Как лятното часово време се отразява зле на здравето?

Повишаване на главоболията
27 мар 2015 20:36, Михаела Лазарова
7
Как лятното часово време се отразява зле на здравето?
Снимка: photl.com

Смяната на часовото време в името на използването на повече от осветената част на денонощието е практика, която е въведена в много от развитите страни по света. У нас тя се спазва от 1979-та година. 

Опитът показва, че този метод за спестяване на енергия и по-доброто използване на светлата част от денонощието всъщност има своите негативни ефекти върху хората. Въпреки че по-голямата част от денонощието е осветена (което би трябвало да е радостна новина), лятното часово време се оказва с доста пагубни въздействия. 

Автомобилни катастрофи 

Статистиките в световен мащаб показват, че с преминаването към лятно часово време автомобилните катастрофи и инциденти се увеличават. 

Общата концепция по случая е, че дори малките промени в съня и циркадните ритми могат да променят човешката бдителност, в някои случаи към фатален край. 

Повишаване на нараняванията на работното място 

Тази статистика се отнася най-вече до професиите, които крият реален риск от физическо нараняване, например миньори, шофьори и работници в промишлеността, както и такива, работещи с някакъв вид опасни машини.
Въпреки това, историята показва, че и офис служителите търпят някакъв вид наранявания на работното място, независимо от факта, че офис сградите се считат за обезопасена среда без физически рисков труд. 

Вестник Applied публикува психологическо проучване, проведено през 2009 година, чието заключение е, че работниците в мините, пристигнали на работа след по-кратък с 1 час сън са били по-склонни да се наранят по време на изпълнение на служебния дълг. 

Изследователите обясняват това с липсата на сън по време на топлата част от годината. 

Повече инфаркти

Екип от шведски учени провежда изследване през 2008 година, което показва, че процентът на сърдечни удари по време на първите три дни от смяната на зимното часово време с лятно броят на случаите, свързани със сърдечни проблеми и инфаркти се е увеличил с 5%. 

Учените отново приписват причините за повишаване на негативната статистика на липсата на сън. Хормоните на стреса започват да се освобождават в по-големи количества. Това повишава възпаленията в тъканите, което от своя страна води до по-тежки усложнения, едно от които е инфарктът.

Сърфиране из мрежата 

Повишеното безцелно сърфиране в интернет може и да не спада в графа физически наранявания, но също е негативна последица от ленивостта и отпуснатостта, която наляга хората по време на смяната на астрономическото време с лятно. 

Този отрицателен ефект от преминаването към лятно часово време струва стотици хиляди загуби на работодателите и компаниите. 

През 2012 година A Journal of Applied Psychology публикува проучване, което установява, че честотата на безцелното сърфиране в мрежата значително зачестява през първия работен понеделник след фактическата смяна на времето. 

Повишаване на главоболията 

Циркадните ритми контролират огромна част от процесите в организма, включително секретирането на определени хормони, влияещи на настроението, глада, съня. 

Когато тези ритми бъдат нарушени, дори само с един час, човешкото тяло веднага отбелязва разликата и реагира, доста често с болка.

Още полезни статии може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големците мислят първо за себе си,а каквото остане е за хората!Щом се повдига въпроса за часовото време,очаквайте промени,явно вече не им отърва!
4
4
 
4
 
! Отговори
Турист преди 9 години
Харесвам лятното време. Можеш да махаш *** 12 часа и пак стигаш навреме за първата бира.
3
16
 
4
 
! Отговори
man преди 9 години
Смяната на времето влияе на лигловци, некачвали се на самолет през живота си. Не е нормално всяка година да се изписва толкова по темата, вижте Руския опит в отмяна на смяната на времето какво доведе..
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЗИ СТАТИЯ ДА СЕ РАЗМНОЖИ И РАЗДАДЕ НА ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ВРЕМЕТО С ЕДИН ЧАС НАПРЕД ИНДИВИДИ. ЗА ДА РАЗБЕРАТ КОЛКО СА УМНИ !!!!!!!!!!!!!!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да дадат на хората по 10 допълнителни дни отпуск за да могат да ги ползват когато се усетят не добре.