"Звярът от изтока" взе десетки жертви в Европа

Отрицателни температурни рекорди на много места
1 мар 2018 10:20, Елка Василева
11
"Звярът от изтока" взе десетки жертви в Европа
Снимка: архив, Reuters

Студената вълна в Европа причини смъртта на най-малко 47 души, предаде Франс прес.

Сред жертвите са много бездомници. Според преброяване на Франс прес студената вълна е причинила смъртта на 18 души в Полша, шестима в Чехия, петима в Литва, по четирима във Франция и Словакия, по двама в Италия, Румъния, Сърбия и Словения и по един в Холандия и Испания. В Естония студът е взел общо седем жертви този месец.

Миналата нощ бяха поставени отрицателни температурни рекорди на много места. В Швейцария бяха измерени -36 градуса по Целзий в Глаталп, необитаемо място на надморска височина от 1850 метра.

Температурите на много места паднаха до между -10 и -20 градуса.

Студената вълна е наричана "Звярът от изтока" от британските медии, "Сибирската мечка" в Холандия, "Снежното оръдие" в Швеция и "Москва-Париж" във Франция. Очаква се температурите да останат много ниски до утре.

Особено засегнати са бездомниците. От началото на студената вълна са починали общо най-малко осем души без постоянно жилище - по трима във Франция и Чехия и двама в Италия.

Френските власти разкриха 150 000 места за спешно настаняване. В Белгия властите в няколко града взеха безпрецедентно решение за принудително въдворяване на бездомници в центрове за настаняване.

В Ирландия много хора се запасяват в магазините, за да се запасят с храна с наближаването на бурята Ема. Очаква се тя да причини днес най-обилните снеговалежи в страната от 1982 г.

Холандия бе обхваната от мания за каране на кънки. Въпреки че на места студът се усеща като -15 градуса, условията са идеални за този зимен спорт, в който страната постигна големи успехи на завършилите в неделя 23-и Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея.

75-годишен мъж загина, след като падна в ледени води, пързаляйки се по тънък лед. Регистрирани бяха още няколко подобни инцидента, за щастие завършили без жертви.

В цяла Европа въздушният, железопътният и автомобилният транспорт бяха нарушени заради студа и снега. Много училища бяха затворени, а планински села - изолирани от света.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: студена вълнаЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМА ТО ИМА ЛИ БЕЗДОМНИЦИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА?НАЛИ ТЕЧАХА РЕКИ ОТ МЕД И МАСЛО?
9
1
 
5
 
! Отговори
Vegan преди 6 години
Как умират тези хора ! Аз съм в Хелсининки спя на -20/-25C* на улицата, спал съм и в Лапландия и северно от Финландия в Норвегия, на -35C* със силни ветрове и без екипировка, със сако от Париж и работни панталони от Германия, спален чувал от Билтема 20 евро, и още съм жив... а сега духнало малко руски вятър и хората докато излзиат да си напазаруват умират ! Дам глобалното затопляне е в Африка, през лятото :)Не е глупав този който го лъжат с "глобално затопляне", глупи е този който знае и вярва
8
1
 
1
 
! Отговори
Оня преди 6 години
до 7 :Dолеле дано да е сарказъм твоето, че иначе срам сраааам
7
6
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Няма такова нещо като "глобално затопляне". Вселената ли се затопля, че е глобално?Спрямо коя база е затопляне? Може би спрямо времената на динозаврите, или пък когато планетата е била полу-разтопена?Нали официално ледената епоха все още не е приключила, ние живеем в последната, в период между обледяванията, то малко да помисли човек и ще се сети, че е било по-топличко преди това :D
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как още няма коментари на "разбирачи" които да осмиват глобалното затопляне? Или още се излежават в топлите си легълца, мамините златни те...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз-ет - Не разбирам, как работи извратеност ти мозък, но не, за разликата от теб, аз не вярвам, че трябва да оставяме хората на "естественият подбор". Това отнася ли се за деца ? Тъй, като говорим за естествен подбор и природни закони, ако се настаняват у вас и те изритам, тъй като може и да съм по-силен , пак ли е приемливо ? Виж, ок е, че си социопат, ама недей бинго натяква...
4
7
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
стига глупости. В всяко развито общество от времето на Шумер и Акад е имало *** и пропадалища. Хора, които просто в даден момент са позволили живота да ги сгъне! Сега либерастите правят драма от това.
3
3
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Азе, ако ти спре тока, да не вземеш, да ревеш за помощ, че някой, който може да ти пратя, ще ти изцепи "естествен подбор" и ще те подмине---в НПО ли работиш ? Или имаш близък който сте изгонили на улицата и тинагарча темата?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз-етАзе, ако ти спре тока, да не вземеш, да ревеш за помощ, че някой, който може да ти пратя, ще ти изцепи "естествен подбор" и ще те подмине.
1
3
 
20
 
! Отговори
Да разберат преди 6 години
Че с Изтокът шега не бива.