IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Как да се храним здравословно по време на Коледния пост?

Проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR

Коледните пости започнаха на 15 ноември - прекрасна възможност да обърнем поглед навътре към себе си, да пречистим тялото и да извисим духа.

Това е време за смирение, осъзнатост и подготовка за един от най-светлите християнски празници.

Диетологът проф. Донка Байкова уточни пред "България сутрин", че месото се изключва от менюто на Месни заговезни, но остават рибата, яйцата и млечните продукти.

От 15 ноември изключихме и тях заради Коледния пост - известен още като Рождественски. Той продължава 40 дни - до 24 декември (Бъдни вечер) включително, и е последният пост за годината.

Съществуват и специални дни като Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември), когато рибата е разрешена без изключение. 

По думите на проф. Байкова бременните, кърмещите жени и децата до 7-годишна възраст са рискова група и трябва да се съобрази дали постите са подходящи за тях.

Диетологът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че след постите храните, от които сме се ограничавали, трябва да бъдат включени в менюто ни поетапно, а не изведнъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
България
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата