Еврогрупата отложи плащането на ?1 млрд. на Гърция

Атина не може да реши с банките спора за имотите на длъжниците им
12 мар 2019 17:00,
8
Еврогрупата отложи плащането на ?1 млрд. на Гърция
Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри от Еврозоната решиха да отложат поне с месец изпълнението на обещанието си за намаляване на гръцкия дълг.

На заседание на Еврогрупата, приключило снощи в Брюксел, те оцениха като недостатъчни реформите, изпълнени от властите, в замяна на които Еврозоната се задължи да плаща на Гърция набралите се печалби по издадените за нея от Европейския спасителен механизъм (ЕСМ) ценни книжа.

Става дума за около 974 млн. евро, съобщи шефът на ЕСМ Клаус Реглинг, който подкрепи решението на Еврогрупата, “до постигане на пълна яснота”. Той подчерта, че парите не са нов заем и Гърция няма да ги връща, но и върху тях няма да се начисляват лихви.

“Парите са при нас и чакаме знак от Еврогрупата, за да ги изплатим”, каза Реглинг.

Еврозоната е най-големият кредитор на Гърция, като 55% от публичния й дълг се държи от ЕСМ.

Основният проблем е продължаващият спор между гръцкото правителство и гръцките банки за защитата на недвижимата собственост на длъжници с просрочени кредити.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предлага от такава защита да се ползват собственици на жилища с данъчна оценка до 250 000 евро, което банките смятат за твърде висок таван, който ще увеличи лошите кредити и ще застраши стабилността на банковата система. Гърция има най-високият процент необслужвани кредити в Еврозоната – 45%.

“Главният нерешен въпрос е потенциалната нова схема за защита на основните жилища”, заяви след срещата президентът на Еврогрупата Марио Сентино.

Европейската комисия трябва да даде потвърждение, преди финансовите министри от Еврозоната да решат за отпускането на обещаните средства. Вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис каза, че напредък има, но все още няма решение по уреждането на въпроса с жилищната схема.

“Ако ангажиментите за реформи са изпълнени, през април Еврогрупата ще разгледа прилагането на допълнителни мерки за облекчаване на дълга, предвидени в нашата среща през юни 2018 г.”,  увери шефът на Еврогрупата Сентино.

Той коментира, че изводите от публикувания на 27 февруари втори мониторингов доклад за Гърция са положителни. 13 от 16-те препоръки към гръцките власти са изпълнени, бюджетът е на излишък за трета поредна година и се планира такъв и за 2019 г. Еврозоната е доволна и от затягането на контрола върху здравните разходи и промените в лицензирането на инвеститорите.

Гърция излезе от третата си спасителна програма, осигурена от ЕС миналия август. Еврозоната реши да продължи да й помага, ако тя приеме задълбочен мониторинг и издаване на препоръки за реформиране на икономиката и финансите й на всеки 6 месеца до 2022 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, пари лесно ли се дават
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZA BALGARIA MADE.
4
2
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
заради и това но заради Италия най-вече ! там драмата е по-сериозна тъй като Италия е 8мата по -големина иконмика в света може би вече и по-назад откакто приеха еврото ...а са натрупали огормен външен дълг който не могат да изплатят ...ако Италия фалира това ше повлече огормно домино сред банките които са инвестирали в техен дълг ....и може да настане жестока криза ! финансовият свят е много сложен и опасен защото всичко е взаимосвързано ...единголям фалит на голяма банка и става мазало !
3
2
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Затова ли Драги пусна машината да работи за печатане на евра.
2
2
 
12
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Като са с излишък за кво им са евродотации?
1
4
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Гърци,Мюфтии и други мързели.Дай и само да не бачкат и да им опрощават,че да им дават на всичкото от горе.Те за това не се и понасят гърци и турци.Все келепир търсят!!!Конкурират се един вид.