Сърбия готова да приеме и да помогне на бежанците

Посланик Чургуз: Проблемът да се реши там, където се е зародил
Обновена: 29 авг 2015 14:23 | 29 авг 2015 11:54, Елка Василева
62
Сърбия готова да приеме и да помогне на бежанците
Снимка: Reuters

Сръбският народ е готов да приеме бежанците, идващи от Близкия изток и да им помогне, според възможностите си, каза в предаването "Събота 150” по БНР посланикът на Сърбия в България Владимир Чургуз по повод бежанската криза

Сърбия, както и останалите държави от региона обаче, няма достатъчно ресурс, за да се справи, посочи посланикът.

Според него проблемът трябва да бъде решен там, където се е зародил. И вън, и вътре в ЕС, Сърбия ще призовава за съвместно решаване на проблема с мигрантите, каза Чургуз.

Той припомни, че Сърбия има голям опит с бежанците. Страната прие между 400 и 800 хил. през 90-те години по време на гражданската война и разпада на Югославия.

„Ролята на Европейския съюз е много по-голяма, отколкото виждаме сега. Сърбия, Македония и Гърция не са мястото, където бежанците искат да останат. Досега Сърбия не е искала помощ от международните организации. Помощта, която до момента е дадена, е само „капка в морето“, каза дипломатът.

Той обясни, че основната слабост в политиката на ЕС по отношение на бежанците е липсата на стабилен план.

„Германия отделя 1 млн. евро за тази цел, ООН също, но това не е достатъчно. Кризата не се решава с помощи, а с план. Европа все още няма стабилен план, който да влезе в действие, а всеки ден ние имаме по 2-3 хил. нови мигранти. Ако не успеем да решим проблема на европейско ниво, то на регионално ниво можем да го направим, като се обединим“, каза посланикът.

Оградите никога и на никого не са помогнали, категоричен беше Владимир Чургуз.

„Като дипломат моята роля е да разрушавам тези огради. Издигната е тази ограда, но не е прекъснато влизането на бежанците в Унгария. Целта на бежанците не са нито Унгария, нито Сърбия. Целта им са страните, в които могат да намерят своя мир и работа. Докато Европа не разбере това, ще има проблем“, заяви той.

Според дипломата България може да подкрепи Сърбия в ЕС. Той обясни, че страната ни добре решава проблема с бежанците и тя още от самото начало е отдала важно значение на случващото се.

Социалният министър на Сърбия Александър Вулин поиска пряк достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза.

„Сърбия не е част от ЕС, но е част от един общ проблем и трябва да имаме общ подход. Сърбия иска директни средства за сръбския бюджет, за да можем да покрием разходите на държавата. Ние смятаме, че изграждането на ограда от страна на Унгария не е решение на проблема. Нито Унгария, нито Сърбия или България ще решат бежанската криза, като изграждат стени. С бежанците трябва да се държим добре“, каза Вулин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тикви, помагайте на Сърбия, Македония и Гърция да се ометат *** на запад. Много е прав сръбския посланик,че трябва на регионално ниво да си помагаме.
35
1
 
4
 
! Отговори
odessa преди 8 години
abe pechko ia idi vyv rumynia i postroi djamia, da vidichs vlasite kakva tolerntnost schte ti nalojat.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко фрапираща е разликата в говореното на свободна страна и зависима /поробена/ страна ?!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Е разбира се, натягат се да стават европейци, и нищо не им струва. Преселението на народите само минава оттам, няма да им се строши магистралата.
32
1
 
11
 
! Отговори
:-D:-D:-D преди 8 години
Къде е Слободан Милошевич, да покаже нагледно корко са толепантни сърбите към несърбите !!! :-D:-D:-D
31
3
 
6
 
! Отговори
:-D:-D:-D преди 8 години
Боже, колко '' толерантни'' били сърбите!!!:-D:-D:-DБосненските мюсюлмани, хърватите и косоварите имат какво да разкажат за сръбската ''толерантност'' :-D:-D:-D
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Посланик Чургуз: Проблемът да се реши там, където се е зародил" Да си останат в държавите си, и да си решат проблемите. "Нито Унгария, нито Сърбия или България ще решат бежанската криза, като изграждат стени." Поне 3 метра, ток минаващ по нея, и воден трап около 2-3 метра широк, 3-4 метра дълбок от всяка страна "С бежанците трябва да се държим добре, каза Вулин." Не, не трябва да се държим добре. Това, че се натягате на ЕС, ама не го правете по-този начин.
29
8
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТ - МИЛОСЪРДИЕ преди 8 години
БРАВО НА СЪРБИТЕ ! А ТЕХНИТЕ КОМЩИИ ПРИЕХА ИМА-НЯМА ОБЩО 7 ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ И СЕГА СЕ ВАЙКАТ И СИ КЪСАТ КОСИТЕ ОТ ЯД ,ЧЕ СА ПРИЕЛИ БЕЖАНЦИ ! БАВО И НА ТУРЦИЯ ,ПРИЕ НАД 1,5 МИЛИОНА БЕЖАНЦИ И КОРКАТА ТУРЦИЯ ГИ ХРАНИ ОТ ДЖОБА НА ТУРСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ С ПОЧТИ НИКАКВИ МЕЖДУНАРОДНИ ПОМОЩИ ! А СЪСЕДКАТА НА ТУРЦИЯ ВЗИМА МИЛИОНИ ЕВРО ПОМОЩИ ОТ ЕС ЗА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НЯКАКВИ СИ 7000 БЕЖАНЦИ ,НО НАРОДЪТ НА ТАЗИ СТРАНА Е ТОЛКОВА ПОДИВЯЛ ,ЧЕ ОТ ВСИЧКО ПРАВИ ТРАГЕДИЯ И СЕ ВАЙКА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА
28
2
 
7
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До АТАКИСТАйде не пишете глупости.За тях ние сме просто "недосърблени татари" и нищо повече.Който си е имал вземане-даване с тях знае за какво говоря.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ги прибирате вас като ви бонбандираха вие ходихте ли някъде аа я го кажете това на Меркел и Обама
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чичо Сам да дойде да си ги прибере а не само да разръчка работата и си отива ели си ги прибери
25
2
 
9
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До :)На 31 август в Белград ще има протест срещу бежанците.
24
1
 
15
 
! Отговори
Ф преди 8 години
И все пак - бежанци идващи от близкия изток. Маймуните от африка никой не ги иска - Сомалия, Еритрея ...
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам само докога сърбите ще търпят министрите и упварвлението си , всичките им действия минапомнат за Станишев , когато лижеха задните части на еврогейовете само и само де се уредят на европейска служба , а "будалите " , които гласуват после да духат супата
22
18
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 години
Браво на СЪРБИТЕ :)))))Сърбите са ХОРА, ИСТИНСКИ ХОРА, а останалите са ХУМАНОИДИ, без сърца и души - движещи се пънове и дървета, физически живи - психически мъртви създания :)))))))))Имаше една приказка :" Роден : 1937, умрял 1958, погребан 1993 """"
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те са влезли вече , какво да ги приема или не ! Сега ще ги пуснат на Меркел да ги отглежда . Ааа имат план западняците , нали ви го разясниха в Дъблин . Бедните държави да ги приемат .., а те да ви казват ми това са хора !
20
2
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 27Впрочем забравих, че при цар Симеон Сърбия е била българска територия! Добре че ми каза, че сърбите са си чисти българи! Те и македонските *** са си българи, но е огромна разликата от единия и другия народ като манталитет. Затова говоря.
19
3
 
14
 
! Отговори
България е Велика!!! преди 8 години
сърби нема!!!! македонци Нема!!! Свите са Българи.... Други няма... Славяни Няма... Тракийци Няма.... Има Само Българи и нищо друга.... Къде и да отидеш Все е Българско.... Помнете!!!!
18
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 28Щирлиц Младши, щом казваш , няма да ти чупя хатъра!
17
8
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 24Пич, сега аз да ти кажа нещо друго- сърбите никога не са ни имали за враг, просто за заплаха и затова са ни клали, както и ние тях! Но дълбоко в сърцата и на двата народа остава онази братска любов! Все едно двама братя да се бият до кръв, но да се обичат след това пак така, както преди боя. Не знам дали ще ме разбереш!Виж, македонците ги мразя до смърт!