17 религиозни паметника бяха открити в района на Стоунхендж

Британци са създали дигитална археологическа карта на комплекса
11 сеп 2014 11:27,
0
17 религиозни паметника бяха открити в района на Стоунхендж
Снимка: Архив Reuters

В резултат на многогодишен проект за дигитално картографиране е било установено, че Стоунхендж не е изолиран паметник, а само част от огромен комплекс светилища, могили, ровове и места за жертвоприношения. В околностите на прочутите мегалити са открити 17 неизвестни религиозни паметника, съобщи в."Гардиън".

С помощта на радари, лазерни скенери и магнитоизмерителни прибори, конструирани във виенския институт "Лудвиг Болцман", британските учени са създали дигитална археологическа карта на комплекса (заемащ площ от 12 кв. км. ). Във виртуалното пространство те са отстранили всички промени в ландшафта, настъпили за 5000 години - от момента, когато са се появили първите мегалити.

"Нашите представи за Стоунхендж коренно се промениха. Този паметник не е стоял в горда самота, той е бил свързан пространствено и културно с много ритуални съоръжения", твърди ръководителят на проекта Винс Гафни.

Учените са открили в хълм огромна дървена конструкция. По всяка вероятност това е бил "дом на мъртвите", където са били извършвани странни ритуали, включително и демонстрация на труповете на хора от същото племе и отстраняване на месото от костите. Тези ритуали са били извършвани във външния двор на зданието.

Радари, "осветили" това, което се намира на три метра под земята, са помогнали северно от Стоунхендж да бъде открит паметник с дължина 3 километра - Курсус. Два огромни рова в него са изпълнявали астрономическа функция: в деня на лятното слънцестоене сянката от източния ров (на разсъмване) и западния (по залез) показват мястото, където 400 години по-късно е бил построен Стоунхендж.

В хода на проекта са били открити също неочаквани страници от историята на известни паметници, преди всичко на хенджа Дарингтън Уолс. Хенджовете представляват големи праисторически архитектурни структури. По форма те наподобяват кръгове или са овални, с диаметър 20 м. и с граници маркирани от насипи.

Въпреки доброто си укрепление хенджовете вероятно са били повече с ритуална цел, отколкото отбранителна.

Хенджът Дарингтън Уолс е един от най-големите в света: неговата обиколка е била повече от 1,5 километра. Оказва се, че първоначално по периметъра на Дарингтън Уолс, както в Стоунхендж, са били поставени триметрови камъни (били са повече от 60). Но по-късно древните британци са махнали и преместили на страна всички мегалити.

"Древните хора с удоволствие са разрушавали своите паметници. Те са правили много странни неща: престроявали са ритуалните съоръжения, променяли са техните функции, унищожавали са ги. Тези паметници са оцелели много столетия, така че те съвсем не са били създавани от народите, които са ги унищожавали", разказва Гафни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари