Върнаха паметните плочи в Босилеград, отнети от Сърбия

На тях са имената на българите - жертви от погрома през 1917 г.
27 юни 2018 09:15, Елка Василева
31
Върнаха паметните плочи в Босилеград, отнети от Сърбия
Румен Радев и Александър Вучич. Снимка: архив, БТА

Сръбските власти в Босилеград върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром през май 1917 г., предаде БНТ.

Първата плоча беше отнета миналата година от полицията по нареждане на местната управа. Тогава идеята на Културно-информационния център беше да постави плочата в центъра на Босилеград, за да се отбележат 100 г. от паметта на невинно избитите българи. Втората плоча пък беше задържана на 11 май т. г. от митническите власти на ГКПП "Рибарци-Олтоманци".

Още по темата

От Културно-информационния център в Босилеград казаха, че проблемът с паметните плочи е бил поставен на срещата между президентите на Сърбия и България Александър Вучич и Румен Радев преди няколко дни в Димитровград. След разговора сръбските власти върнали плочите в Босилеград.

"Надяваме се с този жест да е започнал един етап на българо-сръбските отношения, да започне решаването на проблемите на българското малцинство, каза Иван Николов", председател на КИЦ-Босилеград.

"Няма нищо лошо, което да оскърбява сръбската държава с невинно избити жертви. Ние искаме просто тези плочи да ги сложим тука, за да помним нашата западно-покраинска история", каза Радко Стоянчов.

В момента двете паметни плочи се съхраняват в информационния център. От там ще възобновят административната процедура пред местната управа едната плоча да бъде поставена в центъра на Босилеград.

Другата вероятно ще намери място в близкото село Долна Любата, където са били избити част от българите преди 101 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 5 години
Каквото е било в миналото , вече е минало !! И сърбите са ни газили и ние сме ги клали , все под влияние на чужди интереси !! Сърбите са наши братя и от тук нататък трябва да се държим заедно !
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Там вече няма българи Не се занимавайте с тях"Точно в западните покрайнини са по-големи българи от "българите" в България. *** там и виж сам.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава и сърбите да спрат да хленчат за Косово! Много е просто-оказаха се на губещата страна.
23
2
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Какво общо имат жертвите, дадени в сражение, с избитите цивилни при погром? Тука някакви *** искат да ми докажат, че сръбските четници са избивали цивилни българи с някаква справедлива кауза. Сърбите са едни алчни диваци, платени и пострекавани от *** да съсипват Балканите, когато *** е слаба и губи влияние тука. В останалото време Сърбия е никому ненужно държавно образование.
22
3
 
7
 
! Отговори
а дано преди 5 години
Ако сърбите станат част от ЕС,границите няма да имат значение.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЗДЕЛЕНИТЕ СЕЛА ПО ГРАНИЦАТА знаете ли кой е чертал границите - братята англичани и французи. Чертано е нарочно да има поведи за нова омраза със сърбите. днес по медиите пак се плаща за антиправолславна и антисръбска пропаганда. Платили са соросляците на някой сръбски патреот като нашите патреоти да махнат плочата, за да има повед от двете страни да се лее омраза. Тая плоча си е седяла и пак ще си седи където и е мястото.
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните покрайнини и Македония отдавна са загубена за нас кауза.Там вече няма българи Не се занимавайте с тях, и не си губете времето напразно с глупости.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
sr.wikipedia.org/wiki/Топлички_устанакПРОЧЕТЕТЕ ЗА КАКВО РОДНАТА ИСТОРИОГРАФИЯ МЪЛЧИ.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Сега са сръбски,но не бяха.Помня съборите,на които се срещаха веднаж в годината разделени семейства и плачеха.Г раницата е разделяла землищата на някои села така,че селото у нас,а гробищата-в сръбско и жени са пищели на границата,защото не могат да посетят гробове на своите близки.Големият Емануил Попдимитвов от "сръбското" село Груинци се е борил за българската кауза.Но и сърбите не са толкова виновни,а тези,които ни подкокоросват за своя изгода.Сещате се кои.Сега Косово...
17
17
 
7
 
! Отговори
ЦИРК преди 5 години
Губим първата световна, защото отново залагаме на куция немски кон. Избиваме в Сърбия заедно с австрийците един милион народ. Взела ни е Сърбия след победата си само 1500 квадратни километра - 1% от тогавашна България. Това са западните покрайнини. А ние с Австрия сме си делнали цяла Сърбия. Сега разбирате ли кой е алчния и кой по-скромно го дава. Щото е можело да ни делнат с Гърция на две. И всичко е заради царско-немската политика от патриота немец, днешни патриоти са чужденци СИДИ, КОНТРЕРАС
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще гледате западните покрайнини през крив макарон завързан на три фльонги
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неко ако посмее Ердоган да дойде да окупира България, пък тогава нашите патреоте ще станат с фе со ве, а ние истинските българи, които не мразим православните си братя с тяхна помощ ще изринем неграмотната и фанатизирана па сми на оттук. Африн ще им е бледа сянка на поражението което ще изживеят а края на войната ще е на сирийската граница. Там ще изловиме медийно олигархоназначените псевдопатриоти, биещи се на турска страна
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те днешните патреоти много тачат патреота Стамболов - ултра ПР ОС , УЛТРА корумпиран техен идеал, предложил на Султана България отново коленопреклонно да се върне под негово мъдро ръководство.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патреотето алоу, много ви е туркофилско управлението и все Сърбия ви е виновна. Ходете да се ОБ РЕ ЖЕ ТЕ. То и в Сърбия се прокарва антибългарска омраза по СО РО СО ИДН ОМУ ПА ТРИ ОТИЧНО МУ, АЛА СЪРБИ И БЪЛГАРИ СЕ РАЗБИРАТ ДОБРЕ, ЗА ВАШ УЖАС платени патреотчета русенски македонци и тем подобни църни патриоти дисководещи.
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако някой от който и да е народ ми окупира родината и избива братята и сестрите ми, какво да чака - ако мога бих направил същото което е направил и Коста Печанац. Защото братята му българи от освобождението си, подарено от Русия както и гръцкато и сръбското впрочем, започват да си слагат царчета немски шпиони и изцяло подчиняват България и българския народ на немската политика приятел да са турците а врагове православните. Нападението на сърбите е троха пред исторически доказаните българск
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не припомните нещо за агресията на Турция, днес и сега срещу европейска България, с насипите при устието на река Резовска. С тр а хл и в ци ей сега ще изтриете коментара ми. Стига сяхте омрази от соро со идния псевдопатриотизъм между християнските балкански народи. Православни братя-. Всичките междуособици историята има достатъчно данни са предизвикани между България, Гърция и Сърбия от интригантската и двулична политика на Австрия, Германия и Англия - туркофилска политика и антиправославна .
10
6
 
4
 
! Отговори
Няма преди 5 години
логика в това да ме т.р.иеш! След като едно същество дава безумната идея да сме скъсали дипломатически отношения с Русия, съвсем нормално е от загриженост да го попитам дали е добре!
9
16
 
3
 
! Отговори
историческа правда преди 5 години
Босилеград е превзет от въстанници от Топлишкото сръбско възстание срещу българската окупация и зверства в Централна Сърбия. В места, в които не имало нито един етнически българин. Голямата част от възстанниците са загубили от нашите мили войски майка, сестра, син, дъщеря. Озверели те под ръководството на сръбския официр в нелегалност Коста Печанац превземат с изненадваща акция Босилеград и правят с местното българско население точно това, което Фердинандовите копои възпитани в немски дух правят
8
20
 
4
 
! Отговори
македонец преди 5 години
србите са номер 1
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С всички трябва да сме си близки. Без Изключение - сърби, македонци, гърци, румънци ...