Как да укрепим кожната си бариера?

Избягвайте стреса, съветват дерматолози
1 юни 2020 22:54, Иванка Гъркова
0
Как да укрепим кожната си бариера?
Снимка: IStock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя го предпазва от редица външни фактори като промяна в температурата и влажността; натиск и наранявания; химични вещества; болести; вредните UV лъчи и други. Тя поддържа хидратацията (баланса на течности в тялото) и регулира телесната температура. Но понякога нейната бариера – най-външният ѝ слой, се нарушава. Тогава тя става суха, раздразнителна и по-чувствителна.

Когато работата на защитната бариера се промени, кожата изглежда и се чувства по друг начин. Тя не може да задържи влагата или да изхвърли токсините, което води до редица проблеми, сред които преждевременно стареене, възпаление и пъпки.

Козметиката, която всеки използва, има много важна роля за подобряване състоянието на кожата в такъв момент. Тя трябва да поддържа оптималното pH, за да може кожата да бъде по-малко уязвима на факторите на околната среда.

Ако кожата ви е проблемна през последните няколко месеца, ето 4 начина, с които да укрепите нейната защитна бариера:

1. Опростете рутинната си грижа

Ако усетите, че бариерата на кожата ви е нарушена, опитайте да направите разбор на това каква козметика ползвате и какви точно процедури сте си правили. Може би новият ви крем за лице или маската, която сте си направили през уикенда, съдържат съставки, които са раздразнили кожата. Най-добре е да опростите рутинната си грижа като използвате само почистващо средство и някакъв вид овлажнител след това. Но те трябва да са съобразени с вашия тип кожа.

Избягвайте ексфолиране и се стремете да ползвате по-натурална козметика. За да подсилите бариерата на кожата през това време, наблегнете на продукти с овлажняващи вещества като ниацинамид и хиалуронова киселина. Доказано е, че те задържат влагата в кожата.

2. Избягвайте продукти с аромат

Всеки обича да се намаже с крем за лице или лосион, който има страхотен аромат. Въпреки това, внимавайте, защото колкото по-силен е той, толкова повече може да раздразни кожата и да наруши нейната бариера. Има много изкуствени или синтетични аромати, които ви създават приятно усещане, но всъщност са враг за кожата.

Ароматите могат да предизвикат реакция на кожата и да променят кожната бариера за дълго време. Затова по-добре избягвайте козметика, която е твърде ароматна

А как влияе стреса и още съвети от дерматолози за кожата вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари