГРИЖНИ?Май зад красивата фасада на зданието има порутени и опикани апартаменти.
9
1
 
8
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 6 години
И в Бг .от десет осем носим оръжие Но! Слабо ни е още ГМОто. за разлика от "най хубавото място за живеене" според *** лъжци.Какво му е хубавото на ураганите , гипсокартонените бараки и изтрещяла из...т
8
1
 
5
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
"Страната на свободните" отдавна е взела решението си относно моралната дилема: "свобода и оръжия" или "малко-по-малко свобода без оръжия". Само че победителите в спора са малцинството по-близо до върха на пирамидата. По този начин те са свободни да изкарват пари от оръжия и войни по света и у тях, а тези от мнозинството са свободни да се избиват като кучета когато някой прещрака. И у нас е така, но нямаме толкова огнестрелни оръжия и се налага да сме креативни като се затриваме....
7
7
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен И всички тези бездомници получава купони за храна и спят в приюти. Спането е по желание.А нашите бездомници се изхранват от кофите.Иде зима. Как не чух от Корделка законопроект да се изградят приюти към кметствата във всички населени места? А да плюят по Дилян Добрев могат.Не трябва да има гладни и спящи по улиците хора.Някой против?
6
17
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
И въпреки това там е най доброто мяста за живеене , или ще получа минуси? А ? Я да чуя путинофил..та?
5
2
 
5
 
! Отговори
Martial law преди 6 години
Ще насъберат май пушкалата на хамериканчовците. И после може и в извънредно положение целогодишно да са.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мали ако беше за Русия статията щеше да е пълно с "западна пропаганда!" ама на...