НИМ представя нови, непоказвани експонати

Изложбата "Тракийски съкровища" заминава за Норвегия
18 авг 2017 16:23, Анисия Иванова
1

Снимка: НИМ

Националният исторически музей /НИМ/ показва нови, рядко показвани и непоказвани досега експонати, съобщават от музея.

От 1 септември някои от основните експонати на НИМ ще бъдат представени в музея в Берген, Норвегия с изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България". За сметка на това посетителите на музея ще могат да видят нови експонати.

Зала 2 на НИМ е обновена и в нея са представени нови, емблематични паметници на торевтиката, на пластиката и изкуствата и др.

Подновената експозиция традиционно акцентира върху сребърни съкровища, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в България, някои от които се показват за пръв път.

Новост в експозицията е "Сребърното съкровище от с. Йонково" /3-ти век пр.Хр./. То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

Редки и изключително интересни паметници са показаните за първи път изящни предмети от стъкло - фигура на птичка /5-3-ти век пр. Хр./, стъклен амфориск, прешлени, мъниста /3-2-ри век пр. Хр./. Това е единствената изцяло запазена фигурка на птичка у нас, достигнала до наши дни.

Разказът за тракийското въоръжение е допълнен от непоказвани кнемида /наколенник/ от 4-ти век пр. Хр. от Хаджидимово, Гоцеделчевско, и върхове на копия, ножове и др.

За първи път пред широката публика са представени и теракотите от Мулетарово /3-2-ри век пр. Хр./. Фигури на богиня /Персефона/, на Дионис и Ариадна, стилизирани фигури на бикове, чаша "мегарски тип" представят част от културно-историческото наследство от една географска област /Югозападна България/, която тепърва ще бъде детайлно проучвана.

Разнообразието от накити /торкви, гривни/, бронзова /посребрен диск от огледало с триизмерно изображение на богинята Нике, управляваща двуколка, теглена от два коня/ и керамична пластика /Антефикс - глава на Херакъл - покрита с лъвска кожа и Антефикс - глава на Атина Палада с коринтски шлем/, чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени /лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н./ ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода 5-1-ви век пр. Хр.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
прост преди 3 години
и ние като мАкедонците. Траки, траки, ама Нике, Атина, Херакъл, т. е. гърци.