Аки Каурисмаки ни показва "Другата страна на надеждата"

Филмът му – на тазгодишния София Филм Фест
Обновена: 12 яну 2017 19:58 | 12 яну 2017 15:05, Петя Славова
0
Аки Каурисмаки ни показва "Другата страна на надеждата"
Снимка: София Филм Фест

Отново с чудатите герои на Аки Каурисмаки ще се срещнем на тазгодишния София Филм Фест. Най-новият филм на финландския режисьор "Другата страна на надеждата" пристига у нас директно след Берлинале.

Премиерата е на 67-ото издание на международния кинофорум, който ще се състои от 9 до 19 февруари 2017 в Германия.  Продукцията е в конкурсната програма и ще се състезава за престижната "Златна мечка".

"Другата страна на надеждата" е вторият от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Аки Каурисмаки започва през 2011 година с "Хавър". Историята е за един пътуващ търговец, чиито път се пресича с този на сирийски бежанци.

Филмът беше заснет през есента на 2016 година във финландската столица Хелзинки. Аки Каурисмаки е най-известният съвременен финландски режисьор, добре познат и на българските зрители със своя автентичен авторски стил - той прави филмите си по собствени сценарии и ги продуцира със създадената от него самия компания Sputnik Oy.

"Аз правя простички филми – целта е да са толкова ясни и гъвкави, че да бъдат разбираеми и без превод, дори от бабите в китайската провинция. Това е моята стратегия – оставям образите да говорят. Бихте искали вашите послания да бъдат разбрани в света? Тогава опитайте да създадете филм за международната публика – това е най-добрият начин всеки да види през очите ви света, в който живеем.

Както е казал Достоевски – "Наблюдвайте хората". Така ще ги опознаете и разберете по-добре. Аз съм просто нравствен човек, не съм моралист, и не намирам никакъв смисъл да снимам филми без нравствено послание... Почитател съм на Бресон... за мен той е Бог! Неговият начин да разказва истории е уникално прост и в същото време гениален."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари