Ириней Константинов: Театрите до последно ще се борят за оцеляване

Зрителите не са се увеличили много с въвеждането на зеления сертификат
26 окт 2021 22:40, Нели Христова
18

За да отидеш на театър вече ти е нужен "зелен сертификат". Но ще се напълнят ли залите при тези условия?

"Всички бяхме в очакване как ще бъдем посрещнати с това изискване, как ще дойде публиката. С какво желание, с какво нежелание... Беше интересно. Народът ни не е от подредените, екстраординарните ситуации като че ли ни възбуждат да бъдем по-активни и това засилва желанието ни да се справим", сподели директорът на Театър "София" Ириней Константинов пред Bulgaria ON AIR.

От Театър "София" са успели да сключат изгоден договор с лаборатория за тестването на посетители. По думите на Константинов обаче, едва 20-25% е публиката, която влиза – няма съществена разлика в посещаемостта на представленията с въвеждането на "зеления сертификат".

"Дори да отворим всички врати и да кажем – "Заповядайте!" – пак няма да има желаещи. Ходенето на театър е свързано със своеобразно преживяване, с един ритуал. Според мен трябва да свикнем с новите изисквания, че ще има една полева лаборатория, ще мине и ще ти направи тест", посочи той.

Константинов очаква тежка зима за театрите, тъй като те нямат "никаква енергийна ефективност".

"Топлината през зимата е символична, токът е изразходван в голямо количество заради старата ни техника. Ако досега сме плащали големи суми, сега ще се умножат по три", прогнозира директорът на Театър "София".

Той е категоричен, че театрите до последно ще се борят за оцеляване. И посочи панацея:

"Направи така, че в този труден момент, когато нямаш можеш да реализираш продукцията си пред хора – да можеш да подготвиш за следващо по-свободно време неща, които да покажеш. Да се включиш в битката за оцеляване в едно по-спокойно време."

Според него няма значение пред колко души се играе театър -- и пред двама зрители чудото се случва. Театърът е игра на живот и смърт, подчерта Ириней Константинов.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се погледне, че изискванията към театрите, библиотеките, училищата и музеите са по-сериозни/наблюдавани от тия към кръчмите/хотелите и веднага става ясно кое е приоритета на държавата и какво бъдеще искат за хората "управниците".
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо вече не предават онлайн .Различно е от ТВ театър.
14
0
 
13
 
! Отговори
ИОщеНещо преди 1 месец
Драги г-н Константинов,Може би е необходимо да започнем от заразата на чуждиците, които културтрегери като вас (да не говорим за политиците ни) би трябвало решително да отхвърлят и да дават пример, да не се употребяват. Като например: чуждицата "екстраординарните" вместо хубавата, звучна, изразителна българска дума "извънредните".
13
3
 
0
 
! Отговори
ОСТАВКА на министри1 преди 1 месец
Някакви араби и китайци разпространяват ВИРУС, подобен на ГРИП, по целия свят и искат да продават на КОРУМПИРАНИТЕ министри- на Б.Борисов и СЛужебните министри, Китайско- турски МАСКИ и Китайско- турски ВАКСИНИ, за да ни ОГРАБЯТ...Всъщност, българите умират МАСОВО, заради мобалните фирми- А1( Емтел) и Вииваком, които ни разболяват с РАК и Левкемия. А някои дори Ослепяват. Емтел беше собственост на Владимир Грашнов, който умря от СОбствената си ОТРОВНА фирма от РАК..
12
1
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА на министри2 преди 1 месец
А Виваком е на Цветан Василев- Измамник, откраднал няколко милиарда лева, чрез банката му КТБ и избягал в чужбина... Тоя е и МАСОВ уб.иец с Вииваком.Но Служебните министри и на тия на Б.Борисов не ги интересуваше...Явно ПОДКУПИТЕ от А1 и Вииваком са големи, а също и ПОДКУПИТЕ от арабите и китайците, както при Стефан Стамболов и поп Кръстьо...Ако ИЗГОНЯТ арабите и китайците , ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА...Някаква ""Народна партия"", казала че ще МАХНАТ маските !!!
11
5
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Жалкия фигурант и шaйкaта му не се интересуват от култура!!!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борят се за оцеляване като играят по cвиpкaта на тези, които искат да ги унищожат?? Не е много умно...
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойкот на всички слуги на фашистките марионетки!
8
2
 
9
 
! Отговори
Все още преди 1 месец
Търси си българската интелигенция! Има ли я, няма ли я? Крият се като мишки докато фашизмът настъпва! Срам!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сертифицираните като гледам как са плъзнали из моловете и театрите като гладни хле-бар-рки с лупа да ги търсиш.Фалит ,фалит и пак фалит!
6
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 1 месец
До "ало там президента "Съжалявам за дупката от лоботомията в главата ти!
5
5
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Няма да отида нито на театър нито в кафе - така искат - Борисов и РадевДа бьда *** и социално ограниченБрюксел харесва това
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Донков има къща в Делта Хил за над 300 бона. Щерката на Вергов учеше в частно училище за по 10к евро на година. Блатечки две семейства гледа. Геро гледам добре хапва. Айде да не преигравате
3
14
 
2
 
! Отговори
ало там президента? преди 1 месец
театрите са ковидарници и трабва да ги закрият, това музеи и книжарници да се затваря веднага, училищата добре ги затвориха. само да не пипат заведенията защото тогава вече излизаме с сопите и помитаме сичко!
2
19
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 месец
Театърът е магия!!Ако се бяхте ваксинирали през лятото, вместо да мятате гюбеци на мазни чалги , сега щяхме да се наслаждаваме на това изкуство!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сложете и в тоалетната лаборатории. И на влизане и на излизане. И сaпун.