»нтериор 2021: ƒомът ни все по-близо до природата

ќбновена: 11 ное 2020 10:20 | 30 окт 2020 10:00, јлександър ѕопов
»нтериор 2021: ƒомът ни все по-близо до природата
—нимка: Pixabay

ѕрез последната почти година най-често споменаваното словосъчетание е "новото нормално". ≈два ли н€кой си го представ€ как изглежда, но със сигурност ще окаже вли€ние върху дома ни. ѕоказват го и интериорните тенденции за 2021 г.

ƒигитална работна среда

 оронавирусът промени много съвременни€ начин на живот, особено в градовете. ƒигиталната работна среда от дистанци€ ще ни принуди да помислим за зони извън традиционните вкъщи.

»зграждането на работни зони е предизвикателство не само за нас, но и за на архитекти и дизайнери.

ƒомът вече не е само нашата "крепост" за почивка и семеен уют, той се превръща в един хибрид, в който наред с битовите дейности е и ново пространство за работа.

 омфорт и близост до природата

ќсвен удобни и комфортни, домовете на 2021 г. ще са все по-близко до природата. ≈то и кои ще са най-актуалните стилове за ваши€ дом.

≈ко стил

ѕри този стил се използват различни естествени материали като дърво, бамбук, хартиени тапети, естествен текстил, естествен камък. ћоже да звучи парадоксално, но този стил се съчетава лесно с хай-тек и минимализма. » изглежда ефектно комбинаци€та между използваните естествени материали и най-модерните технологии и електроника.

ƒжапанди

ƒжапанди е сравнително нов стил в интериорни€ дизайн и същетава скандинавско и €понско течени€.

ѕри него се преплитат модерните елементи с ретро, харесван е от мнозина заради контраста, който задава в дома.

»нтериор 2021: ƒомът ни все по-близо до природата

ћакар детайлите да са малко, те създават уют и практичност, така характерна за скандинавците.

»нтериорът в скандинавски стил е доминиран от спокойни пастелни цветове: бежово, светло сиво, светло синьо, светло зелено. Ќо доминиращото положение, без съмнение, принадлежи на бели€ цв€т. японската нотка и контраст идва с €рките цветове.

–устик

“ози стил отново е актуален, особено за хората, които б€гат от градски€ стрес в къщи сред природата или селата. “енеденци€, ко€то се забел€зва все по-отчетливо у нас.

–устикът е синоним на "изискана грубост", стилът залага изключително на естествени материали – както в облицовката, така и в обзавеждането.

«адължително при него е да има гол€ми пространства, които не са заети с мебели.  амъните, естественото дърво, масивните еко мебели не означва да се откажете от новите технологии. ѕросто тр€бва да се допитате до специалист или сами да замаскирате уредите с различни декорации - камъни, дървени панели.

»нтериор 2021: ƒомът ни все по-близо до природата

ѕри този стил е важно да не правите компромиси с пода, стените и прозорците - например да сложите PVC дограма или ламиниран паркет на пода. ƒървото не тр€бва да бъде замен€но.

“апетите и боите пък са табу за стените. ƒори да са малко по-скъпи като материали, не жалете пари, защото иначе ефектът ще се загуби. јко ви идва финансово над планираното - винаги можете да се възползвате от VISA Classic Shopping Card, с ко€то да извършите желаните покупки и лесно като при стоков кредит да разсрочите до 36 месеца платената сума.

¬реме за креативност

»нтериорните тенденции за следващата година намигват към нашата креативност. —пециалистите са категорични, че интериорните проекти не тр€бва да следват модата. “е стават все по-персонализирани. «атова и не се притесн€вайте да съчетавате антики и модерни мебели в една ста€. ¬ажно е да подчертаете вашата индивидуалност и в крайна сметка да ви носи уют.

ћалки жилища

Ќай-гол€мото предизвикателство за специалистите си остават малките градски апартаменти. ¬ т€х не е никак лесно да обособиш спалн€, кухн€ и работно м€сто.

—ред тенденциите на 2021-ва влизат и преградите, с които можете да обособите отделните зони.

—поред предпочитани€ стил те могат да бъдат от стъкло, акрил, бамбук, дърво и според концепци€та да бъдат неподвижни, плъзкащи или върт€щи се.

 ухн€та

 ухн€та вече не е отделно помещение, в което н€кой се "забива" да готви. “ова е м€сто, в което може да вземе участие в приготв€нето на храна ц€лото семейство, м€сто за разговори. ќтворени€т етажен план на кухн€та, трапезари€та и другите пространства за обитаване се очертава като нова потребност.

ћебели

ѕрез следващата година на мода ще бъдат мебелите от естествени материали, като цветовете са в земните тоналности.  огато жилището е малко се изискват умни конструкции - сгъваеми или подвижни платформи, сгъваеми легла и т.н.

“р€бва да се отбележи, че в новите тенденции своето м€сто заемат и класическите мебели.

—палн€та

“ова е м€стото, където можете да заложите на повече лукс. ѕрез 2021 г. дизайнерите препоръчват кадифе, искр€щи метални детайли, мрамор, тежък текстил - материали, които изискват и повече средства. “ова обаче не бива да ви притесн€ва, защото можете да € обзаведете на разсрочено плащане при желани от вас вноски.

ѕърви€т интериорен цв€т на 2021 г. е €сен

ѕреди месец бе об€вен и първи€ интериорен цв€т за 2021 г. ѕроизводител€т на бои Dulux об€ви, че цв€т на годината за 2021-а ще е Brave Ground - бежов оттенък, отраз€ващ силата, ко€то черпим от природата. «аради коронавируса приоритетите на много хора са се променили, кариерата отстъпва на домашни€ уют. ј такъв успоко€ващ цв€т ще помага за зареждане и възстанов€ване от стреса.

—тати€та е подготвена за UniCredit Bulbank.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


ќще от
—понсорирано съдържание