Хари и Меган - една приказка, превърнала се в кошмар

"Беже ужасно брат ми да крещи срещу мен, а баща ми да говори лъжи", споделя принцът
15 дек 2022 17:15, Дарена Найденова
38
Хари и Меган - една приказка, превърнала се в кошмар
Getty

Ето го и скандалът! Това си мислеше всеки, когато стана ясно, че Меган и Хари пускат свой документален филм. Очакваше се всичко да бъде насочено срещу кралското семейство, да бъдат хвърлени обвинения към останалите членове и пропастта между Калифорния и Лондон да се уголеми. В частност имаше и такива моменти, но общата картинка е съвсем друга. 

Всъщност филмът на Хари и Меган е доста поучителен за медиите, таблоидите и всички онези хора, скрити зад профилите в социалните мрежи, пишещи ужасни коментари по адрес на личности, които дори не познават. Поучителен и за всеки, който избира да мълчи пред лицето на омразата, истинските заплахи за живота на някого и опитите да се повали една жена, която просто се е влюбила в един истински принц.
 
Историята на бившите херцози на Съсекс доста прилича на тази на принцеса Даяна. Изстрелване до народната любов, обичани от медиите в началото, но повалени от същите тези медии. Измислени истории, скалъпени "доказателства", постоянно преследване и никакво чувство за спокойствие. Всяка една крачка - следена. Всяко едно действие - грешно. Всяка една дума - обида, критика, неправилно изречена. Една матрица, която се надявахме, че е изчезнала след смъртта на Даяна, но всъщност все още е тук и все още държи здраво юздите. Път, който води само до едно - напускане на кралското семейство и Великобритания.
 
Приказката, която се превръща в кошмар
 
Ако филмът показваше само сватбата на Меган и Хари, всички щяхме да си кажем, че искаме да сме на мястото на Маркъл. Колкото и роли да е имала на екран, никога не е стигала до тази - истинска принцеса в кралското семейство. Наследник на Даяна. Глъдка свеж въздух в закостенялата монархия. Човекът, който разсмива кралицата още на първото им общо посещение. Жената, която може да обедини цяла една нация. 
Всичко в началото изглежда прекрасно. Голямата сватба, наблюадвана от милиони по целия свят, изкарала стотици по улиците на Лондон. Хора, които никога не са се докосвали до Меган и Хари, сега се радваха на тяхното щастие, на първата им целувка като съпруг и съпруга, на мисълта за общото им бъдеще. Там, в Лондон. 
 
И дълго време всеки вярваше в тази приказка. От усмивките по публични събития, до общите изяви с принц Уилям и Кейт Мидълтън. Топлите прегръдки и милите думи. Семейните празници. Всичко, за което едно семейство си мечтае, събрано на едно място. 
Но тази приказка приключи доста бързо. Или пък се проточи твърде много. Никой не знае какво всъщност се случва зад затворените врати на двореца, докато някой вътрешен не ги отвори. Така беше с принцеса Даяна и интервюто й в "Панорама" през 1995 година, така се случи и сега, 27 години по-късно, с документалния филм на Меган и Хари. 
 
Двойката говори откровено за всичко, през което са преминали след сключването на брак. Смятат, че това е моментът, в който семейството ще бъде обединено, държавата и монархията ще бъдат по-силни, а народът по-щастлив. И за момент всичко върви точно по план. Великолепната четворка в лицето на Меган, Хари, Уилям и Кейт се появява заедно на събития с широки усмивки и преплетени ръце. Медиите и феновете ги обожават, описвайки ги като най-добри приятели. 
 
 
Всичко това обаче бързо приключва и то от същите хора, от които е започнато - медиите. Изведнъж нещата стават непоносими за Меган, която е критикувана за всяка своя постъпка. Започва се очевидно сравнение между нея и Кейт с цел херцогинята на Кеймбридж да бъде изкарана като много по-добра от двете. Независимо че носят едни и същи обувки, изборът на Мидълтън е описан като "модна тенденция", докато този на Маркъл е "ужасен". Роклята без презрамки и паднало рамо на Кейт е "прекрасна", а тази на Меган, която е много по-неразкриваща, е "нарушение на кралския протокол". 
 
По думите на Меган и Хари, това е правено с цел и помощ от кралското семейство. Сред турнето си в Нова Зеландия, Австралия и Фиджи двамата стават много популярни сред обикновените хора. Всяка една история във вестниците е за тях, оставяйки на заден план всичко друго в кралското семейство. Това, според приятели и историци, е сериозен удар по егото на монархията и трябва бързо да бъде променено.
 
Звучи ли ви познато? Същото се случва и с принцеса Даяна преди повече от три десетилетия. Тогава, след сватбата си с принц Чарлз, тя става много по-интересна личност от него, което никак не се харесва на бъдещия крал. Смята се, че дори той я е заставил да намали публичните си прояви, за да може общността отново да насочи вниманието си към него.
 
По думите на Хари, в таблоидите постепенно започнали да се появяват фалшиви истории за съпругата му, като някои от тях идвали директно от двореца. Обяснява, че всяко едно семейство в монархията си има свои екип, който се грижи за медиите. И докато всичко отвън изглежда чудесно, зад затворените врати се води вътрешна борба, която поставя един срещу друг близки и роднини. 
 
Принцът разказва, че, когато един ПР екип иска да заличи история за своя клиент, то той е готов да предостави такава за друг член от семейството. Не се притесняват как това ще се отрази на жертвата и какво ще й причини. Често тази жертва е била именно Меган. "Това е мръсна игра", споделя Хари. 
 
 
Приятели на Маркъл казват, че тя се е превърнала в изкупителната жертва на двореца. Използвана била, за да може да се пренасочват истории към нея, когато някой член от семейството е бил представен зле в медиите. За да може историята да бъде премахната, опровергана или променена, таблоидите получават в замяна информация относно Меган.
 
"Казах си, че всичко ще спре, ако не съм тук". Не, сега не цитираме принцеса Даяна, а Меган Маркъл. Думите обаче звучат познато, нали? Ако сте попадали поне на един документален филм или книга за покойната принцеса на Уелс, много добре знаете, че тя ги е изричала поне веднъж на глас и още десетки пъти на ум. 
 
Меган преминава през абсолютно същия период, като също като Даяна се опитва да потърси помощ от двореца. "Бях готова да получа помощ, да замина някъде, но не ми позволиха. Притесняваха се как ще изглежда в очите на хората", казва тя за кралското семейство. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 1 година
ГлъДка... сериозно? Мислех, че поне тук сте малко по грамотни..